Отидете към основна версия

3 548 16

Китайци показаха снимки от недрата на Марс

  • марс-
  • марсоход-
  • снимки

Марсоходът Zhurong беше изпратен на Марс като част от китайската мисия Tianwen-1

Марсоходът кацна на Червената планета на 15 май 2021 г. на голяма равнина в северното полукълбо на Марс, наречена Utopia Planitia. Районът е избран поради това, че се намира в близост до предполагаемите древни брегове.

Именно там, наземният проникващ радар на китайския марсоход Zhurong е открил плитки кратери и други интересни геоложки характеристики в горните пет метра от повърхността на Червената планета.

От кацането си марсоходът вече е изминал около 1.9 км на юг, снимайки скали, пясъчни дюни и кратери, както и събирайки радарни данни, проникващи в земята по пътя си.

Неговият наземен проникващ радар открива подземни обекти чрез изпращане на електромагнитни импулси в земята, които се отразяват от всякакви подземни структури.

Така изследователите виждат няколко извити и наклонени подземни структури в марсианската почва, които идентифицираха като заровени "ударни кратери", както и други наклонени елементи с по-малко ясен произход.

Към момента обаче марсоходът не е открил признаци на наличие на вода или лед в горните пет метра почва. Това не изключва възможността водата да е на по-дълбоко от осемдесетте метра, като за това загатват данни получени с помощта на радара.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини