Отидете към основна версия

8 147 73

Панчугов: Въпросът е защо ИТН не иска да носи отговорност и да управлява (ВИДЕО)

  • христо панчугов-
  • 45-о нс-
  • съставяне на правителство

И трите мандата на Борисов бяха разпад на държавността и институционалността, припомни политологът

ГЕРБ още от самото начало се оказаха опозиция в рамките на този парламент. Беше ясно и че напрежението от протестите не си е отишло. В обществото ни има очакване за политическа промяна, най-малкото за отговори на въпросите, които протестът повдигна. Затова и първият консенсус, който се очерта беше ревизия на предишното управление. Това каза в студиото на ФАКТИ политологът Христо Панчугов.

"Всички внесени законопроекти целят бързи резултати, неща, които могат да се свършат за няколко месеца. Или, ако не може да се случи, поне да може да се закачи на ревера на съответната политическа формация. В този смисъл ние трябва да бъдем много внимателни към работата на този парламент да не произведе той политики, които да имат последици вредни за обществото и политиката далеч отвъд неговия живот. Очаква се например избирателната система да твори чудеса т.е. променяйки я българската политика да стане едно прекрасно място и българските депутати да станат най-работливите и най-готините хора, което няма как да се случи", коментира той.

"По-големият въпрос от този дали "Има такъв народ" ще подкрепи мажоритарни избори е защо не иска да носи отговорност, защо няма да направят управление. Не оставам с усещането да искат да съставят кабинет. Всъщност виждаме серия от политически лидери, които отказват да получат властта. Нещо, което за техните избиратели е неразбираемо. Отвъд конкретните отстъпления от позициите на партиите, големият въпрос е дали ще успеят да обяснят на своите избиратели, че са имали шанса и не са се възползвали от него.

Все по-трудно става да си представим управленска формула. Ясно е, че какъвто и кабинет да бъде предложен от ГЕРБ, той няма да бъде подкрепен. Оттук нататък е трудно да се каже, аз не очаквам "Има такъв народ" да състави кабинет. Важно е с какви аргументи ще върнат мандата или ще започнат преговори. Това, че са втора политическа сила е добър знак, защото ще ги принуди да говорят. Всяко нещо вече ги поставя в светлината на прожекторите и ще ги извади от комфортната ситуация, в която да се крият зад лидера си. Сега ще трябва да се даде ясен разказ. Единствената възможна управленска формула е с всички нови за властта партии, необходими са всички депутати на "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и съответно на БСП. Без една от тези формации мнозинството е несигурно. Без да се състави правителство каквато и да е политическа реформа е невъзможна", коментира Панчугов.

Според него правителство на малцинството би станало заложник на всички мнозинства, които трябва да търси.

"Позитивният разказ може да започне с даване на отговори на въпросите: Зависимо ли беше управлението от интереси, които не са политически; кои са тези интереси; те възползвали ли са се от тази ситуация. Т.е. как изглежда парламент без подобен тип зависимости, как изглежда стабилно управление, което не се влияе от икономически интереси, от олигархични интереси и от каквито и да е други интереси, които не са свойствени за демокрацията и за демократичния процес. Не трябва обаче да остава у българското общество усещане за реваншизъм, защото това ще доведе до окопаване и консолидиране на хората, които са подкрепяли ГЕРБ през изминалите години", каза политологът.

"До голяма степен политическото оцеляване на Борисов се дължи на усещането, че той е неподатлив на провал. Остана неопетнен почти до последно. Това, което видяхме в края на мандата беше един победен Борисов и който говореше с българските граждани или със своите депутати през посредник. Появяването му в парламента би го извадило от тази комфортна ситуация, ще го постави в среда, в която той ще изглежда толкова победен, колкото го усеща обществото - нещо, което той не може да си позволи.

Подозирам, че ще продължим да наблюдаваме подобен тип поведение и опит да се скрие от парламента. Друг е въпросът защо парламентът не може да се ползва с достатъчно легитимна власт, за да призове и да принуди бившият премиер да се яви пред най-висшият орган на тази държава. Появата му в парламента ще означава възстановяване на институционалността, победа на парламента над един лидер, което би било сериозен знак. И трите мандата на Борисов бяха разпад на държавността и институционалността, той превърна институциите в негова еднолична воля, той даваше парите, той сменяше министрите, намираше ги по кръстовища, вземаше еднолично решения при конфликти. Нямаше институция, която по канален ред да свърши някаква работа. Налагаше се Бойко Борисов винаги да гаси пожарите, когато те възникваха, така че появата му в парламента би била една малка победа за държавността", завърши Панчугов.

Целия разговор с политолога гледайте във видеото:


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.

Свързани новини