Отидете към основна версия

2 935 11

НАСА показа подробно мястото на бъдещото кацане на астронавти на Луната

  • луна-
  • космос

Има голяма вероятност в бъдеще хората да могат лично да посетят мястото на Луната, показано на снимката

НАСА засне кратера Шакълтън, който се намира на южния полюс на Луната. За да снима такова труднодостъпно място, агенцията комбинира изображения от две камери, LROC на Lunar Reconnaissance Orbiter и ShadowCam на Danuri.

LROC предоставя подробни изгледи на лунната повърхност, докато ShadowCam е специализиран в труднодостъпни сенчести региони. Неговата камера е 200 пъти по-чувствителна към светлина от тази на LROC и може да работи успешно при условия на изключително слаба светлина, разкривайки характеристики и детайли на терена.

Шакълтън, чийто диаметър е около 20 километра, принадлежи към кратерите на вечния мрак. Техните вътрешни части никога не се огряват от Слънцето, което прави подобни образувания студени капани, способни да задържат вода и други летливи вещества замръзнали.

За първи път признаци на наличието на водород, който е свързан с водните молекули, в кратера бяха открити от апарата Lunar Prospector, но явни отлагания на воден лед все още не са открити. Може би са под слой реголит. Има голяма вероятност в бъдеще хората да могат лично да посетят мястото на Луната, показано на снимката.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини