Отидете към основна версия

2 227 11

Бъг в процесорите на Intel позволява да се крадат пароли и лични данни

  • intel-
  • процесор-
  • бъг-
  • уязвимост

Уязвимостта е наречена Downfall

Intel обяви уязвимост в процесори, пуснати след 2015 г., включително някои модели, които продължават да се продават. Той обаче не засяга последното поколение процесори на компанията.

Грешката позволява на нападателите да заобиколят мерките за сигурност, предназначени да изолират данни и да откраднат ценна информация, включително финансови данни, имейли, съобщения, пароли и ключове за криптиране.

Уязвимостта, наречена Downfall, е открита от изследователя на Google Даниел Могими. Той е свързан с процесорен код, който използва инструкция, наречена Gather, за бърз достъп до различни данни в паметта.

„Бъгът“ се отнася до семействата процесори Skylake, Tiger Lake и Ice Lake. Настоящите поколения чипове на Intel, като Alder Lake и Raptor Lake, не са засегнати благодарение на мерките за защита, добавени не много отдавна.

Обърнете внимание, че Intel вече започна да пуска корекции за тази уязвимост, но процесът може да отнеме време, тъй като трябва да бъде координиран с производителите на устройства, използващи засегнатите процесори.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини