3 Април, 2023 16:24 3 773 21

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Европейски наблюдатели бяха смаяни от незачитане на правата им (ВИДЕО)

  • цветелина-
  • пенева-
  • избори-
  • наблюдател-
  • машини-
  • хартиен вот-
  • партии

Връщането на хартиената бюлетина не доведе до този наплив на избиратели, който очакваха някои политици, казва експертът

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Европейски наблюдатели бяха смаяни от незачитане на правата им (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Искам да започнем първо с добрата новина, а тя е, че изборният ден на 2 април протече спокойно. Казвам това въпреки бомбените заплахи, на които станахме свидетели в дните преди вота. Заплахите хвърлиха в смут обществото през последните няколко дни, но въпреки всичко изборният процес протече спокойно. Нямаше затворени изборни помещения заради такива заплахи, свързани със сигурността, хората можеха спокойно да изразят правото си на глас, което и направиха. Това, което констатирахме ние - като наблюдатели, а аз бях основно в Южна България в градовете Пловдив, Пазарджик, Септември, Ихтиман, Самоков и накрая приключих в София, е, че забелязахме избирателна активност, аналогична на тази, която имахме при изборите през 2022 година. Това показаха и числата, които идват от Централата избирателна комисия. Последната промяна в технологията на гласуване, а именно връщане на хартиената бюлетина във всички секции, не доведе до този наплив на избиратели, който очакваха някои политици. Говореше се избирателната активност да се доближи до 3 милиона, но виждаме, че това са цифри, които останаха недостижими. За пореден път избирателят показа, че технологията не е важна. А трудностите ги има само при отчитането на резултата. Но резултатът винаги ще бъде такъв, какъвто избирателите са решили. Независимо от технологията. Демокрацията в нашето общество показа, че не се подава на внушения, свързани с технологията на гласуване. Когато един човек иска да гласува, той намира начин да го направи. Когато реши да си остане вкъщи, няма как да бъде стимулиран по някакъв начин да отиде в изборното помещение. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„След края на изборния ден видяхме сцени, които бяхме забравили от повече от две години. Усилията, които бяха положени да се създаде един сравнително опростен за работа протокол, защото така го направи законодателят с последните промени в Изборния кодекс, породиха забавяне. Аз бях свидетел на преброяването на гласовете в една Секционна комисия, която трябваше да брои в условията на над 2 часа и половина бюлетини, след това да проверява, след това да пише в протокола, след това да стои цяла нощ, за да предава тези резултати. Все усилия, които миналата година костваха 5 минути – натискането на едно копче. След това излизаха резултатите. Видяхме и какво се случи с работата на машините. Хората избираха да гласуват с машини масово. Нека политическите партии, които ще излъчат свои представители в следващото Народно събрание, да се замислят сериозно какви послания излъчват към избирателите, след като ги подлагат на такъв затруднен и усложнен изборен процес“, добави тя.

„Вечерта приключих в 23 РИК в София, където се оказа, че повече от половината протоколи бяха сгрешени. За пореден път тази избирателна комисия направи всичко и успя да затрудни възможно най-много работата на наблюдателите. Вече това става практика в софийските райони, защото се натикват наблюдателите в ъгъла. Ние не сме врагове на Районните избирателни комисии. Когато работят членовете на РИК заедно с членовете на Секционните избирателни комисии и се проверяват протоколи да се видят къде са грешките, нашата работа е покрай тях, за да можем да видим къде е методическият проблем и да може да дадем някакво решение. Не да говорим кое колко е лошо, кое колко е добро. Нали идеята е да подобрим този процес, да го направим по-добър, а ние бяхме натикани зад паравани до медиите, там някъде далече. Изборният кодекс казва, че ние трябва да имаме пряка видимост като наблюдатели. До мен бяха хора от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и те споделиха, че са обиколили всички европейски страни, но такова незачитане на наблюдателите в изборния процес виждат за първи път. Бяха смаяни. Просто европейските наблюдатели бяха смаяни от незачитане на правата им“, сподели още Цветелина Пенева.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.




Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    38 24 Отговор
    Още коленичете пред кухите европейци, още

    Коментиран от #3, #16

  • 2 обективен

    42 6 Отговор
    По важни е, че роба пак ще е яймст от боковата шайка, и сега озверели и огладнели 2 год за пари по 19 кожи ще свалят, а асфалта ще е 15 сантиметра

    Коментиран от #4

  • 3 Мнение

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Не става въпрос за "коленичене", а за съдействие и взаимен контрол. Ти явно не искаш контрол, за да може да има фалшификации.
  • 4 Хахаха

    35 5 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    Боко сега ще ви каже как се краде. Той е печен в това
  • 5 сдфгхуй

    28 5 Отговор
    Толкова рев за махане на тея машини (да не издават протокол), толкова мъки да се върне навсякъде гласуването с хартиени бюлетини, толкова лъжи и измами как машините плашат хората и хартията ще върне избирателите... И какво имате накрая:

    Имате ПАК СЪЩОТО- около 2,5-2,6млн. гласували... Тоест НЕ машините са отказали хората да гласуват...

    ПС: Трябва някак да се заложи забрана за промяна на Изборният кодекс когато му е кеф на някой. ОК, нещата се променят и търпят развитие ама не по 3 пъти на 2 години. Нужна е промяна на ИК- минимум през 10 години. Искате спешна промяна- ОК, осигурявате мнозинство от 3/4 и го променяйте
  • 6 Крал Джордж 12, 17 век

    32 6 Отговор
    Демокрацията е банда разбойници, управляващи армия от идиоти

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Нека,нека,

    20 2 Отговор
    Да видят колко е хубаво.Като всичките 70% български граждани,които не отидоха да гласуват,някой зачита ли и отчита ли това?Нямали били стимул...Да не ти дава Господ да го усетиш това със стимула Пенева.
  • 8 Демокрацията е лъжа!

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Крал Джордж 12, 17 век":

    Много точно казано!
  • 9 Красимир Петров

    20 13 Отговор
    Редовно правителство няма да има.ПП се самоубиха с коалирането си с Костов-Маджо и Прокопиев.
  • 10 Красимир Петров

    17 11 Отговор
    За съжаление или не,на следващите предсрочни избори Израждане ще са втори
  • 11 НЯКОЙ

    20 6 Отговор
    Дива балканска държава - такива сме и такива ще си останем, Бойко ще се погрижи !
  • 12 Мафията в лицето на ДПС. ГЕРБ БСП ИТН

    13 17 Отговор
    Отново се канят да управляват с партията на войната Възраждане, подкрепяща руските окупатори и агресори

    Коментиран от #21

  • 13 ТаУмВзе

    14 6 Отговор
    Нали козяк ги нареди тия уж изборчета бе! Кви права на колониалната територия. Аре Обясни ми?
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Крал Джордж 12, 17 век":

    Истина е
  • 15 защо

    17 10 Отговор
    Г-жо Пенева,
    Вашият мандат е на НА БЛЮ ДА ТЕ ЛИ!!! Никой не ви е викал/допуснал за съветници или инструктори. Както на застъпници, преса, охрана, мястото ви е зад паравана.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 32231

    12 6 Отговор
    НИЕ на европейските наблюдатели сивирки ли требваше да им правим.Нали за това са само наблюдатели а не организатори или има и нещо друго.Хората в България взеха да се усещат накъде вървят работите с тоя измислен европейски съюз
  • 18 Бамбука

    5 2 Отговор
    И колко ли хиляди "мъртви" души оживяха отново. Няма да разберем, но ще си носим последствията още дълго с "хартиените" трикове.
  • 19 Голям Рев

    4 2 Отговор
    Ей голям рев за тия машини!
    Протоколите били затруднили членовете на СИК, ами сложете образователен ценз! Докато гласувах в неделя председателката обсъждаше с друга колко й се ядяло сладко. Да не говорим, че не ме питаха как избирам са гласувам. Директно ми подадоха карта.
  • 20 Връщането

    0 1 Отговор
    на хартиена та бюлетина е връщане на права, кой както иска да гласува. Яденето го най-сетне бе експерти и експерт чета, псевдо демократчета
  • 21 а пък

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мафията в лицето на ДПС. ГЕРБ БСП ИТН":

    ПП и ДБ ич не са мафия. Ортаци на всички червени олигарси. ТО бива промит мозък, ама пък хич мозък да нямаш....