Отидете към основна версия

19 525 20

Какво дишаме в подводниците, в МКС или в добре изолираните ни домове на Земята?

  • mygregor

Известно е, че високите концентрации на CO2 могат да предизвикат различни здравословни проблеми

Въглеродният диоксид (CO2) е естествен продукт от процеса на дишане на всички човешки организми и множество други живи същества. Той се отделя в процеса на клетъчно дишане, където биологичните молекули се разграждат за производство на енергия. Но в затворени или ограничени среди като подводници и космически станции, въглеродният диоксид може да представлява сериозна заплаха за здравето и благосъстоянието на хората.

При нормални условия на Земята, CO2 (0.4%) се освобождава в атмосферата и не представлява непосредствена опасност. Въпреки това, в ограничени или затворени пространства като подводници и космически станции, нивата на CO2 могат да се увеличат бързо, ако не се регулират ефективно.

Високите концентрации на CO2 могат да предизвикат различни здравословни проблеми. При леко повишени нива (около 1%), индивидите могат да започнат да изпитват умора, главоболие и затруднено дишане. При по-високи концентрации (около 5%) могат да възникнат сериозни симптоми като главоболие, замаяност, късо дишане, повишено кръвно налягане, ускорено сърдечно действие, потене, и дори загуба на съзнание. В крайна сметка, при много високи нива, CO2 може да бъде смъртоносен.

Международната космическа станция (МКС) и подводниците са примери за среди, където контролът на нивата на CO2 е критичен. В МКС, системата за поддръжка на живота използва съвременна технология за улавяне на CO2, включваща технология, която използва амина за абсорбиране на въглеродния диоксид.

В съвременните подводници се използват подобни технологии. Те включват използването на сорбенти, като литиев хидроксид (LiOH), за абсорбиране на излишния CO2. Обучението на екипажите също е важно за контролиране на нивата на CO2, за да се гарантира, че те разбират рисковете и как да действат в случай на авария в системите за контрол на CO2.

Въпреки тези мерки, управлението на CO2 продължава да бъде предизвикателство в тези ограничени среди. Продължаващите усилия за подобряване на технологиите за контрол на CO2 са от съществено значение за безопасността и благосъстоянието на хората, които работят и живеят в такива условия.

Не е нужно да сте част от екипажа на подводница или МКС, за да попаднете в среда с високи нива на CO2. Сам човек в спалня за 8 часа може да издиша въглероден диоксид, като повиши концентрацията до 12 пъти над нормалния фон. Вариантите за жилище са вградена вентилация с датчици за анализ на въздуха или да спим на отворен прозорец. При ниски температури нощем рискът от отвореният прозорец също може да ни създаде дискомфорт или разболее.

Преди 3 години в София започна работа български стартъп, който разработи нова технологична система “MyGregor”. Системата се състои от сензор, който следи температура, СО2 както и още 4 качества на средата, както и драйв-задвижка, който се монтира на прозорец и може безшумно да отваря и затваря. В комбинация тази система гарантира добра естествена вентилация. Нощем без да преохладим спалнята, денем тази система е подходяща за офиси, фитнеси, училищни стаи, детски градини. Повече за иновативната система можете да видите ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини