Отидете към основна версия

6 790 65

Гълъбинов за поскъпването на енергоизточниците: Може да се наложи и външен заем (ВИДЕО)

  • инфлация-
  • ток-
  • природен газ-
  • поскъпване

Според него ще има нужда и от доактуализация на бюджета преди края на годината

Продължава поскъпването на цените на световните пазари на енергоизточниците. Анализатори допускат към края на годината цената за барел петрол да стигне 90 долара. Цената на природния газ продължава да бие рекорди. И тръбния и втечнения газ вдигнаха цените си и ако преди втечненият беше някаква алтернатива, в момента и неговата цена е висока. Ефектът се усети и при въглищата. Това каза в студиото на ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Бихме могли и тази зима да произвеждаме ел. енергия от въглища в Маришкия басейн, произвеждаме и ток от атомната ни централа, хубаво би било да заработи и ПАВЕЦ "Чаира", ще се използват и наличните ВЕИ-та, които могат да работят в зимни условия. Другото е да имаме възможността да си гарантираме доставки на газ, за да не стане така, че транзитна страна като нас да има недостиг за своя консумация. Газовата ни връзка с Гърция не е завършена, трябва да се положат още усилия. Освен като електроенергийна свързаност, каквато направихме с гръцкия електроенергиен пазар, такава трябва и с румънския пазар, за да можем да балансираме.

На среща на на лидерите на 21-22 октомври ще се обсъжда основно темата за цените, защото проблемът е общоевропейски. Компесаторен механизъм трябва да има у нас. Могат да увеличат социалните помощи за енергийно бедни под формата на поемане на част от сметките в отоплителния сезон или чрез други механизми. Да се прегледат фирмите, може би ще трябва да дефинираме и понятие за "енергийно бедни фирми", защото ще има такива, особено малки и средни, които ще имат нужда от подкрепа.

Когато започнаха дебатите за актуализацията на бюджета преди два месеца казах, че до края на годината ще има нужда и от още една доактуализация и вероятно така ще стане. Тя да се извърши от следващото НС. Това ще стане по време на обсъжданията за "Бюджет 2022" и макрорамката за следващите 3 години. Ще бъде натоварено за хората, които ще взимат решения след изборите", коментира Гълъбинов..

Той уточни, че с увеличаването на цените имаме и нарастване на приходите в държавния бюджет.

"Те обаче няма да се достатъчни. Добре е да изпратим Плана за възстановяване, макар и парите от него да не се влеят директно в бюджета, те ще идат по проекти на фирмите. Очакваше се, че възстановяването им ще бъде проинфлационно. Неочаквана беше скоростта, с която се разви всичко. Българската икономика се възстановява, това е инерционен процес, няма как да спре и да свърши рязко. Между 3 и 6 месеца ще се усеща още движението на цените и увеличението на инфлацията. Сега са ни необходими краткосрочни решения. Като източници за финансиране могат да се ползват и заемни средства - това, което и правим в момента - България тегли вътрешни заеми, емитира държавни ценни книжа. Би могло да се стигне и до вариант за взимане на външен заем - имаме по лимита останали малко над 2 млрд. евро", каза още икономистът.

Целия разговор с Румен Гълъбинов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини