Отидете към основна версия

799 8

Режисьорът на филма "Аз, роботът" обвини Илон Мъск в плагиатство

  • илон мъск-
  • аз роботът-
  • плагиатство

Презентацията на Tesla, наречена „We, the Robot“, предизвика фурор не само по време на самото събитие, но продължава да го прави и след това

Първоначално се оказа, че роботите, показани на публиката, не са автономни, а управлявани от човек дистанционно. Тогава същото беше казано и за таксито робот Cybercab. Но още преди това в интернет започнаха да се появяват мемета, едно от които беше сравнение на новите продукти с филма "Аз, роботът".

На първо място, разбира се, хваща окото името на презентацията, което ясно ни препраща към известния филм от 2004 година с Уил Смит в главната роля. Втората критика е свързана с основния набор от технологии, представени в лентата и в презентацията на Илон Мъск.

Алекс Прояс, режисьорът на I, Robot, вероятно е видял мемето със сравнението или е гледал презентацията и сам го е измислил. Както и да е, той много бързо се обърна към шефа на компанията Tesla в социалните мрежи, пише Futurism.

„Здравей, Илон. Мога ли да получа обратно проектите си, моля?“ - написа Алекс Прояс.

В прикаченото изображение кадри от филма са поставени до макети на бъдещи продукти на Tesla, сякаш намеквайки, че се движим към заплашителното бъдеще, показано ни на екрана преди 20 години.

Въпреки че нищо от показаното от Tesla не е точна реплика, можем да видим много общи черти в роботаксито Cybercab и още повече в микробуса Robovan. Те имат подобни форми, и двете технологии са безпилотни и имат някои прилики в детайлите на дизайна.

Интересното е, че това не е първият път, когато Tesla е обвинен в използване на чужди идеи. След представянето на Cybertruck през 2019 година, много хора изтъкнаха приликата на автомобила с дизайна на автомобила в научнофантастичния филм на Пол Верховен „Пълна памет“, който ни показа изградена колония на Марс.

Като се има предвид манията на Мъск да колонизира Марс и твърденията му, че Cybertruck може да оцелее на всяка планета, това едва ли е съвпадение. Но мнозина в мрежата не виждат това като нещо негативно. Напротив, коментиращите отбелязват, че Мъск въплъщава най-добрите идеи за бъдещето в сегашната реалност.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини