Отидете към основна версия

3 821 21

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Европейски наблюдатели бяха смаяни от незачитане на правата им (ВИДЕО)

  • цветелина-
  • пенева-
  • избори-
  • наблюдател-
  • машини-
  • хартиен вот-
  • партии

Връщането на хартиената бюлетина не доведе до този наплив на избиратели, който очакваха някои политици, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Искам да започнем първо с добрата новина, а тя е, че изборният ден на 2 април протече спокойно. Казвам това въпреки бомбените заплахи, на които станахме свидетели в дните преди вота. Заплахите хвърлиха в смут обществото през последните няколко дни, но въпреки всичко изборният процес протече спокойно. Нямаше затворени изборни помещения заради такива заплахи, свързани със сигурността, хората можеха спокойно да изразят правото си на глас, което и направиха. Това, което констатирахме ние - като наблюдатели, а аз бях основно в Южна България в градовете Пловдив, Пазарджик, Септември, Ихтиман, Самоков и накрая приключих в София, е, че забелязахме избирателна активност, аналогична на тази, която имахме при изборите през 2022 година. Това показаха и числата, които идват от Централата избирателна комисия. Последната промяна в технологията на гласуване, а именно връщане на хартиената бюлетина във всички секции, не доведе до този наплив на избиратели, който очакваха някои политици. Говореше се избирателната активност да се доближи до 3 милиона, но виждаме, че това са цифри, които останаха недостижими. За пореден път избирателят показа, че технологията не е важна. А трудностите ги има само при отчитането на резултата. Но резултатът винаги ще бъде такъв, какъвто избирателите са решили. Независимо от технологията. Демокрацията в нашето общество показа, че не се подава на внушения, свързани с технологията на гласуване. Когато един човек иска да гласува, той намира начин да го направи. Когато реши да си остане вкъщи, няма как да бъде стимулиран по някакъв начин да отиде в изборното помещение. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„След края на изборния ден видяхме сцени, които бяхме забравили от повече от две години. Усилията, които бяха положени да се създаде един сравнително опростен за работа протокол, защото така го направи законодателят с последните промени в Изборния кодекс, породиха забавяне. Аз бях свидетел на преброяването на гласовете в една Секционна комисия, която трябваше да брои в условията на над 2 часа и половина бюлетини, след това да проверява, след това да пише в протокола, след това да стои цяла нощ, за да предава тези резултати. Все усилия, които миналата година костваха 5 минути – натискането на едно копче. След това излизаха резултатите. Видяхме и какво се случи с работата на машините. Хората избираха да гласуват с машини масово. Нека политическите партии, които ще излъчат свои представители в следващото Народно събрание, да се замислят сериозно какви послания излъчват към избирателите, след като ги подлагат на такъв затруднен и усложнен изборен процес“, добави тя.

„Вечерта приключих в 23 РИК в София, където се оказа, че повече от половината протоколи бяха сгрешени. За пореден път тази избирателна комисия направи всичко и успя да затрудни възможно най-много работата на наблюдателите. Вече това става практика в софийските райони, защото се натикват наблюдателите в ъгъла. Ние не сме врагове на Районните избирателни комисии. Когато работят членовете на РИК заедно с членовете на Секционните избирателни комисии и се проверяват протоколи да се видят къде са грешките, нашата работа е покрай тях, за да можем да видим къде е методическият проблем и да може да дадем някакво решение. Не да говорим кое колко е лошо, кое колко е добро. Нали идеята е да подобрим този процес, да го направим по-добър, а ние бяхме натикани зад паравани до медиите, там някъде далече. Изборният кодекс казва, че ние трябва да имаме пряка видимост като наблюдатели. До мен бяха хора от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и те споделиха, че са обиколили всички европейски страни, но такова незачитане на наблюдателите в изборния процес виждат за първи път. Бяха смаяни. Просто европейските наблюдатели бяха смаяни от незачитане на правата им“, сподели още Цветелина Пенева.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини