Отидете към основна версия

3 529 12

Автомобилите Tesla са причинили смъртта на почти 400 души

  • tesla-
  • автопилот-
  • катастрофи-
  • смъртни случаи

Автопилотът все още не на нужното, за безопасно шофиране, ниво

Инцидентите, свързани с електрически автомобили Tesla, са причинили смъртта на почти 400 души. Това съобщава Business Insider, който се позовава на данни от Tesla Deaths.

Регистрирани са общо 393 смъртни случая. Повечето от тях обаче се дължат на шофиране в нетрезво състояние, проблем, който не се ограничава само до автомобилите Tesla .

Смъртта на 95 от 393 души обаче е свързана със запалване на електрическите автомобили или неправилна работа на системата за подпомагане на водача. По-конкретно, 35 смъртни случая са настъпили при използване на автопилота на Tesla, което е около 1/11 от общия брой.

През 2016 г. стана първата фатална катастрофа, когато Model S се сблъска с камион с ремарке. Три години по-късно електрическа кола се сблъсква с автомобил на пожарната, а година по-късно блъска човек, стоящ до камион.

Важно е да се отбележи, че броят на произшествията с автопилота на Tesla се е увеличил значително през последните години. По-специално, от началото на 2022 г. 18 от 35 души са загинали при такива произшествия.

Това се дължи на разширяването на наличността на функцията Full Self-Drive. През 2021 г. около 12 000 собственици на автомобили са го използвали, а до края на 2022 г. броят им се е увеличил над 30 пъти.

През последното тримесечие на 2022 г. електрическите автомобили на Tesla с включен автопилот катастрофират средно три пъти по-често, отколкото без автопилот, което доказва, че все още автономното шофиране не е на достатъчно добро ниво.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини