Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 10:50 3 062 8

Биогоривата на Марс ще бъдат създадени от земни микроби и водорасли

  • марс-
  • гориво

Алтернативната технология на Технологичния институт на Джорджия използва два земни организма за създаване на биологични реактори

Биогоривата на Марс ще бъдат създадени от земни микроби и водорасли - 1

Едно от основните предизвикателства, пред които са изправени ранните колонизатори на Марс, е осигуряването на експедиции с достатъчно гориво, за да върнат астронавтите на Земята. Транспортирането на гориво от Земята е скъпо и отнема много време. В тази връзка учени от Технологичния институт на Джорджия са разработили концепция за технология, която позволява да се създаде гориво директно на Марс, чрез използването на ресурсите, налични на планетата.

Планира се производството на ракетно гориво и течен кислород на Марс да се извършва с помощта на земни бактерии и въглероден диоксид, достъпни на Червената планета, замръзнала вода, както и слънчева светлина. Известно е, че доставката на 500 грама марсианска скала на Земята, планирана за периода до 2030 г., ще изисква космически кораб с тегло 500 кг в орбита, повечето от които е гориво, доставено от Земята. Учените са изчислили, че за да изведе Марс в орбита и по-нататък да достави на Земята космически кораб с астронавти и полезен товар до 500 кг, ще е необходимо да се изпрати земен кораб с полезен товар до 600 тона (метан и течност кислород). Цената на такава експедиция ще бъде над 8 милиарда долара.

Алтернативната технология в Технологичния институт на Джорджия използва два земни организма за създаване на биологични реактори, които произвеждат кислород и биогоривото бутандиол, вещество, използвано на Земята за производство на изкуствен каучук. По време на работата на биореактора може да се получи излишък от кислород с тегло до 44 тона, който може да се използва за поддържане на земната колония.

Цианобактерии (водорасли), доставени от Земята, ще "работят" в биореактора, които са в състояние да извличат въглероден диоксид от марсианската атмосфера и да използват слънчевата светлина за създаване на захари. Вторият организъм, модифицирана E. coli, превръща захарта в гориво за ракети и други задвижващи системи. Размерът на самия биореактор е сравним с размера на няколко футболни игрища.

Според учените новата технология е с 30% по-ефективна от работата на каталитични инсталации за получаване на кислород на Марс с помощта на метан, доставен от Земята. В момента разработчиците се стремят да подобрят ефективността на биореакторите, за да намалят техния размер и тегло. Учените също така изследват ефекта върху биологичните земни организми на специфични условия на живот на Марс, където преобладават ниски температури, а атмосферата не предпазва живите организми от слънчевата ултравиолетова радиация, която може да убие цианобактериите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблясък

    20 3 Отговор
    Човекът е много интересно животно.Има технологии да превърне пустините в райско кътче,но вместо това, прави от райските кътчета пустини.
    Ще направи една необитаема планета-обитаема,която по-късно да съсипе.

    Коментиран от #3

  • 2 dd 1

    4 8 Отговор
    Преди да ръсиш тъпизми прочети,че животното и човекът са съвсем различни създания или потърси за човешкото създание и не се излагай
  • 3 Фарс

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Проблясък":

    Човекът ще направи дръжки. Хората явно не разбират, че нашият вид е абсолютно обвързан със Земята и условията на планетата.
  • 4 Хлебарка

    7 3 Отговор
    Идете и на Марс и там да разнесете зарази.
  • 5 Това е

    13 2 Отговор
    прекрасно! Да изпратим там глобалистите с еднопосочен полет. Там ще си създадат своя нов световен ред така както им харесва! Само за тях. И никой няма да им пречи.
  • 6 МАЛКА пенсИЯ

    0 2 Отговор
    ПРАТЕТЕ,ИМ КОРОНАТА,НА ТЕЗ Марсианци,да се помъчат,като нас.
  • 7 Майстор

    3 0 Отговор
    Едва ли някога изобщо,човек ще стъпи на Марс.За да се случи това, трябва да стане първо някакъв революционен хиперскок в технологиите, като например- изкуствена гравитация на корабите, добра разнообразна храна, защита срещу радиацията, по висока скорост на полета, и куп други неща.
  • 8 дроздофила

    1 0 Отговор
    то и тука си правим биогориво 43 градуса