Отидете към основна версия

2 514 60

Русия първа в света ще отпечата тръбни органи в космоса чрез 4D биопечат

  • олег кононенко-
  • русия-
  • космос-
  • органи

Технологията използва ефекта на паметта на формата на материалите

За първи път в света на борда на Международната космическа станция (МКС) през 2024 г. ще бъде извършен експеримент с помощта на 4D технология за биопринтиране, по време на който се планира да се получат еквиваленти на тръбни органи, съобщава специалният кореспондент на ТАСС, командирът на Корпуса на космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко.

„През март тази година на борда на МКС ще бъдат доставени кювети с уникален синтетичен материал, съдържащ клетъчен слой на повърхността. В условията на микрогравитация в магнитен биопринтер, плоска плоча ще се извие в цилиндър поради ефекта на паметта на формата. В този случай клетъчният материал трябва да създаде равномерен затворен слой в цилиндъра. Технологията за 4D биопринтиране ще направи възможно получаването на еквиваленти на тръбни органи, като уретри. Подобен експеримент с помощта на 4D технология за биопринтиране в открития космос ще бъде извършен за първи път в света“, каза Кононенко.

Технологията за 4D биопринтиране, използваща ефекта на паметта на формата на материалите, е разработена съвместно със специалисти от НИТУ МИСИС. „Магнитният биопринтер пристигна на станцията с мен през декември 2018 г. Станах първият астронавт, който проведе експерименти за биофабрикация в космоса. Това беше уникален експеримент за създаване на триизмерни тъканно-инженерни структури на щитовидна жлеза на мишка и човешка хрущялна тъкан. Изследването има безспорен глобален приоритет, тъй като такова не е провеждано досега при условия на нулева гравитация. По-нататъшното развитие на технологията е създаването на структури с по-сложна геометрия, а именно цилиндрична форма“, подчерта Кононенко.

Според астронавта в момента на борда на МКС се провежда експериментът „Магнитен 3D биопринтер“. „Днес, според радиограмата, се работи по подготовката на експеримента „Магнитно производство“, чиято цел е да се оцени състоянието и работата на инсталациите с оборудване за експеримента. Напоследък адитивните технологии широко се използват в биомедицинските изследвания за създаване на триизмерни тъканни структури от органични и неорганични материали“, отбеляза специален кореспондент на ТАСС.

Кононенко поясни, че за да се приложи технологията за магнитно производство в открития космос, е създадено специално научно оборудване - „3D магнитен биопринтер“, който позволява провеждането и записването на видеосесии за биофабрикация, а също така предоставя хистологично фиксиране на получените тъканни конструкции за последващия им анализ на Земята.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.

Свързани новини