Отидете към основна версия

15 621 141

Игнат Раденков пред ФАКТИ: Грабежите в България са убийствени и непоносими

  • игнат раденков-
  • корупция-
  • обществени поръчки-
  • саниране

Председателят на гражданско сдружение ''Варна'' коментира тежката корупция в България

Снимка: ФАКТИ

 ''Официално се обяви, в публичното пространство: ''Аз управлявам управляващите, аз разпределям порциите, всички партии имат обръчи от фирми, чрез които се разпределя ресурсът. Беше отдавна, но като факт да го кажем. Никой не се съмнява в истината, която каза Ахмед Доган тогава. Какви са последствията?'', това запита пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - Игнат Раденков, дългогодишен строител, а днес председател на гражданско сдружение ''Варна''.

''Това, че се разпределя фондът от обръчите от фирми е факт, наблюдава се, развива се, стигна се дотам, че ресурсът от всякакви фондове - европейски, общински, държавни, се обсеби до 90% от 10-12 фирми и още толкова техни сателитни фирми. Този ресурс, вярвайте, че на лев вложен един закономерно се открадва, като това е най-ниската граница. Стига се до три, четири, пет, до десет пъти'', продължи той.

''Никакви обществени поръчки няма. Законът за обществени поръчки въобще не се спазва. Печели нашата фирма, а цената е колкото толкова. Закрилата, симбиозата с прокуратурата и полицията е бетонирана от години. Няма и един, на който да му е заведена преписка и да е доказано. Има някои пробиви, които са чрезвичайни. Осъждаме кметицата на Ракитово за 250 лв неизгоден договор за общината на 4 години ефективно, осъждаме кмета на Садово на 3.5 години, осъждаме кмета на Неделино, Смолянско, на две инстанции, остава третата. Нека да докажат господата една фирма от обръчите от фирми, чрез които се превъртат милиарди левове, милиарди се открадват, да кажат, че е заведена преписка срещу една от фирмите. Нека да каже г-н главният прокурор, че са влезли в някоя от големите общини. Тези малки общини, техният бюджет е колкото Столична община харчи за минерална вода. Кого заблуждаваме, че някаква дейност се върши?

Оттам нататък лошото е, че този процес се развива и това е съвсем нормално, след като го няма контрола, след като ги няма механизмите... Прокуратура, полиция, инспекторат, Висш съдебен съвет, всичко това е приспано'', категоричен бе Игнат Раденков.

''Най-големият проблем в мащаби е, че тези т.нар. ''назначени капиталисти'', с техните фирми, не само унищожиха средния и малкия бизнес. Средният и малкият бизнес заложиха жилищата си, за да си купят фадроми, работилници и инструментариум. Тръгнаха и беше добре. Тези (б.р. визира едрите капиталисти) ги ограбиха като не им платиха труда, механизацията, материалите, и те останаха длъжници, много хора останаха и без домове. Това е нещо, което се подценява. Малкият човек и малката фирмата са незащитени в нашето общество. Нито има профсъюзи, нито инспекторати.

Пример, в Гърция не плащат на наши работници, работодателят им ги изгонва. Не само, че ефективно го осъдиха, глоба много голяма, но и да плати. Тук нямаме този механизъм. Така че, освен че грабим общото, държавното, ние унищожихме малкия и среден бизнес като го ограбихме'', коментира Раденков.

Той направи коментар и на някои обстоятелства около строежа на АМ ''Хемус'': ''Всички си спомняме как, след обществен натиск, Бойко Борисов отмени трите лота от Абланица до Плевен - 118 км. Възложиха на държавните експерти да направят реални цени. Държавните експерти работят с идеен проект, с тахиметрична снимка за релефите - изкопни и насипни, знаят всички инженерни съоръжения, и разликата е 660 млн. лева. Толкова щяха да преразпределят господата олигарси и мафиоти, ако не беше общественият натиск''.

''Продължението е много интересно. Тези хора не се спират пред нищо. Измислиха новата схема, пружината ще си заеме отново първоначалното положение. Отпуснаха толкова средства за Абланица -Плевен и Плевен-Търговище, че превишават тези, които бяха заложили и които експертите доказаха. Възложиха ги на ''Автомагистрали'', която няма този капацитет да я изпълни (б.р. обществената поръчка). Тя ще наеме квалифицирана работна ръка. В същото време си прокараха закон, чрез който държавната фирма може да се сдружава без конкурс, по нейно желание. Остава да питаме кои ще са фирмите, които ще бъдат наети и каква ще е цената. 1 милиард отново ще бъде източен и присвоен'', отбеляза председателят на гражданско сдружение ''Варна''.

''Хидрострой'' е най-привилегированата фирма от всички общо. След това е ''Главболгарстрой''. ''Хидрострой'' до такава степен е обсебила Община Варна, не само, че е обсебила ресурса на 90%, печели безпроблемно европейски фондове, държавни фондове и т.н., но тя е обсебила общинската администрация и най-вече звеното за инвестиционна политика. То е обезличено напълно. Каквото му се поднесе, това подписва. Звеното за инвестиционна политика, образовани хора, дават си добра сметка, че по всяко време могат да попаднат под ударите на закона, защото документално са подписали. Въпреки всичко, те си дават много ясна сметка, че мафията е по-силна от държавата и че никога няма да попаднат под ударите на закона'', сподели впечатления Игнат Раденков.

''Отпускат се 2 милиарда за санирането, но без да се направи механизмът за контрол на тези 2 милиарда, без да се определи лимит на цена, без да се даде указание как ще стане отчитането - по реално извършената работа с актовете или... Безлимитно! И започват, хората си пишат 300-400 лв. на кв.м. В същото време, с европейски фондове от 50 млн. долара (б.р. вероятно иска да каже 50 млн. евро) се санират български домове със 114 лева. Ние санираме с 350-400. Когато фирмите от картела сключиха договори и влязоха договорите им в Българската банка за развитие, Министерството на регионалното развитие се усети да сложи лимит на цена. Каква? 348 лв. Три пъти повече от реалната. И когато обществото се надигна, Министерският съвет реши да фиксира цена 315 лв. Виждате ли? Сами признават, че с 315 може да се побира. Къде са 340, къде беше безлимитното нагоре?'', повдигна въпроси и за санирането в България той.

По думите на Игнат Раденков, който цитира списание ''Тема'', първите три фирми, усвоили пари за санирането у нас, се ръководят (едната) от секретарка на Делян Пеевски, другата е приближена до зам.-кмета на Благоевград, а третата е на Добрев (б.р. Делян Добрев, бивш депутат от ГЕРБ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Борисов), народният представител, в частност на съпруга на негова братовчедка.

''Там, стига прокуратурата да има воля, може да върне на обществото от раз 1 милиард, 1.2 милиард. Никакъв проблем няма в държавната хазна да се върнат в този момент, когато толкова много трябват'', заяви Раденков относно парите за санирането в България.

Попитан за мнението му за прокуратурата, председателят на гражданско сдружение ''Варна'' заяви следното: ''Ние имаме над 120 конкретни сигнала и имаме 120 отговора, че няма данни за извършено престъпление''.

Според Раденков има начин България да излезе от тежкото си положение с корупция в големи размери. Той смята, че просто трябва да има воля това да се случи.

''Ако имаме прокуратурата, която да влезе в Община Варна, много рядко от там човек ще остане да не бъде осъден. Дори и без да присъства на делото, документално'', смята Игнат Раденков, който заяви, че може да докаже престъпления с документи, с които разполага.

''Убийствени са грабежите, те са непоносими. Обезкървяваме икономиката, ще теглим кредити, младите хора напускат, народът ни измира от мизерия и глад. Няма кой да каже истината'', каза в края на участието си председателят на гражданско сдружение ''Варна''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 56 гласа.

Свързани новини