Отидете към основна версия

3 709 3

ГЛОНАСС догонвала GPS

  • глонасс-
  • gps-
  • дмитрий рогозин

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, който се определя като "фанатично предан на ГЛОНАСС гражданин на федерацията", обяви, че до 2020 г. точността на системата за спътникова навигация ще се подобри от сегашните 2.8 метра от 60 см. Според него за последните 10 г. руският GPS бележи драстичен прогрес и предишното отклонение от 35 метра вече е десетократно по-малко.

Работата на ГЛОНАСС се осигурява от 29 орбитални космически апарати, 24 от които са в експлоатация, а останалите са резерв. Според Рогозин в момента се разработват нови спътници, които ще повишат точността до 0.6 метра до края на десетилетието.

Неотдавна Рогозин влезе в новините с решението да преустанови работата на наземните станции на американската GPS в отговор на отказа на САЩ да разположи на своя територия аналогична техника на ГЛОНАСС. Според експерти това няма да се отрази на работата на автомобилните навигатори, макар че точността им може да се влоши леко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Разработчици на ГЛОНАСС отиват на съд

    Руското министерство на вътрешните работи е завело углавно дело за присвояване на средства в особено големи размери срещу 11 лица, работили по система ...
    05.11.2015
    3 143
    1