Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 12:38 1 846 12

SpaceX изстреля още две последователни партиди сателити Starlink

  • starlink-
  • space x-
  • сателити-
  • falcon 9

Всяка от ракетите носи повече от 20 телекомуникационни устройства

SpaceX изстреля още две последователни партиди сателити Starlink - 1

Американската аерокосмическа компания SpaceX продължава бързо да увеличава размера на своята орбитална констелация от интернет сателити Starlink. Този път две ракети Falcon 9 излетяха в космоса в рамките на няколко часа една от друга, всяка от които носеше повече от 20 телекомуникационни устройства.

Първото изстрелване се състоя от космическия център Кенеди във Флорида на 28 януари в 18:15 местно време. Ракетата носител Falcon 9 бе с 23 сателита на борда. Още 22 космически кораба Starlink излетяха от площадката на американските космически сили Ванденберг в Калифорния на 28 януари в 21:57 местно време.

По-малко от девет минути след изстрелването и двете първи степени на ракетите носители се върнаха на Земята и направиха меко кацане на специални плаващи платформи на SpaceX. Това беше 18-ият полет за първата степен на ракетата, изстреляна от Флорида, и 9-ият за ракетата, изстреляна от Калифорния. Рекордът за повторно използване на първите степени на Falcon 9 беше поставен миналия месец и сега възлиза на 19 пъти.

Според наличните данни и двете партиди сателити са били успешно разположени в ниска околоземна орбита малко повече от час след изстрелването. Тази година SpaceX вече проведе девет космически изстрелвания, а само за една година компанията възнамерява да изпълни 144 орбитални мисии. Следващото изстрелване с помощта на ракета Falcon 9 ще изведе товарния кораб Cygnus на Northrop Grumman в открития космос на 30 януари, превозвайки над 3.5 тона товар до Международната космическа станция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 8 Отговор
    На 28 януари 2024 г Мъск постави началото на края на Човешката цивилизация.

    Коментиран от #5

  • 2 362627*22

    5 4 Отговор
    Космически интернет с космически цени.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    А блатниците вече разчитат на дебелия кореец и на аятолаха за ракети, до къде се докараха скъсаняците.
  • 4 Да, ама не

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "362627*22":

    100 долара за супербърз нет, който си носиш навсякъде не е нищо. Кеф ти на Еверест, кеф ти на някой сал по средата на тихия океан или на Антарктика. Да не говорим ако си в Турция, Русия, С.Корея, Китай, където не можеш да ползваш почти нищо от глобалният интернет, поради забрани.

    Коментиран от #8

  • 5 Мъск е може би най-големият визионер

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    в света.
    Той, с цената на къртовски труд и рискове, проправи пътя на електромобилността, на автономните превозни средства, на ракетите за многократно използване, на лечението на болести на нервите по електронен път. Един човек нарита света, да направи следващият скок в технологичната революция и прогреса на човечеството. Показа на младите, че трябва да следват мечтите си, да работят усърдно и всеотдайно и да не се страхуват от провали и фалити.
  • 6 Мъск може да не е професор или учен,

    7 3 Отговор
    може да е странен, да е мечтател, да е наркоман и работохолик, който изстисква всички които работят за него, но за момента това се оказва печеливша комбинация, както за компаниите му, така и за човечеството.
  • 7 Ако не беше Мъск

    5 6 Отговор
    Украйна да беше окупирана цялата от Русия за не повече от половин година. Точно старлинк, който той им даде да ползват абсолютно безплатно първата година беше това, което развали дългогодишният план на Путин.
    Точно затова русофилите са против всичко на Мъск.
  • 8 И какво

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да, ама не":

    Какво ще го правиш този "интернет" на Еверест или на сала в Тихия океан ?! Ще го ядеш, ще го пиеш ... или ще си пуснеш селфито във фейса
    :-D :-D :-D :-D :-D
    Ако се занимаваш с нещо наистина полезно през повечето време от деня интернет въобще не ти е нужен. Освен ако не си инфлуенсър или лайфкоуч.

    Коментиран от #9

  • 9 Ми не бе,

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "И какво":

    ще "къкaм" на русофилските гкави докато умра от студ, скука или липса на прясна вода.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.