Last news in Fakti

12 Март, 2023 10:57 16 666 8

Глупави неща, които хората правят със смартфоните си

  • смартфони-
  • сигурност

Мобилните устройства представляват по-голям риск за сигурността

Глупави неща, които хората правят със смартфоните си - 1

Мобилните устройства стават по-умни всеки ден и повече от всякога зависим от тях. Но има недостатък на нарастващата ни зависимост от интелигентни мобилни устройства – те имат потенциала да бъдат дори по-рискови от преносимите компютри. Този риск се дължи на два ключови фактора. Първо, потребителите не са склонни да бъдат толкова внимателни с мобилните си устройства, колкото и с лаптопите си, и второ, решенията за сигурност (криптиране, антивирусни програми и т.н.) не са толкова широко разпространени на мобилните устройства, колкото на преносимите компютри.

Скорошно проучване установи, че 94% от анкетираните специалисти по ИТ сигурност смятат, че мобилните устройства представляват по-голям риск за сигурността на компаниите, отколкото мобилните устройства за съхранение (88%) или лаптопите (79%).

С нарастващия брой интелигентни мобилни устройства, които играят все по-важна роля в бизнеса от всякакъв вид, време е да разгледаме някои от „глупавите“ неща, които хората правят с мобилните си телефони – някои от които никога не биха помислили да направят със своите лаптопи – и какво компаниите могат (или не могат) да направят, за да защитят потребителите от себе си.

Ето как изгубените мобилни телефони се превръщат в опасни мобилни телефони. Тъй като са толкова малки и преносими, мобилните телефони са по-лесни за изгубване или кражба от лаптопите. Според проучване 85 000 мобилни телефона и смартфони са били оставени в такситата в Чикаго за 6-месечен период.

Според споменатото проучването, дори като се има предвид този тип статистики за загубите, над половината от предполагаемо загрижените за сигурността респонденти изненадващо признават, че „не си правят труда“ да използват парола всеки път, когато използват собственото си мобилно устройство. Това е най-основната предпазна мярка за сигурността на мобилните устройства и често първата линия на защита. Милиарди долари се харчат за информационна сигурност, но компаниите оставят задните си врати и прозорци широко отворени, като позволяват неконтролиран достъп до мобилни устройства.

Глупави неща, които хората правят със смартфоните си

Много от нас започват да използват мобилните си телефони като малки компютри и съхраняват всякакви данни на тези устройства. Според проучване повече от половината от анкетираните компании съобщават, че информацията за техническия продукт, продажбите и/или клиентите се съхранява на мобилните устройства на служителите, много от които са лични устройства, а не устройства, издадени от компанията.

Всеки ден се разработват все повече приложения и съдържание специално за мобилни устройства. Но не всички приложения са еднакви. Изтеглянето/отварянето на „лошо“ или дори просто лошо конструирано приложение може да причини всякакви проблеми. Потребителите на мобилни уеб и други мобилни приложения са много загрижени за липсата на защита от „лоши“ мобилни приложения и съдържание.

Някои от най-разпространените мобилни вируси и червеи използват незащитена Bluetooth връзка, за да проникнат в мобилни устройства или да се разпространят към други устройства. Това включва два от най-разпространените вируси за мобилни устройства, и двата с няколко варианта, Cabir и CommWarrior. Все още няма съобщения за атаки срещу мобилни телефони чрез отворени WiFi връзки, но експертите казват, че с повече мобилни устройства, свързващи се чрез WiFi, те са податливи на същите видове атаки, както може да бъде всеки компютър в рискова мрежа.

Мобилните устройства променят начина, по който всички ние живеем, работим и играем. Повечето от нас не биха си помислили да напуснат дома си без мобилните си устройства и повече от нас използват мобилни устройства – независимо дали са наши лични устройства или издадени от нашия работодател – за работа всеки ден, дори ако е само за проверка на имейла ни когато не сме в офиса. Трябва да започнем да се отнасяме към нашите мобилни устройства по почти същия начин, по който се отнасяме към лаптопите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    20 6 Отговор
    Боли ме фара , нямам смартфон !
  • 2 бг Дама

    15 0 Отговор
    Не са глупости! Просто трябва да го включите на режим "вибрация" и ще ви се получи!
  • 3 венелина умната

    18 2 Отговор
    включвам жиесема на вибрация и ... после си звъня сама от друг телефон

    Коментиран от #6

  • 4 Иван от Троян

    6 1 Отговор
    Аз първо прочетох -Глупавите хора използват смартфони - И като прочетох отново и ми се развали настроението ,тъмън се зарадвах
  • 5 Шефе

    4 0 Отговор
    - Търсят те по мобифона!
  • 6 Направи Ъпгрейд

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "венелина умната":

    На моя пък му е много слаба вибрацията. Смених го с къртач и сега съм много доволна!
    А и вече не трябва да си звъня от другия телефон!
  • 7 Боко праните гащи

    11 1 Отговор
    Аз съм още с тоя с копчетата, нищо, че окрадох милиарди.
  • 8 За това

    9 0 Отговор
    И за да не изглупея съвсем съм си наложил няколко правила - не си съхранявам пароли в смартфона или в Google/Apple акаунта, не си свързвам банковата сметка със смартфона за безконтактни плащания, изключил съм всички възможни опции за "препоръки", "помощ" и "изпращане на обратна връзка", и така. Не че спасяват положението, но е нещо.