Last news in Fakti

10 Август, 2023 13:00 2 210 11

Бъг в процесорите на Intel позволява да се крадат пароли и лични данни

  • intel-
  • процесор-
  • бъг-
  • уязвимост

Уязвимостта е наречена Downfall

Бъг в процесорите на Intel позволява да се крадат пароли и лични данни - 1

Intel обяви уязвимост в процесори, пуснати след 2015 г., включително някои модели, които продължават да се продават. Той обаче не засяга последното поколение процесори на компанията.

Грешката позволява на нападателите да заобиколят мерките за сигурност, предназначени да изолират данни и да откраднат ценна информация, включително финансови данни, имейли, съобщения, пароли и ключове за криптиране.

Уязвимостта, наречена Downfall, е открита от изследователя на Google Даниел Могими. Той е свързан с процесорен код, който използва инструкция, наречена Gather, за бърз достъп до различни данни в паметта.

„Бъгът“ се отнася до семействата процесори Skylake, Tiger Lake и Ice Lake. Настоящите поколения чипове на Intel, като Alder Lake и Raptor Lake, не са засегнати благодарение на мерките за защита, добавени не много отдавна.

Обърнете внимание, че Intel вече започна да пуска корекции за тази уязвимост, но процесът може да отнеме време, тъй като трябва да бъде координиран с производителите на устройства, използващи засегнатите процесори.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    17 3 Отговор
    "Няма случайни случайности"!
    Съвсем умишлено са го оставили за да може да си шпионират на воля!

    Коментиран от #2

  • 2 Джоуи

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "дарк фючър":

    Те шпионират само комунистите

    Коментиран от #3

  • 3 дарк фючър

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джоуи":

    Де да беше така, но за съжаление шпионират всичко наред включително и верните им роби, като теб! То и затова си роб де!
  • 4 63378262

    10 2 Отговор
    Е как трябва да се продават данни,ко квичите ,американците са си такива,лъжци ,измамници,праят така за да взмемат данните за вас да ги продадат,след това казват уязвимости,бегайте да купувате нови процесори и са с тройна печалба за година.Къвто да е процесора по име и де е направен си е чиста борса на данни на хора.

    Коментиран от #10

  • 5 Антон

    14 1 Отговор
    Не е бъг. Казва му се backdoor. И съвсем умишлено е оставена. Остава питамето , кой е знаел за този backdoor? Мога само да предполагам че е някой американска служба .

    Коментиран от #7

  • 6 Чекмедже бабаит

    1 0 Отговор
    Няма лоша реклама, купете си нов процесор който няма да бави процесите на зареждане както от ваша така и от тъмната страна и на практика процесора не е виновен за приложенията, които използвате и техните доставчици а активирването на трид парти гарантира, че личните ви данни са публични данни
  • 7 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антон":

    Всеки процесор има "задна врата" , ако знаеш къде да търсиш !! По важния въпрос е кой работи още с процесори от 2015 -2016 година , тоест 8-9 годишни !! И дали не е по-скоро напомняне да си ги сменят за забравилите !!

    Коментиран от #8

  • 8 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Аз работя с такива процесори! Сега ти пиша от комп с i5 с 4 ядра и nVIDIA GTX970 и 8 рам. Отивам да си видя оценките-
    процесор- 7.6
    памет- 7.6
    аеро графика- 7.6
    Графика за игри- 7.9
    Твърд диск- 7.1
    Беше 7.3, но след като закачих една Баточера с 890 ГБ игри слезе на 7.1
    Кво му е лощото- максималката е 7.9!!!
    В момента ползвам Хром, гледам тв и пиша коментари и имам 62 процеса и 1.96 рам на 7-цата?
    Давам им всичките си пароли, за празната ми поща, за замундата и въобще каквото си намерят!
  • 9 Знайко

    3 0 Отговор
    Най-новите вируси и шпионски софтуери са направени да се зареждат в BIOS-a и за разлика от старите, които правеха компа , невъзможен за ползване, новите си стоят тихичко и даже снасят данни само когато не си на компа и не можеш да видиш необичайни процеси тем подобни.
  • 10 0110010011

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "63378262":

    А ти с пишеща машина ли публикуваш тук.
  • 11 Авторе

    1 1 Отговор
    Автора послъгва. И последните са засегнати. Има стари процесори между тия, които нямат тази инструкция. Тъй като повечето от посочените стават за 90 процента от нещата, като браузване, то трябва рекламен бууст. Очевидно в бързия процесор са вкарали подобни камъни за същото. Например, ако не е вкаран код за почистване на паметта, то програмата ще работи бързо, но когато такава памет се даде на друга програма, тя може да прочете старите данни и пароли....