Отидете към основна версия

7 663 85

Крум Зарков пред ФАКТИ: За прокурорска диктатура се говори отдавна

  • крум зарков-
  • бсп-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • прокуратура-
  • съдебна власт-
  • конституция-
  • румен радев-
  • правителство-
  • барселонска афера

''От разследването на испанската полиция ще разберем дали тя подгрява български манджи или българската прокуратура е сложила похлупак върху някоя манджа'', коментира Зарков и ''Барселонската афера''

Снимка: ФАКТИ

''Без никакво съмнение трябва да се отнасяме с безпокойство, когато различните стълбове на съдебната ни система се сблъскват по такъв начин. Прокурорска диктатура или прокурорска република е термин, който се среща много често и в годините назад преди Иван Гешев'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Крум Зарков, който е народен представител от БСП в настоящия парламент, зам.-председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание и зам.-председател на партията. Зарков коментира словесните престрелки между адвокатурата и главният прокурор на България - Иван Гешев.

''Тепърва трябва да изчакаме Конституционния съд да каже дали това искане за тълкование въобще е допустимо, доколкото в практиката си преди това Конституционният съд е отклонявал подобни искания. Но може би не това е най-важното. Не виждам защо се сърдят на президента, или ако въобще някой се сърди на него, че поставя един въпрос, който витае в общественото пространство от толкова много време. И той го поставя на дискусия'', така коментира народният представител Зарков исканото от главния прокурор Иван Гешев тълкование за имунитета на президента, както и евентуалната причината за това, а именно, че президентът на България Румен Радев повдигаше въпроса за неограничените правомощия на институцията - главен прокурор.

''Аз днес не мога да кажа, че съм за или против конституционни промени, тъй като за или против нещо, така генерално, няма никакъв смисъл да се каже. Но да си заравяме главата в пясъка в продължение на години, да се замеряме с обвинения и декларации, вместо да поставим въпроса и да видим къде той може да бъде решен, ми се струва меко казано безотговорно. И тези искри, които прехвърчат между институциите, за съжаление най-вероятно ще стават още по-остри. И единственото, което ще можем да направим с вас, е да се чудим кой по-остроумно е отговорил на другия. Това не е правилният начин'', заяви още Крум Зарков.

''Мисля, че от самото начало отношението на правителството към президента, както и между другото срещу повечето хора, които си позволяват да ги критикуват, е повлияно от грешното разбиране, че този човек видите ли... нещо не ги харесва, не са му симпатични и той затова се опитва да ги критикува. През цялото време на своето президентстване, президентът Радев употребява институционална критика. Когато отправя критика към Народното събрание, че законите се приемат на тъмно без обществено обсъждане, чрез преходни и заключителни разпоредби, когато е рекордьор по вето, той не го прави, защото не харесва г-жа Караянчева или някой от управляващите, а защото това е истина. Когато критикува правителството, че сутрин решава едно, на обед друго, а вечерта трето, това не е, защото нещо го дразни г-н Борисов или някой от министрите, а защото не може да се проведе нито една от дълбоките реформи по метода ''две напред, една на назад'', категоричен бе един от юристите в редиците на БСП.

Зарков се надява, че след изборите за председател на БСП през април, които за първи път ще са в такъв формат, че всеки един член на партията ще гласува кой да е лидер на същата, социалистите ще получат прилив на положителна енергия, с която да покажат, че те са по-добрата за българското общество алтернатива от ГЕРБ.

За ''Барселонската афера'', в която е намесен и премиерът на България Бойко Борисов, Крум Зарков заяви следното: ''Истината е, че такъв сигнал беше подаден отдавна в българската прокуратура. От разследването на испанската полиция ще разберем дали тя подгрява български манджи или българската прокуратура е сложила похлупак върху някоя манджа.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини