5 Ноември, 2015 11:58 3 131 1

Разработчици на ГЛОНАСС отиват на съд

  • глонасс-
  • lada-
  • vesta-
  • камаз-
  • gps

Руското министерство на вътрешните работи е завело углавно дело за присвояване на средства в особено големи размери срещу 11 лица, работили по системата за глобално позициониране ГЛОНАСС, съобщава "За Рульом". Според обвинението разработчиците са откраднали 82 млн. рубли (близо 1.2 млн. евро), отпуснати за развойна дейност на подизпълнители.

Заведеното дело слага край на почти двегодишно разследване срещу компании, с които Руската корпорация за ракетнокосмическо приборостроене и информационни системи е сключила договори за изпълнение на научноизследователски проекти и доставка на оборудване. Подизпълнителите обаче така и не са си свършили работата, а парите са изчезнали.

Русия въведе изискване за задължително наличие на навигационната система ЭРА-ГЛОНАСС в базовото оборудване на всички нови автомобили, продавани на територията на страната. Това се превърна в сериозен проблем за вносителите и предизвика опасения, че тамошните купувачи ще бъдат лишени от много модели заради необходимостта от монтаж на допълнителни устройства за руския GPS и съпътстващите сертификационни разходи на производителите.

Първият сериен автомобил, оборудван с ГЛОНАСС, е Lada Vesta, чиито продажби по план започват на 25 ноември. Производителят на товарна техника КамАЗ разработва безпилотен камион, чиито системи за автономно управление също работят с руския GPS. Автомобилът трябва да бъде готов до Световното първенство по футбол през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123451234

    0 0 Отговор
    Яаааа. Ново 6. Да не би затова да са санкциите?