Отидете към основна версия

3 863 11

Безжично зареждане на електромобили (ВИДЕО)

  • tesla-
  • безжично зареждане

Tesla разработва нова технология

Безжичното зареждане отдавна е нещо обичайно в мобилната индустрия, но все още не е достигнало електрическите автомобили. Това обаче може скоро да се промени. Един от представителите на Tesla наскоро намекна за предстоящото пускане на такъв аксесоар за електрическите автомобили с марка Tesla.

В интервю за YouTube канала Jay Leno's Garage, главният дизайнер на Tesla Франц фон Холцхаузен потвърди, че компанията работи върху безжично зареждане в автомобила. Според него принципът на работа на подобен аксесоар малко се различава от технологиите, използвани в подобни решения за смартфони.

Станциите обаче ще работят на същия принцип като при мобилното зареждане Qi. Магнитното поле създава променлив ток върху приемната бобина, а оттам се влива в батерията.

„Работим върху индуктивно зареждане. Вече няма да е необходимо да свързвате колата с кабел. Просто спирате на място в гаража си и колата започва да се зарежда“, казва дизайнерът.

Tesla започна да работи върху безжичното зареждане, когато купи стартъпа Wiferion, който беше фокусиран върху тази технология. През март тази година Tesla показа за първи път как може да изглежда нейното „гаражно“ зарядно устройство, но времето за появата на комерсиална версия на подобен аксесоар и цената му на дребно все още не са обявени.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини