Отидете към основна версия

1 791 25

Американският лунен спускаем апарат Peregrine лети обратно и изгаря в земната атмосфера

  • космос-
  • луна-
  • peregrine

В момента апаратът се намира на разстояние около 389 хиляди км от Земята

Лунният спускаем апарат Peregrine на американската компания Astrobotic, който загуби много гориво, докато се движи към целта си, в момента се завръща на Земята. Разработчиците казаха, че най-вероятно устройството ще може да достигне нашата планета, след което ще изгори в нейната атмосфера.

Лунният модул Peregrine бе изстрелян в космоса на 8 януари, но скоро след вкарването му в орбита претърпя загуба на гориво поради неизправност в задвижващата му система. И въпреки че устройството е в орбита, която му позволява да достигне Луната, не се говори за кацане на повърхността на спътника на нашата планета, тъй като няма достатъчно гориво за това. Astrobotic потвърди, че мекото кацане на Peregrine е невъзможно.

„Способността ни да анализираме ситуацията беше усложнена от изтичане на гориво, което добави несигурност при прогнозиране на траекторията на превозното средство. "Последните оценки са, че корабът се насочва към Земята, където вероятно ще изгори в атмосферата", казват от Astrobotic в официално изявление.

В публикацията също така се казва, че екипът на Astrobotic „в момента оценява опциите“ и компанията ще направи повече съобщения, когато информацията стане достъпна. По-рано беше съобщено, че изтичането на гориво се е забавило, позволявайки на Peregrine да работи по-дълго от очакваното, когато проблемът беше открит. В момента апаратът се намира на разстояние около 389 хиляди км от Земята.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини