Отидете към основна версия

9 459 39

Румен Георгиев, БСП, за ФАКТИ: В българското земеделие се краде, източват се евросредства

  • румен георгиеев-
  • бсп-
  • земеделие

"Европа казва, че парите трябва да стигнат до малките, до реалните земеделски производители. Това у нас не става и тук в доклада може спокойно и категорично да се види, че на практика това е така", отчете социалистът

Румен Георгиев, снимка: ФАКТИ

"Между 40 и 95% от храните, които яде българският народ, са внос. Грешна аграрна политика! Аз и моите колеги за това от парламентарната трибуна казваме, че този доклад (б.р. годишният аграрен доклад на МЗ) задължително трябва да се гледа в Народното събрание. Оттам ще тръгне и дебатът за аграрната политика, какъв да бъде моделът на аграрна политика". Това заяви преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Румен Георгиев, настоящ народен представител от БСП и кандидат за още един депутатски мандат като водач на листата на социалистите в Кюстендилска област.

Той изрази възмущението си, че годишният аграрен доклад на Министерството на земеделието, храните и горите се приема от Министерски съвет, а от Народното събрание изобщо не се разглежда.

"Това, което и вие анонсирахте, че в Европа моделът се основава на фамилното земеделие, у нас все повече уедрени поземлени имоти преминават в ръцете на т.нар. агроолигарси и собственици от не български произход. Затова нашето производство е монокултурно, производствената структура е грешна, особено след приемането ни в Европейския съюз. Около 20-22 фамилии управляват 1/3 от плодородната земя. Този модел е грешен! Няма как в новите европейски политически насоки на "Зелената сделка" и на стратегията от фермата до трапезата българското земеделие по този модел да върви. Ето защо от БСП категорично се противопоставяме на този модел! Смятаме, че държавата трябва да влезе в ролята си, както останалите европейски държави. Ненапразно докладът от резолюцията от 27 април 2017 година на Европейския парламент, който е именно за концентрацията на земеделската земя и улесняване на достъпа до нея, започва с България. С тази концентрация, която е в България, няма как млади хора, или хора, които искат да се занимават със земеделие, да извършват тази дейност. Ненапразно, по данни на Евростат ние сме "дали" първия агроолигарх, 1 300 000 дка гледа българска фирма.... Октопод, огромни октоподи", коментира Георгиев.

"Министър-председателят наскоро в анонс каза, че рекордните 3.1 млрд. са влезли при земеделците за миналата година. Нека да отворим аграрния доклад, за да видим какво пише в макроикономическите данни. От 2015 година, особено, има огромен спад на брутната добавена стойност. Тоест, в исторически план от 2007 година са влезли над 30 млрд. лева в сектор "Земеделие". Логично е спрямо брутния вътрешен продукт на сектор "Селско, горско и рибно" и кривата на брутната добавена стойност да върви нагоре. Напротив! Тя върви стремглаво надолу и за 2019 година, забележете, е под 4%, с точност 3,8%. Това какво означава? Неефективно земеделие, краде се, източват се евросредства и те не стигат на практика до реалните земеделски производители. А именно в новата обща селскостопанска политика Европа казва, че парите трябва да стигнат до малките, до реалните земеделски производители. Това у нас не става и тук в доклада може спокойно и категорично да се види, че на практика това е така", заяви още социалистът.

Попитан от водещата дали е опасно да се посяга на интересите на агроолигарсите, Румен Георгиев отговори така: "Държавата, когато си влезе в ролята и функциите като държава, няма опасност. Напротив! Необходимо е преформатиране на аграрната политика".

Според него агролигарсите са елемент на грешната аграрна политика, а не причина.

"В резолюцията на ЕП за концентрацията е посочено, че трябва да се въведе държавен регулаторен орган по отношение на поземлените отношения. Ненапразно унгарците направиха и Министерство на поземлените отношения. Нека да видим и в една Франция дали така свободно може да се продава или наема земя. Знаете ли, че там 1 кв.м. не може да се продаде свободно? Държавата казва може или не може, тя слага подпис за всеки 1 кв.м", поясни депутатът от БСП, а след това добави, че в Германия ситуацията е подобна на тази във Франция.

"Държавата трябва да има регулаторен режим. В момента какво имаме? Имаме свободен пазар, имаме едни частни фондове, които са изкупили милиони декари от най-плодородната земя. И то изкупена на безценица. Ще извършат комасацията и след това тези фондове ще продадат земята, тази българска родна земя, която трябва да храни българския народ. Докато в света плодородната земя се превръща в най-стратегическата инвестиция, у нас все повече уедрени поземлени имоти преминават в ръцете на такива частни фондове. А това е елемент и на националната сигурност, на това нещо трябва да се сложи край! Ние от БСП предлагаме да се сложи край, държавата да си влезе във функциите и ролята - това, което и Европа в резолюцията казва. Ние в България сме в т.нар. латиноамерикански модел. Това не е европейският модел. Отново казвам, че европейският модел е фамилното земеделие", каза още той и изтъкна, че в Румъния земеделците са значително по-обгрижвани и облекчени от държавата си.

"Българският земеделски производител като отиде няколко пъти (б.р. из институциите) и като види документацията - той се отказва", вметна Румен Георгиев.

"Монокултурното производство, за което и вие говорихте, изкриви производствената структура. И ако погледнем схемата за относителния дял на добавената стойност спрямо схемата за относителния дял, ще видим, че е необходимо да се замени сегашната производствена специализация с пряко ориентиране към продоволственото пазарно търсене. В момента България не произвежда храни, България се е превърнала в суровинен придатък на Европа. Ние изнасяме между 6 и 7 милиона тона на година зърно, пшеница, слънчоглед и маслодайни култури за жълти стотинки, а това е готов суровинен продукт. Връща ни се през готови храни с висока добавена стойност. Това нарушава и трудовата заетост в аграрния сектор, това доведе и до деградация на териториите в селските райони, до обезлюдяване. Хората нямат работа, затова и на пускат. Ние от БСП предлагаме държавата, както беше едно време, да изгражда т.нар. консервни заводи, фабрики, като държавата трябва също да се включи и в изкупуването, и в преработката", изложи Георгиев идеята на БСП, като след това уточни, че тя не е отживелица, защото тази практика я има в държави като Румъния, Унгария и Гърция.

"Стигнали сме дотам, че сега храната идва от града в селата. Села има в Кюстендилско, а и не само там, в които няма една крава, десетки села без нито едно животно", отбеляза народният представител.

"Огромни средства се източват. Няма го държавническото поведение и отговорност, за да може българското население да се храни с българска чиста, достъпна и здравословна храна. Отказът от производство на храни - какво означава? Означава отказ от качество. А това са вкус, свежест, хранителна пълноценност, продуктов асортимент. Това означава и отказ от контрол, защото контролът по внесения готов продукт спрямо контрола по веригата суровина-краен потребителски продукт е неравностоен", допълни Георгиев и припомни, че преди миналогодишните Великденски празници бяха хванати няколко тира на границата с изключително нитратни зеленчуци. "Ако искат ги хващат, тогава хванаха. А през годината колко такива нитратни камиони влизат?", запита социалистът.

"Отказът от производство на храни на правителството на ГЕРБ означава отказ от обществено здраве", категоричен бе кандидатът за нов депутатски мандат.

Той коментира и социологическите проучвания, които дават убедителна победа за ГЕРБ на предстоящите избори:

"Изобщо не вярвам на тези социологически проучвания. Това са социологически проучвания, които ние виждаме, че по-голямата част от тях са нагласени, виждаме, че умишлено се помпат резултатите на управляващите за сметка на БСП. Аз всеки ден съм между хората в Кюстендил, сега отивам в Бобошево, и не съм чул нито един човек, който да каже: "Да, ние заставаме зад ГЕРБ, зад Обединени патриоти, зад управляващите".

Тези резултати изключително вредят на демокрацията и изборния резултат. Ние затова казваме на хората да не се страхуват и да излизат. БСП беше първа със своята предизборна програма. Хората трябва да излязат да гласуват, това умишлено се прави, умишлено се всява този страх в хората, за да не излязат на 4-ти да гласуват.

България изостава изключително много от останалите европейски държави. Ако на 4-ти няма промяна, България ще изостане в пъти. На последно място сме във всички класации, това не може да продължава".

Към края на разговора Румен Георгиев бе категоричен, че БСП подкрепя въвеждането на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, а също така и в районните избирателни комисии, защото според социалистите и там се правят изборни манипулации.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини