Last news in Fakti

27 Януари, 2022 16:06 3 437 18

Гълъбинов: Бюджет '22 е амбициозен, но има риск от стагфлация (ВИДЕО)

  • румен гълъбинов-
  • бюджет 2022-
  • инфлация-
  • стафлация-
  • дефицит

Възможно е инфлацията да надвиши 6% за тази година, каза икономистът

Гълъбинов: Бюджет '22 е амбициозен, но има риск от стагфлация (ВИДЕО) - 1

На фона на оценки на външни финансови институции като Световната банка, която ни даде 3,8% ръст на БВП за тази година, 4,8% в проектобюджета е оптимистичен вариант. Очевидно е, че управлението залага на по-амбициозна програма, свързана с повече капиталови инвестиции, тръгване на важни национални проекти, откъдето да дойде и този ръст на БВП. Тук важно е да знаем дали ще тръгнат тази година парите за проекти по Националния план за възстановяване и развитие, както и по Оперативните програми. Това заяви в студиото на ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Надявам се средата на тази година да тръгнат първите плащания по одобрени вече проекти по Плана. По оперативните програми също чакаме пари поне от втората половина на годината. Дали ще се изпълни прогнозата за дефицит от 4,1% (с включени COVID мерки) зависи от БВП, защото той е образуващ коефициент. Ако не се сбъдне прогнозата за по-висок БВП, тогава дефицитът с тези заложени разходи, може да отиде на повече от 4,1%. Тук има и едно добро стечение на обстоятелствата за България, а то е, че в Еврозоната се възприе подход на по-толерантно отношение към превишаване на Маастрихтските критерии на бюджетния дефицит. Дори да го превишим, вероятно ще се погледне благосклонно и това няма да е проблем за по-нататъшното разглеждане и приемане в Еврозоната в един хоризонт от 3 до 5 г.

В същото време прогнозата за 5,6% инфлация е занижена. Възможно е инфлацията да надвиши 6% за тази година. На фона на цените, които продължават да се качват, надяваме се втората половина на годината да се поуспокоят цените на петрол, природен газ, електроенергия, така че да разчитаме и на забавяне на инфлацията", обясни икономистът.

"България е наследила и от предишните години два добри показателя: кредитен рейтинг BBB+ за излизане на международния капиталов пазар, откъдето да можем да получим финансиране срещу издаване на еврооблигация на добри условия. Другият показател е, че съотношението между дълг и БВП е значително все още под 30%, а Маастрихтските критерии са 60%. Това дава донякъде фискално пространство да се емитира и нов дълг. Хипотетично той би могъл дори да се удвои в следващите години, разбира се не е добре да става така, защото ние трябва да държим сметка и за неговото обслужване.

Ние имаме и падежи - стари дългове, включително т.г. до края на март, които ние трябва да издължим и вероятно тези падежи ще бъдат финансирани с нови дългове. Отделно, може би, ще се наложи и нов дълг, но трябва да се внимава дали икономиката ще успява да го обслужва", допълни Гълъбинов.

"Този бюджет е замислен като бюджет на бурното ни постъпателно възстановяване, личи си, че има подход към това. Изглежда амбициозен, доколко е реалистичен - предстои да видим. Трябва да се оценят рисковете, включително и риска от навлизане на икономиката ни в едно непознато досега състояние - на стагфлация. Има условия, които в момента са налице. Стагфлация е комбинация от превишаващ ръст на инфлацията, който изпреварва ръста на БВП, а ние имаме такова състояние от края на миналата година. По същото време се развива и процес на увеличаваща се безработица. Последният фактор, който би потвърдил състоянието на стагфлация, е дали ще има спад или задържане на потреблението", каза той.

Целия разговор с Румен Гълъбинов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    18 3 Отговор
    Лебо- 2 лева,Оливията -5 лева, И то в мирно време.
  • 2 Пич

    15 6 Отговор
    А бе , чокундур , то гасят тока , и спират транспорта , ти за успехи ми говориш !!! Кирчовцте ще ни върнат в18 век , да яздим коне и магарета , ама парапитеците , които гласуваха за тях , това заслужават !!!

    Коментиран от #6

  • 3 Хахаха

    5 2 Отговор
    Да, амбициозен е. Както каза Н. Василев, парите ще се раздават на калпак не с чували, а със самосвали.
  • 4 ХАХАХАХАХААХАХ

    5 2 Отговор
    Голяма прогноза, голямо нещо! Това всеки грамотен и леко информиран за положението в САЩ може да ти го каже. Целият свят влиза в стагфлация, поради простотиите на САЩ! НАй-затворените икономики най-малко ще пострадат, като руската с наложените им санкции и Иран.
  • 5 Г'E' Й'ТАЦИТЕ ОТ ТРЕНД

    3 0 Отговор
    Вчера дадоха че Кирчо и Кокорчо качват проценти.....!!!....От 25,1 преди 2 месеца вече били на 26,4%.....!.....
  • 6 Behemoth

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Там ни върна глупака от Банкя...това е неговият масраф...

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Истинс

    10 4 Отговор
    Референдум за или против НАТО

    Коментиран от #10

  • 8 Жена

    5 1 Отговор
    Конвоя на свободата в Канада!!!!Браво ,трият им профилите но те се множат,до сега са събрали кам 6 милиона долара има група ,която ги снабдява с храна и гориво!!! Само така,Трюдо е на почивка в Коста Рика,но тираджиите ще го чакат! Конвой и в България,да е СВОБОДА!!!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и коса от Наполеон.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.

    Коментиран от #12

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истинс":

    Да, задължително "референдум" с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и....чичко Сорос, нали??
  • 11 2021 беше 80 %

    3 0 Отговор
    2022 ако е толква колкото каза този ще доплати лично на сички гражданин лично тоя платения коментатор
  • 12 аз лично при тея високи цени

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    презапасяване не виждам а инфлация и измама е едно и също
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Приемането на еврото може да спаси от спад и имотния не пазар.
  • 16 Анонимен

    1 0 Отговор
    Днес, купих по долу товарищ хлебец за 0.70 лева от Хлебозавода. Олио за 2.89. 5 лева олио има, но е 2 литра.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мдааа

    0 0 Отговор
    Явно ще се правят микро бизнеси …. подобна наглост по време на криза е кражба боклуци !!