Отидете към основна версия

2 100 13

Забраниха на SpaceX да изстрелват ракети Falcon 9

  • falcon 9-
  • space x

Авария на приземяващия модул е причината

За първи път от три години връщащата се степен на ракета Falcon 9 на SpaceX претърпя инцидент по време на кацане. При това целият полет премина гладко - сателитите бяха доставени в орбита, а самата степен се приземи според очакванията, но поради проблем с колесника я преобърна в момента на приземяване. Инцидентът принуди Федералната авиационна администрация на САЩ да спре всички изстрелвания на ракетата Falcon 9.

Агенцията казва, че това е нормална реакция на аномалии в полета. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в 03:38 местно време от Кейп Канаверал със спътниците Starlink на борда. Ускорителната степен изведе сателитите в целевите им орбити, но връщащата се степен, която вече 23 пъти е летяла в космоса, нямаше такъв късмет. Първата степен с бордов номер В1062 при докосване на палубата на безпилотна платформа в океана се преобърна и се запали.

Преди осем години връщането на ракета на Земята за повторна употреба се смяташе за чудо. Днес FAA имат основателен въпрос: „Защо не кацна?“

„FAA е наясно с аномалията, възникнала по време на мисията SpaceX Starlink Group 8-6, която стартира от Кейп Канаверал във Флорида на 28 август“, се казва в подготвено изявление на FAA. — Инцидентът е свързан с повреда на ракетата-носител Falcon 9 при кацане на безпилотна платформа в морето. Няма съобщения за цивилни жертви или щети на обществено имущество. FAA обаче започва разследване."

„Връщането към полет на ракетата носител Falcon 9 се основава на решението на FAA, че всяка система, процес или процедура, свързана с аномалията, не трябва да оказва влияние върху обществената безопасност“, добави агенцията. „В допълнение, SpaceX може да се наложи да поиска и получи одобрение от FAA за промяна на своя лиценз, която включва всички коригиращи действия и отговаря на всички други изисквания за лицензиране.“

Спирането на изстрелванията на ракета Falcon 9 пряко застрашава мисията Polaris Dawn, която по различни причини беше отложена. Това трябва да е исторически полет на капсулата Crew Dragon над полюсите на Земята, без да посещава МКС.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини