Отидете към основна версия

20 615 53

Адв. Спасов пред ФАКТИ: Гешев се саморазобличи като извършил престъпление

  • адв. минчо спасов-
  • иван гешев-
  • всс-
  • съюза на съдиите-
  • съюзът на съдиите

Юристът коментира и декларацията на Съюза на съдиите в България, касаеща личността на главния прокурор Иван Гешев

Снимка: ФАКТИ

''Историята датира от февруари месец, когато сезирах Висшия съдебен съвет за освобождаване на г-н Гешев от длъжност, сваляне на имунитета му и търсене на наказателна отговорност по чл. 145а от Наказателния кодекс, защото той използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нуждите на конкретно наказателно производство или пък за националната сигурност. Да припомним само, това бяха публикувани в аудио вариант и във вариант ВДС (веществени доказателствени средства) едни разговори, в които участваше президентът и генерал Стойков, мисля, че беше. В случая интересното е, че срещу нито един от тях двамата няма предварително производство, т.е. тълкуванието, че има решение №4 на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд, което казва, че на един даден етап от досъдебното производство СРС-тата трябва да бъдат оповестени пред подсъдимия, то няма никакво приложение, защото тук не само, че нямаме подсъдим, ние тук дори нямаме и досъдебно производство, срещу някой от тези двамата - генералът и президентът. Т.е. имаме ясно очертано престъпление, извършено от главния прокурор''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - адв. Минчо Спасов.

''Разбира се, получих отговор от прокурорската колегия, че те няма да се занимават с този въпрос, те били административен орган'', продължи по темата юристът. ''Посъветваха ме да се обърна към съответната прокуратура, аз го направих, Специализираната прокуратура не намери никакви данни за престъпление, Апелативната специализирана го потвърди и сега съм го обжалвал пред Върховната касационна прокуратура, която миналата седмица е изискала цялата преписка, за да я разгледа'', допълни той.

За декларацията на Съюза на съдиите в България, в която се иска от ВСС да освободи главния прокурор Гешев, адв. Спасов заяви следното:

''Да, това беше един призив, приет от Съюза на съдиите, който между другото им прави чест, преди около седмица, в който те се обърнаха към Висшия съдебен съвет с искане да бъде разгледано поведението на г-н Иван Гешев като уронващо престижа на съдебната власт и да се предприемат необходимите мерки за неговото освобождаване. Нека да припомня, че в деня, когато това излезе по медиите, Висшият съдебен съвет отказа въобще да се занимава с този въпрос. Знаете по какви причини - доминацията на кръга ''Пеевски'' във ВСС, който избра Гешев с почти пълно единодушие, с изключение на четирима. Но след излизането на резолюцията на Европейския парламент нещата приеха пълен обрат. Висшият съдебен съвет излезе със съобщение преди три дни, че въпросът е много важен и на 22-ри този месец са решили да му посветят цял ден в пленума, т.е. Общото събрание на прокурорската и съдийската колегия, когато ще бъде обсъждан този въпрос.''

''Аз имам намерение да изпратя до пленума досегашните резултати от моите сигнали, за да ги имат предвид. Включително и разпечатка на едно специално интервю, което г-н Иван Гешев даде след като като изнесе тези специални разузнавателни средства. В това свое интервю, което между другото е публикувано и на сайта на прокуратурата, дано да не изчезне след това предаване, аз имам запис, та в това интервю той се саморазобличи като извършил престъплението'', заяви още адв. Минчо Спасов.

''Резолюцията има многостранни последици. На първо място, тя отвори огромна пробойна в европейския корпус на катамарана ГЕРБ. Защото ГЕРБ се крепи от една страна на подкрепата на Европейската народна партия, в която членуват, а от друга страна на клиентелистите в България. И двата корпуса се пропукват. С този удар, който беше нанесен в Брюксел, единият корпус е полупотънал. В момента, г-н Цветан Цветанов разяжда като червей дървояд другия корпус. Така че, както казват моряците, корабите потъват не от водата навън, а от водата, която е вътре в корпуса'', коментира той резолюцията на Европейския парламент за България и последиците от нея.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 98 гласа.

Свързани новини