Отидете към основна версия

4 147 12

С каква парола да заключваме смартфоните си

  • пароли-
  • смартфони

Потребителите най-често се използват прости пароли

ИТ експерти разказват кои пароли за смартфони са най-разпространени и кои от тях са най-лесни за хакване. Оказва се, че потребителите най-често се използват прости пароли за своите телефони. Например всеки десети потребител избира паролата 1234. Други популярни комбинации включват 1111, 0000, 1212 и други.

Проблемът е, че такива прости пароли правят устройствата уязвими. Например с тези комбинации могат да се хакнат 22% от смартфоните. Паролата „1234“ дава достъп до повече от 10% от устройствата. Една от опасностите на четирицифрените пароли е, че те имат ограничен брой опции - само 10 000. За сравнение шестцифрените пароли предоставят един милион възможни комбинации.

Изследователите също така посочват несигурността на паролите за изображения, където потребителят трябва да начертае линии през няколко точки. Тези пароли са по-лесни за шпиониране. Експериментът показва, че една трета от участниците са успели да запомнят и възпроизведат графичната парола от разстояние един и половина метра.

Цифровата парола може да бъде запомнена от случаен човек и запомнена едва от всеки десети. Експертите подчертават, че е важно да се подобри цифровата грамотност на потребителите, особено на децата и възрастните хора, за да се гарантира сигурността на личните данни и средства.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини