Отидете към основна версия

5 505 42

Доц. Георги Чанков за ФАКТИ: Газ ще има, но не заради запасите ни

  • доц. георги чанков-
  • газ-
  • природен газ-
  • газпром-
  • доставки-
  • българия-
  • полша

"Откъде ще дойде, каква ще е цената, можем само да предполагаме", коментира преподавателят по международни отношения

Снимка: ФАКТИ

"Газ със сигурност ще има. И то не защото имаме някакви запаси за един месец напред, а защото там, където има нужда от газ, доставка ще има".

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ доц. Георги Чанков, преподавател по международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

"Откъде ще дойде, каква ще е цената, можем само да предполагаме", добави доц. Чанков по отношение на бъдещите газови доставки за България.

"Г-н президентът си е изписал на политическото чело "Кирил Петков" и тази татуировка не може да се махне с никакъв политически сапун. Ако опитите му да критикува правителството е някаква по-далечна цел, трябва да му се обясни на г-н президента, че тази татуировка той ще я носи до края на политическия си живот", коментира актуалните политически страсти у нас преподавателят.

"По-лесното обяснение е, че това са технически обстоятелства". Така доц. Чанков отговори на въпроса: защо точно на България и Полша се спира газът от страна на "Газпром".

Той коментира и хода на войната на Русия срещу Украйна с препратка към миналото му участие във ФАКТИ:

"Картинката само се проясни. Ако това не ни радва, поне ни прави живота по-лесен. Ако досега някой у нас е имал възможността да се самозалъгва, че ние сме отстрани, че не е точно това, че е регионална война, няма такова нещо", заяви доц. Георги Чанков, а след това в контекста на сегашната ситуация от българска гледна точка, той направи препратка към времената на Втората световна война.

"Това, което се казва, трябва да се вземе на сериозно", каза доц. Чанков по отношение на заканите на Путин към Запада.

"Откакто върви търговията с газ между Европейския съюз и Русия, Европейската комисия, която има големи амбиции да управлява този процес, да командва енергийния пазар като цяло, непрекъснато променя правилата, което може да се възприеме и като не много почтено търговско поведение. Комисията винаги си е представяла, че е силната страна и може да си го позволи", каза още преподавателят в УНСС.

В края на участието си доц. Чанков коментира процесите, които се случват на енергийния пазар в момента:

"Тези сериозни промени настъпват, когато свършва отоплителният сезон, когато има някаква почивка, когато потреблението намалява. Макар че газът далеч не е само за отопление. Но се отваря някакъв прозорец да бъдат приети правилата, да се задействат новите схеми, което технически не е сложно. След това да започнат лека-полека да се пълнят хранилищата, за да може Европейският съюз, който е зависим от руския газ и това вече няма как да се отрече, да се подготви за новия отоплителен сезон и да се пренастрои промишлеността при едни по-поносими цени".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини