Отидете към основна версия

2 514 8

Mercedes-Benz инсталира 10 000 станции за бързо зареждане на електромобили

  • mercedes-benz-
  • зарядни станции

Те ще са напълно изградени до 2030 година

Mercedes-Benz пуска мощна глобална мрежа за зареждане на електрически превозни средства. Първите три брандирани станции, наречени Mercedes-Benz Charging Hubs, ще бъдат отворени още през октомври. Както съобщава компанията, те ще бъдат инсталирани в Атланта (САЩ), Чънду (Китай) и Манхайм (Германия).

До края на 2024 г. компанията планира да има повече от 2000 точки за бързо зареждане, а до 2030 г. броят им ще надхвърли 10 000 единици. Общо към този момент мрежата с марка Mercedes-Benz трябва да има 2000 центъра в Северна Америка, Европа, Китай и други големи пазари.

Мощността на зарядните устройства ще бъде до 400 kW и ще варира в зависимост от пазара. Конекторите за зареждане (CCS1, CCS2, NACS и GB/T) и разпределението на мощността също ще бъдат различни.

Предвижда се терминали да бъдат инсталирани в дилърства и в основни зони на движение. Зарядните станции ще бъдат оборудвани с навеси, камери за видеонаблюдение и LED стойки с информация за наличността и възможността за зареждане. Обещават се и безалкохолни напитки, закуски и тоалетни, задължителни за всяка бензиностанция.

Мрежата на Mercedes-Benz ще обслужва електрически автомобили от всички марки, но на "своите" са обещани специални привилегии. Например възможността за резервиране на терминал чрез услугата Mercedes-Benz me Charge. Информацията за зареждането ще бъде интегрирана в навигационната система.

Това ще позволи да се създаде маршрут, като се вземе предвид необходимостта от презареждане и местоположението на терминалите. Също така се посочва, че мрежата използва изключително възобновяема енергия, включително слънчева енергия.

Успоредно с развитието на собствената си мрежа Mercedes-Benz ще продължи сътрудничеството с Ionity в Европа. В допълнение, компанията ще участва в развитието на мрежата за зареждане в Северна Америка като част от съвместно предприятие, създадено с шест други OEM производители.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини