Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 13:55 12 115 105

Марио Русинов пред ФАКТИ: За първите две места ще се борят "Продължаваме промяната" и ГЕРБ

  • марио русинов-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • парламентарни избори-
  • президентски избори-
  • 47-мо народно събрание

"Решението на Конституционния съд за гражданството на Петков само ще стимулира твърдите електорати", смята политологът

Марио Русинов пред ФАКТИ: За първите две места ще се борят "Продължаваме промяната" и ГЕРБ - 1
Марио Русинов; Кадър: Bulgaria ON AIR
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"За първите две места ще се борят ПП и ГЕРБ по линия на промяна и запазване на статуквото. Разликата между ПП и ГЕРБ няма да е голяма, независимо от победителя. Няколко партии ще са наредени близко една до друга – БСП, ИТН и ДБ, като превес вероятно ще имат социалистите, заради процеса, който върна част от избирателите и на ГЕРБ. А именно усещането за невъзможност на сформиране на ново правителство от страна на новите играчи".

Това прогнозира политологът Марио Русинов в интервю за ФАКТИ.

"ДПС се ползва със статичен електорат. В такъв смисъл те ще повторят резултата си от юли месец", смята още той.

"Формацията на Манолова, Дончева и Триото са най-големите потърпевши и тяхната роля в следващия парламент изглежда като да е от грешната страна на бул. "Цар Освободител", каза още политологът, тъй като според него "техният електорат изтича в две посоки – "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

"Вероятно именно "Възраждане" ще заместят ИБГНИ в следващия парламент", смята Русинов.

Целия разговор с Марио Русинов, четете в следващите редове:

- Г-н Русинов, от днешна гледна точка мислите ли, че избирателната активност на 14 ноември ще бъде еднаква за парламент и президент?

- Традиционно интересът към президентските избори е по-висок от този на парламентарните избори. Това се дължи на мажоритарното естество на президентските. Във всеки случай това ще вдигне и активността на парламентарните избори. Трябва да се вземе предвид и фактът, че се гласува с машини, което впрочем беше доста успешен експеримент на предходните избори.

Мисля, че повече хора ще гласуват и на двата избора, заради самия интерфейс, който показва и двете възможности. Какво имам предвид - ако някой не е решил твърдо дали ще гласува и на парламентарните избори, то на подсъзнателно равнище подканата от машината ще го стимулира да гласува и на двата избора. Подобен случай беше и с паралелно проведения с президентските избори референдум през 2016 година.

- Колко компонентно според Вас ще бъде 47-мото Народно събрание?

- Ситуацията е изключително динамична. В рамките на три избори се появиха две нови формации с ярък електорален потенциал. През април и юли това беше "Има такъв народ". Сега това е "Продължаваме промяната". Същевременно имаме събитие, което ярко противопоставя обществото и не е пресилено да се каже - по качествено нов начин, а именно ваксинационният процес и вкарването на зеления сертификат.

Най-общо казано тези фактори водят до следното: за първите две места ще се борят ПП и ГЕРБ по линия на промяна и запазване на статуквото, няколко партии ще са наредени близко една до друга – БСП, ИТН и ДБ, като превес вероятно ще имат социалистите, заради процеса, който върна част от избирателите и на ГЕРБ. А именно усещането за невъзможност на сформиране на ново правителство от страна на новите играчи. Тук трябва да се отбележи и ролята на партиите, както и на някои анализатори, защото въпросната невъзможност е абстрактно понятие за една голяма част от избирателите. Макар редовното правителство да е необходимост за случването на голяма част от процесите в Конституцията, то това е далечно от избирателя, но приказките за погром и хаос оказват своята роля.

Колкото до останалите – ДПС се ползва със статичен електорат, заради фактори, които многократно са били очертавани, сред които е етническият вот и зависимостта - икономическа и не само, на избирателите по места. В такъв смисъл те ще повторят резултата си от юли месец.

Формацията на Манолова, Дончева и Триото са най-големите потърпевши и тяхната роля в следващия парламент изглежда като да е от грешната страна на бул. "Цар Освободител". Докато на предните избори имаха импулса, създаден от Комисията по ревизията и разказите на Илчовски, то сега "Изправи се БГ! Ние идваме!" имат единствено новата прическа на Мая Манолова като пиар ход. Разбира се, това е в рамките на шегата. Но е факт, че техният електорат изтича в две посоки – "Продължаваме промяната" и "Възраждане". За ПП това е така, защото голяма част от електората на ИБГНИ идваше от хора, които искат съдебна реформа, но не се припознават в елитарния характер на "Демократична България". Сега същият този електорат е ухажван относително успешно от ПП, които се стараят да скъсяват дистанция.

ПП "Възраждане" също черпят от електората им, заради антиковид настроенията на последните. Спомнете си как Триото палеше маски в знак на протест. Сега доста по-вокален играч на тази струна е формацията на Костадинов. Вероятно именно те ще заместят ИБГНИ в следващия парламент. Тяхното представяне в социологически проучвания е слабо, защото това е непрестижен вот и често респондентите поддръжници на подобни формации отказват да отговорят автентично. А с разделението на обществото за въпроса на ваксините, част от избирателите ще търсят представителство предимно по този въпрос.

- Ще успее ли според Вас “Продължаваме промяната” да стане първа политическа сила?

- И преди съм имал възможност да коментирам, че Кирил Петков и Асен Василев се ползват от специфична привилегирована позиция – те са едновременно нови лица - за широката аудитория, и борци с корупцията, които имаха и 4 месеца да направят ключови ходове, с които да се покажат на обществото. Големите пречки пред техния успех можеха да бъдат зле проведена кампания и не добре проучени хора в листите. Тук може да се направи аналог с листите на ИТН, където се оказа, че има противоречиви личности. Лично мое мнение, че ПП допуснаха някои комуникационни грешки и като цяло има какво да се желае от кампанията им, но засега тя е относително успешна. Колкото до набора на листите им, изглежда като този "подводен камък" да е избегнат засега, което не изключва обаче това да се случи в бъдеще.

Колкото до решението на Конституционния съд за гражданството на Петков, то само ще стимулира твърдите електорати – хората, които не харесват формацията на Петков и Василев ще го заклеймят като престъпник и обратното, твърдите привърженици ще го възприемат за политическа жертва. Самото решение е любопитно по линия на последствията му – ако както конституционалистите твърдят, актовете на вече бившия служебен министър на икономиката са атакуеми поотделно, то дали някой ще се възползва от това, кое би атакувал и с какви политически цели. Във всеки случай не вярвам този процес да окаже значителна електорална промяна, освен ако не се ескалира положението по аналогия с влизането на прокуратурата в Президентството.

Без да се ангажирам с точна прогноза, то разликата между ПП и ГЕРБ няма да е голяма, независимо от победителя. Искам да отбележа, че това са поредните избори, в които фактическият победител няма да има съществено значение. С други думи освен символната роля, единственото, към което разликата на първия и втория ще има отношение, е получаването на мандат за сформиране на правителство, а засега изглежда ГЕРБ все още да са в политическа изолация. Тук е редно да се спомене и опитът коалиция между ГЕРБ и ДПС да се нормализира в очите на гражданите. Това личи от редица политически послания, които двете формации отправят.

- Прогнозирахте възможност “Възраждане” да премине четирипроцентовата бариера - ако се случи, до какво е възможно да доведе това?

- Влизането на изискванията за зелен сертификат със сигурност ще дадат импулс на "Възраждане" и мисля, че те ще прескочат бариерата този път. Има и други съпътстващи фактори, впрочем. Например, неучастието на партията на Божков в тези избори също би могла да влее няколко хиляди гласа на Костадин Костадинов. Неуспехът на другите националистически партии също. Вероятно участието на тази партия в парламента ще е сходно с участието на "Атака". Много шум по конкретни въпроси и участие в плаващи мнозинства за конкретни законопроекти. Във всеки случай за такива антисистемни партии участието във властта е вредно, а и неприемливо спрямо другите играчи. Така че те по-скоро ще са опозиция, която при отсъствие на големи трусове в системата, по-скоро ще губи електорален потенциал във времето.

- Какво ще се случи според Вас с “Има такъв народ” - ще усетят ли рязко оттегляне на гласове?

- Моето мнение е, че "Има такъв народ" допуснаха редица комуникационни и тактически грешки. Поведението им показа, от една страна, неохота да управляват. Заявките им за правителство на свръхмалцинството бяха нереалистични и ми се струва, че го знаеха. От друга страха, показа, че има дисонанс между исканията на електората им и на партийните лидери. В това отношение социологическите проучвания са абсолютно прецизни като предвиждат рязък спад в техния резултат.

- Смятате ли, че след изборите на 14 ноември ще се формира редовно правителство?

- Вероятно ще се сформира правителство заради натрупаната умора у партиите, заради факта, че кампаниите са скъпи и нерентабилни, ако животът на парламентите е толкова кратък и заради това, че все пак трябва да се приеме бюджет за догодина.

- Кои ще бъдат формациите в това управление?

- По-вероятният вариант за мен е управлението да е около формации на промяната плюс подкрепа или фактическо участие на БСП. Напомням, че подкрепата за протестите през 2020 година беше над 60%. Макар и електоратът да е поизтощен, дневният ред за промяна, който се наложи, ще доведе до сформиране на кабинет.

Моето лично гражданско мнение е, че миналата година беше еманация на недоверието в досегашния модел и се разкриха твърде много обективни факти за корупция. Най-позитивният развой би бил сформиране на следващо правителство, което да предприеме промяна в работата и кадровия състав на всички антикорупционни органи и в органите, които имат пряко отношение към върховенството на закона – прокуратура и главен прокурор, КПКОНПИ, ВСС, ДАНС и т.н. Тези органи би трябвало да работят независимо от жизнения цикъл на следващо правителство и ефективната им работа би довела до позитивни промени.

- Кой мислите ще излезе победител в президентския вот?

- Вероятно президентът Радев ще спечели втори мандат. Неговата стратегия беше да протегне ръка към всички електорати. Това ще резултира да бъде широко подкрепен, макар и с неохота, на втори тур от всички, които изпитват недоверие към ГЕРБ. Въпреки че проф. Герджиков формално е независима кандидатура, подкрепата на ГЕРБ в случая играе ролята на "контекстов" синоним на партийна кандидатура.

- Победата на Радев още на първи тур изглежда ли Ви възможна?

- С оглед на участието на проф. Герджиков и Лозан Панов, по-скоро не.

- Успя ли дясното пространство да се консолидира около обща президентска кандидатура според Вас?

- Според мен дясното в България не е кохерентно. От една страна, има градска десница, която е много по-склонна да гласува за "Демократична България" и в някаква степен за "Продължаваме промяната". Процеси, които се изострят особено много от няколко години насам, има и дясно - в смисъл на електорат, който гравитира около ГЕРБ. Тези два притегателни центъра станаха като "олио и вода" и трудно се смесват. Това става факт и с обезсилване на реториката "комунизъм -антикомунизъм" и/или все по-голямата нелегитимност на ГЕРБ да излъчва такива послания.

В този смисъл дясното не се консолидира, а се раздели между кандидатурата на проф. Герджиков и тази на Лозан Панов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев Победа

    109 39 Отговор
    ПП първа сила опг гроб 50 калинки най-много и пълна изолация на изток на запад и тук

    Коментиран от #18

  • 2 Последния Софиянец

    54 67 Отговор
    С Кирчо ще вземем 200 депутати.

    Коментиран от #24, #27, #37, #73, #102

  • 3 гост

    69 29 Отговор
    До март т.г. имахме 12 години управление на ТЪПОКРАЦИЯТА! Сега същата тъпокрация чрез кръчмарските протести иска да ни наложи ДИКТАТУРА НА ТЪПОРИЯТА!
  • 4 asd

    55 37 Отговор
    Я "квиииииииик" още малко против "Кирчо", геп-ерастията слабоумна!!!

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!
  • 5 Чорбара.

    48 23 Отговор
    Тоя ,е пълен боклеук -платен агент на ТИКВАТА.
  • 6 Чорбара.

    40 20 Отговор
    Тоя ,е пълен боклук -платен агент на ТИКВАТА.
  • 7 гертам

    89 29 Отговор
    За ГЕРБ ще гласуват всички които са били на хранилка от тиквата, за депесарчетата също. Или крадците ще подкрепят партията майка!

    Коментиран от #14, #46

  • 8 Влади

    64 48 Отговор
    Марио , стара ти е информацията , мача свърши , ПП печели мача срещу ГЕРП и вече е Шампион , ГЕРП са втори и дишат прахта на Кирчо о Асенчо

    Коментиран от #91

  • 9 хътре

    70 32 Отговор
    Никога повече ГЕРБ,ДПС и БСП!
  • 10 Последния Софиянец

    76 30 Отговор
    Мишока Борисов отказа дебата с Асен Василев.Праща Делян Добрев и Дончев.

    Коментиран от #29

  • 11 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁

    9 27 Отговор
    🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃 №ЕДНО 👍
  • 12 Взеха вече

    34 29 Отговор
    макар и с половин уста да признават, че Възраждане влиза. И пак хората били виновни- не си признавали за кого ще гласуват..

    Коментиран от #95

  • 13 Купени

    16 22 Отговор
    гласове срещу ПРОМЯНАТА ? Нулев шанс за криминални субекти !
  • 14 Реалист

    9 13 Отговор

    До коментар #7 от "гертам":

    Интересното ще е, ако се окажат повече от всички останали!:)

    Коментиран от #104

  • 15 Го4о

    38 45 Отговор
    Ако манипулациите успеят нищо чудно пппп да спечели с пълно мнозинство парламентарния вот! Лъжата, манипулациите и репресиите на Радев и Рашков са е пълен ход. На изборите трябва да докажем че суверена е важния, а не обезумялия за власт Фатмак!

    Коментиран от #43

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 40 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #40

  • 17 Избирател

    52 30 Отговор
    Да издухаме баце от първото място, а догодина и от четирите процента

    Коментиран от #38, #105

  • 18 şerefe!

    10 21 Отговор

    До коментар #1 от "Радев Победа":

    Честит празник, комшолар!

    Честит национален празник, Турция!

    29-ти октомври
    1923-та година.

    Престава да съществува Османската империя.
    Създадена е Република Турция.
    За неин пръв президент е избран Мустафа Кемал Ататюрк.

    „Има двама Мустафа Кемал.
    Единият, от плът и кръв, стои пред вас.
    И той е смъртен.

    Другият е във всеки един от вас,
    който отиде до най-отдалечените части на нашата страна,
    за да разпространи идеалите,
    които трябва да защитава дори и с цената на живота си.“


    Днес Турция е 18-та икономика в света с БВП 718,221 милиона $.
    Според ООН,
    днес средният доход на турчина
    е с 26% по-голям от този на руснака!

    Днес Турция е прекрасен наш съсед
    и могъщ съюзник в НАТО!

    Честит празник, комшолар!
    şerefe!
  • 19 77 години

    38 28 Отговор
    Борисов е най-обикновена посредствена мутра.
    Държан на власт от Дълбоката Държава
    на българо-руската мафия!


    77 години стигат!

    Не щем повече руско робство и тиранство!
    1.Веднага да се построи тръбопроводът до Гърция за азерски газ!
    2. Да се внася гориво за АЕЦ Козлодуй от Англия, Франция или от Германия!
    3. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа!
    Тя е най-голямото промишлено предприятие в България.!
    Костов я хариза на руския нефтен гигант „Лукойл“ !
    Рафинерията е управлявана чрез дъщерното дружество „Лукойл България“.

    Отново да се одържавят рафинерията Нефтохим Бургас и пристанище Росенец!
    Заедно със сарая на ДС/КГБ диверсант "Сава" Доган!

    Не щем повече руско робство и тиранство!
    77 години стигат!
  • 20 77 години

    9 18 Отговор
    Борисов е най-обикновена посредствена мутра.
    Държан на власт от Дълбоката Държава
    на българо-руската мафия!


    77 години стигат!

    Не щем повече руско робство и тиранство!
    1.Веднага да се построи тръбопроводът до Гърция за азерски газ!
    2. Да се внася гориво за АЕЦ Козлодуй от Англия, Франция или от Германия!
    3. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа!
    Тя е най-голямото промишлено предприятие в България.!
    Костов я хариза на руския нефтен гигант „Лукойл“ !
    Рафинерията е управлявана чрез дъщерното дружество „Лукойл България“.

    Отново да се одържавят рафинерията Нефтохим Бургас и пристанище Росенец!
    Заедно със сарая на ДС/КГБ диверсант "Сава" Доган!

    Не щем повече руско робство и тиранство!
    77 години стигат!

    Коментиран от #45

  • 21 67778

    34 30 Отговор
    Няма начин канадския шмекер да е втори - стига лъжи вече.
  • 22 Санчо

    22 15 Отговор
    На 14.11. посолствата на САЩ и Германия провеждат избори в БГ-то. Ще гласуваме отново за колонизатори и за техните лакеи.
  • 23 НИЯ

    31 40 Отговор
    НА ВСИЧКИ Е ЯСНО, ЧЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ЩЕ БЪДЕ ПП НА КИРИЛ ПЕТКОВ. И ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ
    . ВСИЧКО ДРУГО Е. ПОРНОГРАФИЯ. ОТ. ПП ЗАПОЧВА ПРОМЯНАТА В ПОЛОЖИТЕЛЕН АСПЕКТ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 38 Отговор
    кирчо и тиквата са едни и същи

    Коментиран от #33, #34

  • 26 ХА ХА ХА

    34 23 Отговор
    Я КАЖИ МАРКО , КОЛКО ПЛИКА И КОЛКО КАНАДСКИ ПАРИ ПОЛУЧИ ???? ХА ХА ХА , ТОКУ ЩО КАЗАХА , ЧЕ КУБИК ДЪРВА СТАНА 200 лв. ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ТОВА НЕЗАКОННО , НЕКАДЪРНО , ФАТМАШКО УПРАВЛЕНИЕ !! ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ ОТ ТИЯ ЦЕНИ , ЯНЕВ КЪДЕ СИ МИШОК , КЪДЕ Е ФАТМАКА ДЕТО Е СЛОЖИЛ ШАПКА НЕВИДИМКА , КЪДЕ Е ПРАВДАТА .....???? ОСТАВКА ПРОСТИ , ПРОСТИ НЕКАДЪРНИ , ФАТМАЦИ !!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тошко

    35 27 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Радев доказа, че е толкова некадърен , че няма самочувствие да излезе на дебат преди изборите. Защото там няма да има предварително уговорени въпроси и написани му отговори, които да прочете! До сега му беше лесно.... Отива журналист на Дондуков2 с предварителен сценарии и излъчва пародия на интервю! Същите пародии се повтаряха и на Нова година. Хората искат да чуят мнението му на живо, а не на обработен видео клип, което е пълна измама!?!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Учено чалгаджииче

    9 6 Отговор
    Маааалллеееииийййййй ! Аз имам камина , не печка циганска любов ???? Как ша са топля сега ...??? ТИЯ НАШИ съюзници акъна ша на УМОРЯТ, дано не хваща студ , ЧЕ не мойм ги подкрепим , за изборите !!!!! Маааааааллллеееииийййй !!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АБЕ ТРОЛ ФАТМАШКИ

    13 13 Отговор

    До коментар #25 от "ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Малко ти плащат , а и си неграмотен ....айде НЕ пиши тук , че се ИЗЛАГАШ!!!!
  • 34 АБЕ ТРОЛ ФАТМАШКИ

    12 7 Отговор

    До коментар #25 от "ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Малко ти плащат , а и си неграмотен ....айде НЕ пиши тук , че се ИЗЛАГАШ!!!!
  • 35 гост

    9 29 Отговор
    ИТН Е ИСТИНАТА .

    Коментиран от #94

  • 36 ТЕЛ ИЗМАМНИК

    21 6 Отговор
    КОЙ НА КОЕ МЯСТО Е ЩЕ КАЖАТ МАШИНИТЕ
  • 37 ОТ ВЕНЕЦУЕЛА

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    МИНИМУМ 260 ДИПУТАТА
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 стар изборджия

    25 27 Отговор
    Колкото и да им се иска на разни мазни джендърчета, няма да стане. Запишете си тези цифри и ги проверете в нощта на изборите - ГЕРБ 25%, БСП - 14,5 %, ИТН - 12 %, ДПС - 11,8 %, ПП - 10,5 %, ДБ - 6%, ВМРО - 4,3 %, Възраждане - 4,05%. От 15 години до момента не съм бъркал резултат с повече от 1%.

    Коментиран от #49, #72, #97

  • 40 нннн

    23 18 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И аз мислех тъй доскоро, но Зеленият сертификат изяде главата на Зеления чорап.
  • 41 Биби Кинг

    6 9 Отговор
    Че бадеме одкровен с вазе пемберуги: Я одново че ви бадеме сапруг следваштата петелетка!
  • 42 Избирател

    9 12 Отговор

    До коментар #38 от "Го4о":

    То ако с акъл ставаше, бацо да е писледен отдавна. Ама още година две без поръчки общественни и гепи отива при костов и царя

    Коментиран от #50

  • 43 не забравяйте

    15 16 Отговор

    До коментар #15 от "Го4о":

    Никой не споменава непредвидимия играч- машинното гласуване!
    По точно манипулирания вот!
    От там ще дойде "изненадата" за която отдавна леко-леко се подготвя общественото мнение!
    Тогава Румен и Кирчо ще ударят най яко!
    Не случайно бай Дън ги поздрави поименно още пролетес!
  • 44 така

    14 24 Отговор
    1. ГЕРБ
    2. БСП
    3. ПП
    4. ДПС ИЛИ ИНТ ИЛИ ДБ

    Коментиран от #52

  • 45 някой

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "77 години":

    Публикувано във факти.бг: 2. Да се внася гориво за АЕЦ Козлодуй от Англия, Франция или от Германия!-това да не са дъвки нали трябва да се лицензира от руснака ,за да работи в руски реактор или да сменят и реактора -пази боже сляпо да прогледне,няма смисъл да пиша на плиткоу..и ,но в енергетиката от 30 години няма нищо ново, единствено" горна арда" която не е довършенар още има ток благодарение на онези , който са строили, светла им памет
  • 46 До Радевите Мразещи България

    22 23 Отговор

    До коментар #7 от "гертам":

    Лъжеш човече ГЕРБ е Демокрация Останалите са Мутри Огромни комунистически ДАВАЩИ МИЛО И ДРАГО ДА ЗАГРАБВАТ ДА КРАДАТ ДА СЕДНАТ НА БАНИЦАТА ВСЕ СТАРИ ДЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА НОВАТОРИ ЛЪЖЦИ

    Коментиран от #51

  • 47 Хохохо

    17 20 Отговор

    До коментар #38 от "Го4о":

    Още година без парички за бацовите фирмички и другарите от герб ще таковат супата както беше казал един поет, а като сменим и кметювете им догодина и айде у ряката

    Коментиран от #55

  • 48 Слуги на Сорос

    9 21 Отговор
    ПП и ГЕРБ са двете лица на една и съща монета.
    Обединява ги слугинажът към САЩ и ЕС.
    Едните ще ни крадат рафинирано Петков и Василев-с офшорки и консултанти, енергетика-ще инвестират в геотермали, Истанбулски Конвенции-План Възстановяване, Задължителни ваксинации.
    Поскъпване на ток, парно, храни, лекарства.
    ТОТАЛЕН СЛУГИНАЖ БЮРКСЕЛ И САЩ
    ГЕРБ крадяха по мутренски.
    Но резултатът ще е един-МИЗЕРИЯ ГЛАД СТУД за обикновените хора.
  • 49 Герб Победа

    18 17 Отговор

    До коментар #39 от "стар изборджия":

    Герб Управляват в коалиция за да освободят България от тези Грабители алчни комуняги държи Мутри Демокрация
  • 50 мнение

    18 3 Отговор

    До коментар #42 от "Избирател":

    Ти, ако мислиш, че Костов и Симеончо са зле- много се лъжеш!
    Те са назобиха много добре!
    Такива като теб и мен да му мислят!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТИКВА

    17 20 Отговор

    До коментар #44 от "така":

    ГЕРБ,БСП и ДПС позатворите, стигат ни 32 години кражби и лъжи!
  • 53 И аз да кажа

    10 8 Отговор
    За да продължат с избора си както досега, от чужбина е логично да гласуват за Луна! Тя поне е искрена и не каканиже назубрени "мъдрости" от типа, че водата е мокра, зимата е студена, и (съвсем отскоро) грипът е смъртоносен -като сегашния любимец, на когото да не забравяме, че дължим ветото на закона срещу лъжливата информация за Ко вид! Да не си придава угрижена физиономия, а да си спомни как каза, че щял да се заглушава гласът на правдата. Така че 2/3 от нежелаещите да се ваксинират ги дължим на лавината глупости и фейкове, с които хибридно ни заляха братята руси, но то им се връща днес!
  • 54 Подготвят поредната лъжа

    16 17 Отговор
    Единствено, ако излъжат с машините, канадеца не могат да съберат повече гласове от Герб
  • 55 спомени

    11 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хохохо":

    Годишно събрание на ТКЗС в първите години на соца:
    Награждават ударници, кой кравар, кой механизатор и т.н. с предметни награди - ботуши, галоши, гуменки и др. На всеки ръкопляскат.
    Обявяват награда на председателя от 200лв, но без предметна награда.
    Никакви ръкопляскания!
    Чува се одобрителен възглас - а така, нека оди бос!
  • 56 Светослав

    16 13 Отговор
    Като те гледам, няма и на работа да те взема!! 8-10%ще е разликата между ГЕРБ и останалите

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Светослав

    9 9 Отговор
    Снощи във Велико Търново вашия редовен събеседник от ДБ защо беше сам, другите май го изгониха?! Та чак пред общината тръгна селфи да си прави?!
  • 58 Сатана

    12 12 Отговор
    Чалгапитеците изоставили Слави и Радевите маргинали ще се напънат да добутат ПП (Прокопиев Плаща) в парламента . Мемсахиб Мустафа е ПП (планирала правилно) измамниците Киро и Асен да получат " ключа от квартирата"
  • 59 2634

    10 11 Отговор

    До коментар #56 от "Светослав":

    Е, не е възможно ГЕРБ за загуби толкова!

    Коментиран от #67

  • 60 Пръц

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Светослав":

    Няма как да стане, мача е уговорен за съжаление.
  • 61 Подмяната

    19 13 Отговор
    Не е вярно това,ПП ни я натякват,но тя няма да влезе и в парламента! ПП е за задължителна ваксинация,Истанбулската конвенция,унищожаване на семейните и християнски ценности,Киро започна с встъпването си на власт,като министър с далавери,може да намерите доста инфо в нета! Как може да избирате доказан лъжец да влиза в парламента? Кощунство! ПП е поредния клон на БСП,това е Продължаваме подмяната! Те няма да борят корупцията,те няма да борят олигарсите,те са с олигарсите!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Реалист

    20 20 Отговор
    Наглост му се вика на това!!! Кво е това ге йче на заплатка при Фатмака?! Как не ви е срам бе, да лъжете хората??? Харвардчетата ще са минимум с ДЕСЕТ процента зад ГЕРБ, тоя му се струва малко, че и пише, че щели да си оспорват лидерството, ахахахаха!!! Това може да стане САМО с манипулация на машините, но ще е ясно и хората ще са на площадите!!! Като се сурнат едни 100 хиляди от Плиска до Орлов мост и ще залеят цяла София барабар с пРезиденството, ще му наврат отздад на Фатмака вдигнатия юмрук!!! Засрамете се, ей!!!

    Коментиран от #69

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 авото

    17 7 Отговор
    Toзи е пълен боклук, платен агент на кирчо и кокорчо.
  • 66 Иво

    17 6 Отговор
    Прокопиева медия дава трибуна на лъжливи анализатори...смяяях!
  • 67 LOSHIA

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "2634":

    Не само че е невъзможно,но е повече от сигурно!
  • 68 dron

    14 13 Отговор
    Само дебил би гласувал за герп-дпс и възраждане!
  • 69 изрод от ГЕРБ

    8 4 Отговор

    До коментар #63 от "Реалист":

    И като се събуди ........изпотен ........краката бяха отвити......
  • 70 Бялата Златка

    5 4 Отговор
    Абе аз се боря за 1%, за субсидията,ама бръмча около 0,3.Тая Луна ме закопА.
  • 71 ПЕНКО

    9 12 Отговор
    НЕ ВСЕКИ МАРИО Е ГЕЙ !!! АКО МВР СИ СВЪРШИ РАБОТАТА - СБИРОТОКА "КИРАС" / КИРО И АСЕН / НЯМАТ И МАЛЪК ШАНС ЗА НЯКАКЪВ УСПЕХ --НО ЦРУ ЩЕ ВЛОЖИ ПАРИ -ТРЯБВА ИМ ТЕРИТОРИЯТА НИ !!!!!!!!!! ПРОДАДЕ ЛИ РАДЕВ РОДИНАТА ??????????
  • 72 Значи

    7 5 Отговор

    До коментар #39 от "стар изборджия":

    Си познал победата на ИТН предния път или предвиди за Гепипачкибанкянския 30 порцента
  • 73 Сюн 🌟

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Със сигурност, не гледайте минусите.

    Продължаваме промяната.
  • 74 12345

    0 5 Отговор
    Парата е в дпс, герб и бсп. Под номера 17,32,33. Целият град е с номера 17 и 32. Дпс и герб. И защо мислят и говорят хората. Харвсваме Борисов, не харесваме Цвята. Харесваме Радев, но не харесване комунисите на нинова от БКП. И все сте деца, внуци на статуквото. Живи и здрави да са ни извън България. Тук е помията останала. Занимаваши се с купуване продаване. Хасан да е жив и да им подава на българите от статуквото на бкп. Под маса над маса, не виждаме изходяща позиция хохо. Пкп ще е Псков ПНС.
  • 75 Матей

    1 4 Отговор
    Герб и пппп ще слеят своите де-пу-та-ци и ще направят правителство,не е изключено да приберат и други като дпс ,дб и които са за статуквото.
  • 76 Истината

    0 3 Отговор
    Бсп с/у герб и обратно. Обърквате хората бкп. Дезориентация. И са тръгнали, четем дпс и герб да плащат за глас. Ронелица не знае да чете, пише, не знае, че в Бг има министър - председател сентър нападател. Само социала. Телета. Рашков, как е. 32 не им дреме от никой. От вкъщи ги изкарваха, като добичета. От полето съшо да ходят да гласуват за пеевски.
  • 77 1111

    0 1 Отговор
    В джамията да ходи БРтам се раздават порциите. Попа беден
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ПП LOS ÁNGELES, United States of América

    4 6 Отговор
    100 -тици хиляди българи ще гласуваме за Кирил
    и Асен . И ще бъде първа сила.

    Коментиран от #99

  • 80 Анонимен

    0 4 Отговор
    Aбе платени тролове, кажете веднъж за винаги, кой е от сорос, но без лъжи, кой е от русия и т. н. Обърквате хората, а и много хора са с отклонения психически. Как може днес жената да ми казва, че ше гкасува за Борисов, а не знае, кой е кабдидат Кнета, а и от дпс хората, има умни, но старите не знаят български, как с малините, като днес от турция в един магазинхранителен, ни кара да превеждаме, но и ние не знаем турски. Много красиви внуци имат, ит Турция и възпитани. Навремето нашите знаеха пердектно турски език. Лошо ли им бе. В турските села няма българи, а в градовете българите не знаят и български. Оплакват се българи, няма с кого една дума. Оплаква ми се днес жената, а по тж бе, но днес не е на себе си. Както казват турците. Те списъците предварително и се знаехихи. Умни са турците
  • 81 Гост

    0 1 Отговор
    Промяната си я правите за вашите хора. А без връзки я чакаме от 70 години и все не идва, явно сме с две леви мозъка или десни са вече. Не билкитхихи. Всеки се бори и виж ги от мишленца станали известни личности със замъци и хотели. Остаряха и побеляха комунистите като злата, оги огнянов, пепина, яни, вълчо лисицата, карай да върви. На оня свят ще сме заедно богати и бедни. Не бяха мнозина, но те горе им откраднаха, знаят как, като 1986 им пуснаха коли за продан от Стара Загора, имоти и 3000 лева за долар и фалираха. Гласувай за хаджи генчо чорбаджията и баба мецана
  • 82 Герб, трябва да се мачка непрекъснато !

    5 6 Отговор
    Всеки ден, всеки час, всяка минута....
  • 83 5566

    0 5 Отговор
    Добре че тукашните се облажиха от тракийци, идвайки 1923 с много злато, оари, 1947 сменят парите и кой умен купи къщи, а кой прост му изгоряха парите, а др като динко вълев ги ограбиха. И да се ядем вътрешно, полза няма един по един си отиват и иде друг народ, не християни.
  • 84 ГЕРБ Жабокрек

    4 4 Отговор
    Май ще загубиме изборите,натам вървят нещата.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Анонимен

    1 2 Отговор
    Те гласяли цвята пакгерп, вие кви светли сънища ви се предвиждат доги може да е влюбен в общата
  • 87 Анонимен

    2 3 Отговор
    Трябва човек да е луд, да се върбе в България. Питай пратили от вас всички горе бкпта. Ок са си в Белгия, Франкфурт на Майн, При Царицата. Не ви искаме нишичко от вас. Вие сте зли душици комунистите.
  • 88 Анонимен

    3 2 Отговор
    Георги Марков 1978,чадъра,отровен,лондон спирката.. Говори ли ви нещо за Бг и дс.
  • 89 Анонимен

    1 1 Отговор
    Кво да мачка герб, като старите мутри на бкп го оковаха във веригите. Той е добър явно, но кофти му е част от материята. Той е хитър. Много даже. Ченге от класа, но кво да прави челяка, матвриала му е в сащ хубавия и в ЕС и ЕНП. Бог да го прости шефа ни Методи.
  • 90 Анонимен

    2 2 Отговор
    Бойко е добър, НО.. Хайде досвиданя
  • 91 80 цент

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Влади":

    Ako..хипотетично канадеца и радев спечелят изборите до първа пролет 80 процента ваксинирани

    Коментиран от #96

  • 92 По точно

    2 2 Отговор
    Отново Герб и всички останали !
  • 93 Трудно

    4 2 Отговор
    ми е да повярвам, че толкова лесно лъжат народа! Айде за герб е ясно! Ще печелят, докато няма правителство, което да съкрати администрацията и да махне калинките от там, както и схемите в строителството! Тогава герб, ще остане с 150 хил. избирателя и ще е на долната граница! Не понятно е обаче, как не виждат каква измама е ПП! Как не виждат как манипулират по медиите разни калинки! Как не виждат каква задкулисна игра се играе! Направо ми е трудно да повярвам, че могат да излъжат толкова хора и то толкова лесно и елементарно, да гласуват за тази измама! Но ако излезе истина, то наистина показва, защо българският народ, толкова години е лъган и краден! Ако ПП вземат толкова гласове, ще покаже, че българина, ще има нужда още дълго да поумнява и още дълго ще се грижи да обогатява някой олигарх, който отново успя да излъже толкова евтино народа!
  • 94 Абсолютно вярно

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Всичко останало обслужва нечии интереси и са вредни за България! Видно е в парите които се хвърлят от всички срещу тях за лъжи и пропаганда! Достатъчно е човек да се замисли, откъде са тези пари и защо е този страх на всички!
  • 95 Възраждане ще влезе само

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Взеха вече":

    благодарение на факта, че в България е пълно с неразсъждаващи идиоти, които смятат, че ако Възраждане е в парламента автоматично ще бъдат премахнати зелените сертификати и няма никой да ги кара да се ваксинират, тестват, носят маски и т. н. Костя Копейкин е популист и то от най-гадните и ще се възползва максимално от ситуацията да зариби много лековерни глупаци. Щял да превърне България в първата държава, която щяла да даде официално отпор на медицинския фашизъм. Такива простотии говори, че просто нямам думи. Едва ли не хората в болниците не са болни, а насила ги приемат там, за да усвои болницата 1600 лв по клинична пътека. И някои и диоти му вярват на този. А линейките обикалят с часове, докато намерят място и често връщат пациенти по домовете им, дори такива с ниска сатурация. Лидерът и кандидат на Възраждане за президент преди да избълва поредната популистка глупост в някое телевизионно студио да вземе да погледне данните за общата смъртност в България през последните 2 години. За 13 седмица на тази година е с 1800-1900 души по- висока от 13 седмица на 2020(бяхме в строг локдаун тогава). Да погледне как за втората седмица на октомври 2021 имаме с 1200 души повече починали от втората седмица на 2020(също имаше ковид тогава). А данните за общата смъртност в момента през тази седмица за съжаление в сайта на НСИ ще бъдат качени чак след изборите, понеже е нужно време за обработка. Със сигурност общата смъртност за последната седмица на октомври ще е миниму

    Коментиран от #98

  • 96 Редно е да има толкова ваксинирани

    1 2 Отговор

    До коментар #91 от "80 цент":

    независимо кой ще дойде на власт. Ако Копейкин ти говори друго и му вярваш значи си пълен наивник.То с масовото гласуване за ИТН доказахте, че и диотите са достатъчно много. Вярвате на всяка популистка пропаганда, а някой си извлича дивиденти от глупостта ви. Този път повече партийки ще се облажат и тюрлюгювечът ще е още по-пълен.
  • 97 Дай Боже ВМРО да има повече

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "стар изборджия":

    гласове от Възраждане, но едва ли. Костя Копейкин е по-млад и по-харизматичен. И по-лесно ще забаламоса наивниците. Че и за президент се кандидатирал...
  • 98 Продължение на 95 коментар

    0 2 Отговор

    До коментар #95 от "Възраждане ще влезе само":

    . А данните за общата смъртност в момента през тази седмица за съжаление в сайта на НСИ ще бъдат качени чак след изборите, понеже е нужно време за обработка. Със сигурност общата смъртност за последната седмица на октомври ще е минимум с 1500 души повече от този през.последната седмица на 2020.Възможно е и с повече. Което не само говори, че всички обявени за починали от/с ковид са точно такива, ами че дори най-вероятно има и скрита смъртност от ковид или постковид усложнения. За всички тези, които ще кажат, че повишената смъртност е заради ваксините ще им кажа, че много силно грешат. Март 2021 броят на ваксинираните е много малък все още. А общата смъртност през ноември и декември 2020,когато нямаше въобще ваксинирани е много по-висока от тази за предходните години през същите месеци.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ЧОБАН

    1 3 Отговор
    СЛАДУР ПП И ДПС ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА ЧЕТРЪРТОТО МЯСТО НО ПП СВЪРШИ ДВЕ НХУБАВИ НЕЩА ИЗРИТА МАНОЛОВА И ТАРИКАТИТЕ ОКОЛО НЕЯ И НАТРИ НОСА НА ВИСОКОМЕРНИЦИТЕ ОКОЛО СЛАВИ
  • 101 malkija

    0 1 Отговор
    още един всичко знаещ смешник .
  • 102 малкий

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Направо ги закръглете на 300!
  • 103 ле ле

    0 1 Отговор
    още един пулитолог..внучета на сорос от отровното общество..защитават престъпници неистово..а за жертвите бате шорос не плаща и стотинка..той дава лев за своите каузи ,обаче иска обратно стотачка...
  • 104 Със сигурност

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Ще са същите, може и по зле.Кирчо може само да се хили добре, но това не е достатъчно.
  • 105 А маркуча

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Избирател":

    На Баце, можеш ли го издуха.