Last news in Fakti

16 Март, 2021 19:06 9 433 39

Румен Георгиев, БСП, за ФАКТИ: В българското земеделие се краде, източват се евросредства

  • румен георгиеев-
  • бсп-
  • земеделие

"Европа казва, че парите трябва да стигнат до малките, до реалните земеделски производители. Това у нас не става и тук в доклада може спокойно и категорично да се види, че на практика това е така", отчете социалистът

Румен Георгиев, БСП, за ФАКТИ: В българското земеделие се краде, източват се евросредства - 1
Румен Георгиев, снимка: ФАКТИ

"Между 40 и 95% от храните, които яде българският народ, са внос. Грешна аграрна политика! Аз и моите колеги за това от парламентарната трибуна казваме, че този доклад (б.р. годишният аграрен доклад на МЗ) задължително трябва да се гледа в Народното събрание. Оттам ще тръгне и дебатът за аграрната политика, какъв да бъде моделът на аграрна политика". Това заяви преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Румен Георгиев, настоящ народен представител от БСП и кандидат за още един депутатски мандат като водач на листата на социалистите в Кюстендилска област.

Той изрази възмущението си, че годишният аграрен доклад на Министерството на земеделието, храните и горите се приема от Министерски съвет, а от Народното събрание изобщо не се разглежда.

"Това, което и вие анонсирахте, че в Европа моделът се основава на фамилното земеделие, у нас все повече уедрени поземлени имоти преминават в ръцете на т.нар. агроолигарси и собственици от не български произход. Затова нашето производство е монокултурно, производствената структура е грешна, особено след приемането ни в Европейския съюз. Около 20-22 фамилии управляват 1/3 от плодородната земя. Този модел е грешен! Няма как в новите европейски политически насоки на "Зелената сделка" и на стратегията от фермата до трапезата българското земеделие по този модел да върви. Ето защо от БСП категорично се противопоставяме на този модел! Смятаме, че държавата трябва да влезе в ролята си, както останалите европейски държави. Ненапразно докладът от резолюцията от 27 април 2017 година на Европейския парламент, който е именно за концентрацията на земеделската земя и улесняване на достъпа до нея, започва с България. С тази концентрация, която е в България, няма как млади хора, или хора, които искат да се занимават със земеделие, да извършват тази дейност. Ненапразно, по данни на Евростат ние сме "дали" първия агроолигарх, 1 300 000 дка гледа българска фирма.... Октопод, огромни октоподи", коментира Георгиев.

"Министър-председателят наскоро в анонс каза, че рекордните 3.1 млрд. са влезли при земеделците за миналата година. Нека да отворим аграрния доклад, за да видим какво пише в макроикономическите данни. От 2015 година, особено, има огромен спад на брутната добавена стойност. Тоест, в исторически план от 2007 година са влезли над 30 млрд. лева в сектор "Земеделие". Логично е спрямо брутния вътрешен продукт на сектор "Селско, горско и рибно" и кривата на брутната добавена стойност да върви нагоре. Напротив! Тя върви стремглаво надолу и за 2019 година, забележете, е под 4%, с точност 3,8%. Това какво означава? Неефективно земеделие, краде се, източват се евросредства и те не стигат на практика до реалните земеделски производители. А именно в новата обща селскостопанска политика Европа казва, че парите трябва да стигнат до малките, до реалните земеделски производители. Това у нас не става и тук в доклада може спокойно и категорично да се види, че на практика това е така", заяви още социалистът.

Попитан от водещата дали е опасно да се посяга на интересите на агроолигарсите, Румен Георгиев отговори така: "Държавата, когато си влезе в ролята и функциите като държава, няма опасност. Напротив! Необходимо е преформатиране на аграрната политика".

Според него агролигарсите са елемент на грешната аграрна политика, а не причина.

"В резолюцията на ЕП за концентрацията е посочено, че трябва да се въведе държавен регулаторен орган по отношение на поземлените отношения. Ненапразно унгарците направиха и Министерство на поземлените отношения. Нека да видим и в една Франция дали така свободно може да се продава или наема земя. Знаете ли, че там 1 кв.м. не може да се продаде свободно? Държавата казва може или не може, тя слага подпис за всеки 1 кв.м", поясни депутатът от БСП, а след това добави, че в Германия ситуацията е подобна на тази във Франция.

"Държавата трябва да има регулаторен режим. В момента какво имаме? Имаме свободен пазар, имаме едни частни фондове, които са изкупили милиони декари от най-плодородната земя. И то изкупена на безценица. Ще извършат комасацията и след това тези фондове ще продадат земята, тази българска родна земя, която трябва да храни българския народ. Докато в света плодородната земя се превръща в най-стратегическата инвестиция, у нас все повече уедрени поземлени имоти преминават в ръцете на такива частни фондове. А това е елемент и на националната сигурност, на това нещо трябва да се сложи край! Ние от БСП предлагаме да се сложи край, държавата да си влезе във функциите и ролята - това, което и Европа в резолюцията казва. Ние в България сме в т.нар. латиноамерикански модел. Това не е европейският модел. Отново казвам, че европейският модел е фамилното земеделие", каза още той и изтъкна, че в Румъния земеделците са значително по-обгрижвани и облекчени от държавата си.

"Българският земеделски производител като отиде няколко пъти (б.р. из институциите) и като види документацията - той се отказва", вметна Румен Георгиев.

"Монокултурното производство, за което и вие говорихте, изкриви производствената структура. И ако погледнем схемата за относителния дял на добавената стойност спрямо схемата за относителния дял, ще видим, че е необходимо да се замени сегашната производствена специализация с пряко ориентиране към продоволственото пазарно търсене. В момента България не произвежда храни, България се е превърнала в суровинен придатък на Европа. Ние изнасяме между 6 и 7 милиона тона на година зърно, пшеница, слънчоглед и маслодайни култури за жълти стотинки, а това е готов суровинен продукт. Връща ни се през готови храни с висока добавена стойност. Това нарушава и трудовата заетост в аграрния сектор, това доведе и до деградация на териториите в селските райони, до обезлюдяване. Хората нямат работа, затова и на пускат. Ние от БСП предлагаме държавата, както беше едно време, да изгражда т.нар. консервни заводи, фабрики, като държавата трябва също да се включи и в изкупуването, и в преработката", изложи Георгиев идеята на БСП, като след това уточни, че тя не е отживелица, защото тази практика я има в държави като Румъния, Унгария и Гърция.

"Стигнали сме дотам, че сега храната идва от града в селата. Села има в Кюстендилско, а и не само там, в които няма една крава, десетки села без нито едно животно", отбеляза народният представител.

"Огромни средства се източват. Няма го държавническото поведение и отговорност, за да може българското население да се храни с българска чиста, достъпна и здравословна храна. Отказът от производство на храни - какво означава? Означава отказ от качество. А това са вкус, свежест, хранителна пълноценност, продуктов асортимент. Това означава и отказ от контрол, защото контролът по внесения готов продукт спрямо контрола по веригата суровина-краен потребителски продукт е неравностоен", допълни Георгиев и припомни, че преди миналогодишните Великденски празници бяха хванати няколко тира на границата с изключително нитратни зеленчуци. "Ако искат ги хващат, тогава хванаха. А през годината колко такива нитратни камиони влизат?", запита социалистът.

"Отказът от производство на храни на правителството на ГЕРБ означава отказ от обществено здраве", категоричен бе кандидатът за нов депутатски мандат.

Той коментира и социологическите проучвания, които дават убедителна победа за ГЕРБ на предстоящите избори:

"Изобщо не вярвам на тези социологически проучвания. Това са социологически проучвания, които ние виждаме, че по-голямата част от тях са нагласени, виждаме, че умишлено се помпат резултатите на управляващите за сметка на БСП. Аз всеки ден съм между хората в Кюстендил, сега отивам в Бобошево, и не съм чул нито един човек, който да каже: "Да, ние заставаме зад ГЕРБ, зад Обединени патриоти, зад управляващите".

Тези резултати изключително вредят на демокрацията и изборния резултат. Ние затова казваме на хората да не се страхуват и да излизат. БСП беше първа със своята предизборна програма. Хората трябва да излязат да гласуват, това умишлено се прави, умишлено се всява този страх в хората, за да не излязат на 4-ти да гласуват.

България изостава изключително много от останалите европейски държави. Ако на 4-ти няма промяна, България ще изостане в пъти. На последно място сме във всички класации, това не може да продължава".

Към края на разговора Румен Георгиев бе категоричен, че БСП подкрепя въвеждането на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, а също така и в районните избирателни комисии, защото според социалистите и там се правят изборни манипулации.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    26 40 Отговор
    Нормално е! Нормална комунистическа практика. БСП защо се правят, че не са комунисти?

    Коментиран от #10

  • 2 Долен Пиндероф

    29 42 Отговор
    И това го казва представител на най-крадливата и вредна за България партия - БСП (БКП). Боже, Боже....
  • 3 Мнение

    44 11 Отговор
    Като се крадат евросредства и сте сигурни като опозиция, Защо Вие другари и другарки не сигнализирате с доказателства институцията на Кьовеши? Нали това е найната основна работа!

    Коментиран от #20

  • 4 Честен

    9 19 Отговор
    Какви кражби, какви 5 лева ???
  • 5 Сесесере

    8 19 Отговор
    Най-добре, боко да стане президент, курнела вечен премиер, да върнат член 1-ви от конституцията и да се приключва с тази псевдодемокрация, това е изхода!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Както

    35 0 Отговор
    милиарди евросредства , така и огромни площи земи чрез криминални врътки по цялата верига !
  • 8 Знайко

    18 7 Отговор
    Един виц: Ало БСП ли сте? Не тук сме ГЕРБ. И на вас да ви т@ков@м м@*к@т@. ГЕРБ крадат субсидии. А БСП, когато бяха на власт даваха субсидии само на тютюнопроизвадителите. Така купуваха гласове, не за себе си, а за една друга партия мафия.
  • 9 Гост

    18 0 Отговор
    Аха сега крадат ората на опоненти та после ваше и така синджир марка Абе всички сте мастиики признаите си
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шайба

    23 4 Отговор
    Така и така държавата вече е потънала необратимо,няма суверенитет,няма армия,няма реална икономика,захранва се изцяло с помощи,какъв е смисълът да се дават пари за развитие на каквото и да е при положение,че цари пълно беззаконие,особено по селата,където се шири пещерен феодализъм и циганска престъпност,то една кокошка не можеш опази от набези,какво остава за цяло стопанство,та късно е либе за китка,сетихте се за обикновените хора на село кога никой не остана.Време е за друг народ да се ползва от благата на земята ни,понеже българинът се доказа като пълен измекяр,който сам не може да си уреди държавата,поради липса на нравствена култура,та затова гледа и чака все отвън някой да го оправи.

    Коментиран от #35

  • 12 шофер на

    24 1 Отговор
    Краде се яко, проекти за наши хора, трактори от шефката в проектите, граби се повсеместно...както едно време се раздаваха куфарчета с пари...
  • 13 русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Врачка":

    Първо говоря и пиша български по канона. Второ, какво майка си да търся в катуна, наречен София? Извинявай, алергичен съм към селяндурщина. Нещо си се объркал, селянино.:)
  • 14 гого

    18 8 Отговор
    Тогава защо земеделските фирми на БСП вземат също субсидии.Да ги дарят или поне една част от тях на малките производители.Да покажат на дела ,а не само на приказки.Това е както с магистралите .Плюят магистралите ама ги ползват с кеф, а и без тях приватизираните им хотели по морето ще са празни.
  • 15 герп=БКП

    24 6 Отговор
    За последните 10 години процъфтяха били, лидъли, кауфланди....
    И няма български хранителни вериги...
    НЕ допустимо е!
    Няма такава държава!

    Коментиран от #16, #39

  • 16 Намираш

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "герп=БКП":

    Се в ЕС нормално село...
  • 17 Ахаааа

    2 1 Отговор
    ....ДОБРУТРО....
  • 18 ОРК

    16 0 Отговор
    Всека година са дават огромни средства за субсидии на дини, тикви, чушки краставици, домати , лук които се усвояват без да се произведе нищо или почти нищо , но субсидийките се взимат. Отделно проекти на нашите за сливи, череши , и пак същото. Това отдавна е публична тайна.
  • 19 Иван

    2 2 Отговор
    В Гърция знам как взимат евросредства със фалшиви снимки от дрон. И правителството знае....но ние не знаем, защото няма предатели като теб!!!
  • 20 Тъпан

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    гарга на гарга око не вади.Надяват се да дойде и тяният ред.
  • 21 Тъпан

    1 1 Отговор
    гарга на гарга око не вади.Надяват се да дойде и техният ред.
  • 22 Пловдив

    6 5 Отговор
    Хайде, бе...!... Сериозно...!?!... Вие, "открихте топлата вода"!!! Питам се, защо онзи тъп милиционер Иванчо Гешев мълчи по въпроса, при положение, че ние му плащаме заплатата, за да си върши работата!?!... А, ако не си я върши, да си подава оставката и да ходи, да отглежда кози, за което впрочем е, създаден!
  • 23 ФАКТ

    8 5 Отговор
    еее да лошо е когато други крадът а не вие господа комунисти....така кажете..Умираме от яд че не ние а други крадат..тези поне като крадат,крадат така че да има и за хората..а вие като крадяхте за хората имаше един голям..ТУЙ.....така че не се оплаквайте..просто се наслаждавайте как други се скъсаха с пари от евро-средствата..а нали в крайна сметка нали и на вас Борисов ви дава..иначе от къде ще имате пари да си спонсорирате партията...лошото е че ако народа имаше поне мъничко акъл..не много а мноооого малко..нямаше да ходи да гласува за който и да е..защото който и да дойде ще краде..та се питам..защо ходим съвсем доброволно да си даваме гласа..за еди кой да краде..не за себе си..а за други..ей това е интересното..че ние собственоръчно даваме правото други да крадат...защо 200 човека трябва да крадат за цял народ..и това не се отнася само за България..аз тази година ще гласувам за себе си..искам и аз да крада...защо да си давам гласът за друг...и аз искам милиончета трилиончета..да не би само на онези горе в парламента от бсп герб и други да и трябват..ами и аз искам де....
  • 24 киро

    7 3 Отговор
    Цяла България знае и децата дори,тоя малоумник,чак сега разбра!

    Коментиран от #25

  • 25 ФАКТ

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "киро":

    КОЙ Е ТОЗИ ЧОВЕК..КОЙТО ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В ПОЛИТИКАТА...ЗА ДА "НЕ" КРАДЕ..????...КОЙ...???
  • 26 Ринго Сталин

    7 2 Отговор
    Другарю цоциялист ...честит 50 конгрес на цк на бкп , другарю и 99 конгрес на цк на КПСС , другарю ... Знаеш ли какво беше казала другарката Маргарет Тачър ??? СоциализЪмът умира тогава , когато свършат Чуждите пари ... ха ха ха ...
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    ПО ВРЕМЕТО НА АЛ.СТАМБОЛИЙСКИ - СЛЕД 2-ТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА , Е ПРИЕТ ЗАКОН , ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРИТЕЖАВАШ ПОВЕЧЕ ОТ 200 ДЕКАРА НИВИ
    ..........................
    ФАШИСТИТЕ ЗАТОВА ГО УБИХА
  • 28 селтак

    3 0 Отговор
    Наглостта им нема граници! Озверели са от глад!
  • 29 НАУМ

    1 0 Отговор
    Е ТОЯ ОКТОПОД Е НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ.С ПАРИТЕ КОЙТО СЕ ДАВАТ ПО ЕВРОФОНДОВЕ СЕ КУПУВАТ ДЖИПОВЕ ,АПАРТАМЕНТИ И СЕ ПРАВЯТ ЕКСКУРЗИИ.В БЪРГАРИЯ СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ОВОЩНИ ГРАДИНИ,ЗЕЛЕНЧУКОВИ ГРАДИНИ,СТАДА С ЖИВОТНИ.НЯМА НИЩО ВСИЧКО Е УСВОЕНО ОТ НАШИТЕ ХОРА.ФАКТ.

    Коментиран от #30

  • 30 Шайба

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "НАУМ":

    Така е,държавата прилича на обран бостан,посрещаме мигрантите от африка само с хляб и сол,даже повече със сол,понеже и хляба вече не е истински,та и затова клетите хорица не искат да остават тук и драпат за Германия,където всичко им е уредено.
  • 31 latu

    0 1 Отговор
    АРЕНДУВАНЕ ДО 500 ДЕКАРА ТАВАН
  • 32 ИВАН

    0 0 Отговор
    ЕДРОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ ПОГРЕБА СЕЛАТА
  • 33 УТИ

    0 0 Отговор
    ВЕНЕЦУЕЛСКИ МОДЕЛ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ъъъъгъъъ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Шайба":

    Много си прав, направо на 100%, но кажи какво трябва да се направи да се подобрят поне малко нещата. Аз искам да остана и да живея в България.

    Коментиран от #36

  • 36 Шайба

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ъъъъгъъъ":

    Можем само да си налягаме парцалите,продажниците и разбойниците съвсем скоро сами ще се хванат за гушите в битката за кокала.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Грую

    0 0 Отговор
    Краде се защото се плаща на единица обработваема площ, а би трябвало да се субсидира реалното производство. Ако например за единица обработваема площ се предвиждат 30 лв. субсидия за зърнени култури и средния добив за страната е 407 кг. от декар пшеница и 347 кг. ечемик то тези 30,00 лв да получават само тези, кото са постигнали тези добиви и са продали продукцията си. Постигналите по-малко да получават по-малко и обратно с по-високите добиви повече. Така и площите , които не са благоприятни за зърнени култури ще имат интерес да развиват други култури, с по-високи субсидии и няма всички земеделци да се занимават само със зърно, освен това ако се обвърже и с продажбите ще се увеличат и постъпленията от данъците, защото производителите декларираното, като произведено за субсидиране трябва и да го продадат. Просто и лесно, но тогава няма да може да се краде, което явно е целта на тази организация.
  • 39 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "герп=БКП":

    Колкото хора говорят за земеделие ако хватать мотики на продукцията ще се намали цената два-три пъти