Last news in Fakti

11 Март, 2022 18:32 12 567 9

Марсоходът Curiosity откри „каменно цвете“ на Марс

  • марс-
  • марсоход-
  • curiosity

Учените от НАСА твърдят, че това са клъстери от диагенетични кристали

Марсоходът Curiosity откри „каменно цвете“ на Марс - 1

Американската космическа агенция НАСА съобщава, че по време на изследването на повърхността на Марс е открито образувание от седиментни скали, чиято форма е подобна на цвете. Съответното съобщение се появи в официалния Twitter акаунт на Curiosity. Размерът на обекта е само 1 см.

При изследване на „каменното цвете“ е използван бордовият оптичен инструмент Mars Hand Lens Imager (MAHLI), монтиран на роботизираната ръка на марсохода, който прави няколко снимки на обекта. След това от получените изображения е съставена една доста ясна картина, която дава възможност да се оцени големината на образуването и да се направи предположение за естеството на неговия произход.

Марсоходът Curiosity откри „каменно цвете“ на Марс

Учените от НАСА твърдят, че това са клъстери от диагенетични кристали, а „каменното цвете“ се състои от сулфати. Странната форма се е образувала в резултат на ерозията на седиментни скали. Устойчивите сулфати, циментирани от богати на минерали подпочвени води, не са подложени на изветряне.

Подобни проучвания вече са извършвани и от марсохода Opportunity, който преди това откри образувания, наречени "марсиански боровинки", тъй като обектите са кръгли и с малък диаметър. Инструментът MAHLI, използван за заснемане на изображенията, най-общо казано представлява мобилна версия на увеличителна леща, използвана от геолози по време на полеви експедиции.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    17 2 Отговор
    И на него пише ,,Тая земя е македонска,,

    Коментиран от #4

  • 2 Мистър Харвард

    11 1 Отговор
    Това по никакъв начин не помага на военната обстановка.
  • 3 астрофизик

    13 3 Отговор
    мяза вкаменен петоуйник
  • 4 Македонеца

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    Така е още през 1964г.бяхме там с летяща чиния.Кирил и Методи ни бяха оставили буквар и така научихме Македонския език.Тази година ще ходим и до Венера.
  • 5 Това е на Пуйкин

    6 7 Отговор
    дилдото за масаж на простатата, че вече му алармира.Решил е първо играчката да си пренесе преди да си бие камшика към Марс и набира русофили ще летят със дроня.
  • 6 мда

    7 3 Отговор
    компютърни глупости.
  • 7 мечо

    6 0 Отговор
    ниякога е имало живот там имало е животни а сега нияма
  • 8 НалиВенелино

    3 2 Отговор
    Изглежда,че краварете в близките 100г. ще летят на метлите си.
  • 9 Бах

    5 3 Отговор
    Отново снимки от лабораторията.Въобще не вярвайте на американските тарикати.