Отидете към основна версия

10 527 88

Христо Иванов пред ФАКТИ: Фундаменталният проблем са свързаните с КГБ или Анкара

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • ахмед доган

"Няма риск Канада да иска да шпионира България, Канада не е известна като страна, която се занимава с шпиониране", коментира Иванов в контекста на казуса с Кирил Петков

Снимка: ФАКТИ

"Ние изначално в нашата предизборна програма, още преди изобщо да възникне този казус, сме се застъпвали винаги за премахването на тези ограничения в Конституцията". Toва заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод решението на Конституционния съд, че Указът за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционен, тъй като той е бил и канадски гражданин към онзи момент.

Иванов обясни, че ДБ не искат да има такъв вид ограничение за хора с двойно гражданство.

"Живеем в такъв свят и България така се промени, че 2 милиона от най-активните ни сънародници живеят в чужбина. Всички бъдещи поколения, част от живота им ще минава в чужбина - ще учат, ще работят, и ние трябва постепенно да се адаптираме към това състояние. Ние го наричаме "Голямата България". Въпросът не е да се опитваме тези 2 милиона да ги върнем обратно в България. Това няма да се получи. Въпросът е да създадем такава комуникация, такива връзки с това разраснало се национално тяло, че тези хора да се чувстват част от България - от нейната икономика, от нейната политика, от нейната култура, и да възпитават децата си като българи. Ние трябва да им дадем дял от България, те трябва да се чувстват увлечени, и това минава и през възможността да заемат определени длъжности", изложи Христо Иванов виждането на "Демократична България" по въпроса за българите, живеещи в чужбина.

Той отчете, че ДБ са единственият политически субект, който има общински съветник, който е етнически нидерландец. Става въпрос за Якоб ван Бейлен, който живее във Велико Търново и е общински съветник именно там.

В контекста изказване на конституционалиста проф. Георги Близнашки, който е скептичен по отношение на лоялността на Кирил Петков към България, председателят на партия Да, България заяви: "Тези хора знаят, че колкото е по-изолирана България, затисната, обречена на липса на реална конкуренция, толкова повече шанс имат те да властват и да тъпчат. И точно за това се борят. "Малка България" е удобната България за такива като Близнашки и това, което той представлява в ДПС, сарайския модел - България да е затисната, обречена на изолация и провинциализъм".

Според него президентската администрация трябва да отговори дали е знаела, че Кирил Петков не е само с българско гражданство.

С негативна конотация съпредседателят на "Демократична България" припомни, че при назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС е имало проверка, за да му бъде даден достъп до класифицирана информация на най-високо ниво, натовски стандарт, която е отнела само 4 дни.

Отново в контекста на доскоро двойното гражданство на Кирил Петков и страховете не проф. Близнашки, Христо Иванов каза следното:

"Няма риск Канада да иска да шпионира България, Канада не е известна като страна, която се занимава с шпиониране. Но когато българската национална сигурност е абсолютно разкована като барака за хора, които са свързани с КГБ или с Анкара - говоря за Ахмед Доган и неговото обкръжение... Той беше третиран като обект на националната сигурност. Ама на чия - на турската, на руската или на българската? Ето това е фундаменталният проблем".

"Пътят на Кирил е път на стотици хиляди български семейства в последните 30 години. В това няма никаква конспирация, това го има естествения процес на отваряне на България към света и на възможност най-доброто от света да можем да го инжектираме в България", заяви още Иванов по казуса на Кирил Петков, като преди това изтъкна, че той не му адвокатства. Още повече, според него обединението, което той съпредседателства, ще бъде конкуренция с "Продължаваме промяната" на Петков и Василев.

След това лидерът на партия Да, България се върна към момента на назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Понеже беше много лесна тази теза - тя се наложи медийно, че проблемът с назначаването на Гешев е, че е бил единствен кандидат. Мисля, че и при вас съм аргументирал това, че не, не е това проблемът. Проблемът е, че Гешев не съответстваше на изрични, конкретни изисквания на закона за заемането на тази длъжност. И не, не става дума за неговата диплома, а за наличието на определени качества, които трябва да са обективирани, за да може да му се повери една от най-висшите отговорности в държавата. Това е фундаментален въпрос, по който ние с г-н Трифонов не можахме да се разберем. За заемането на постове, които вървят с политическа отговорност, а не с порции, се изисква биография, изисква се обективирано поведение, което показва не претенции, а че си способен да носиш отговорност за нещо повече от собствения си интерес, че си способен да устояваш, да казваш не, да настояваш, да имаш характер. Това са неща, които трябва да се научим да изследваме, когато правим преценка за една или друга позиция, за да можем да си гарантираме, че хората, които я заемат, ще бъдат достойни за нея. Гешев демонстративно не съответстваше на тези изисквания, които са вписани в закона".

Христо Иванов в този смисъл отбеляза, че аргументът на Румен Радев, когато отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев, е бил слаб. Президентът бе изтъкнал, че Гешев е единствен кандидат и няма състезателност при избора.

"Tрябваше да бъде разобличен и Гешев, и Висшият съдебен съвет, и поръчителите на тази процедура, и тогава щеше да бъде много различна ситуацията", обобщи Иванов.

"Очакваме да работим с "Продължаваме промяната", защото тази страна има нужда от управление и в крайна сметка най-близо до нас са те и ние не забравяме в пушилката на кампанията, че после ще трябва да се управлява с някого и трябва да можем да говорим с някого. Имаме различия, винаги може да се измислят сложности в отношенията, но ние сме длъжни да осигурим управление на тази страна", направи заявка съпрeдседателят на "Демократична България".

"В предишните два Парламента докарахме изобщо възможността да се водят разговори до абсурдни нива на невъзможност да седнат политически представители да водят разговори.", призна той.

"Ние ще поемем отговорност за професионално поведение, когато става дума за необходимостта в България да има управление. Ще подходим професионално и отговорно, ще разговаряме с аргументи, ще водим разговори по начин, който може да даде резултат и може да ни се има доверие, че ще се погрижим за обществения интерес, както се погрижихме казвайки "не" на начина, по който Слави си представяше, че ще се формира управлението - "Магаре да вържа, ще го изберете и няма да задавате въпроси". Не. Няма да стане така", заяви още Христо Иванов.

След това той отправи апел към избирателите: "Дайте ни мандат, за да сте сигурни, че ще има управление и то ще бъде вменяемо, професионално и амбициозно да промени България. Стига експерименти, стига аджамийски номера, време е да сме сериозни всички. Ние имаме и екипа, и програмата, и амбицията, и сме готови да бъдем сериозни. Трябва ни партньорството на избирателите".

"Трябва да сме внимателни, защото става дума за разпореждането с нашето бъдеще, и да заложим на нещо, което е сигурно и последователно. Съвсем честно мога да застана и пред вас, и пред вашите зрители, и да кажа, че ние се опитваме да бъдем такива. Не, няма да използваме едни гръмки фрази, че ние сме почтените. Свръх злоупотребата с подобни самоквалификации довежда до част от тази конвулсия, която се случва. Моралът е много важен, но практикуващи политици авансово да си го приписват и да се опитват да говорят от негово име, е много рискова операция", завърши Христо Иванов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 66 гласа.

Свързани новини