Отидете към основна версия

1 615 16

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Не мисля, че от инициативата за запазване на 3 март трябва да се роди нова партия (ВИДЕО)

  • искра баева-
  • инициатива-
  • запазване-
  • трети март-
  • нова партия

Струва ми се, че това правителство ще издържи. Никой от тях не иска предсрочни избори, коментира преподавателят от СУ 

Снимка: ФАКТИ

От самото начало искам да направя едно уточнение: Идеята да се защити трети март като национален празник се появи малко, след като се появи предложението да се търси нова дата за национален празник. Но това не е движение, още по-малко партия. Това е един инициативен комитет. Не всички хора, подкрепили идеята да се запази трети март като национален празник, ще подкрепят идеята да се направи една партия. Аз срещнах проблем с хора, които бяха готови да се подпишат за запазване на трети март ,но казаха: "Ама вие тука правите нова партия". Аз не мисля, че от тази инициатива трябва да се роди нова партия.

Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова проф. Искра Баева. Тя коментира появилите се твърдения, че движението за запазване на трети март като национален празник реално е основата за създаване на една пропрезидентска партия. Тя каза още следното:

Чистият национализъм в България, пък и в Европа няма големи шансове за продължителен успех. Националният въпрос по-скоро се използва за стартиране на някаква обществена подкрепа. Когато започне политиката, вече се вижда за какво точно става дума. Не е добре да се прави нова партия на тази основа. Общественото недоволство е срещу партиите. И вина за това носят политическите елити, това, което стана последните 30 години. Вероятно трябва да се осмисли по някакъв начин обществената организираност. И да се възстанови понятието "парламентарна демокрация" преди да се родят нови и нови партии.

Изборите за европейски парламент са следващата година. За да може една формация да участва в тях, тя трябва да се конструира като партия. Ако това е партия на президента, не числя ,че това е възможно- президентската институция има друга роля в българското общество. Пък да се създаде квази партия, която да чака да изтече мандата на президента, за да се включи и той, това ми се струва твърде прозрачна маневра.

Всички в това правителство разбират, че има само една алтернатива- предсрочни избори. Никой от тях обаче не иска такива избори. И това дава възможност дори и със скандали това правителство да продължи да съществува. Струва ми се ,че този кабинет ще издържи. В момента, в който се застраши съществуването на кабинета ,едната или другата групировка дърпат назад и продължават.

Ветото на президента за бойната техника за Украйна със сигурност може да бъде преодоляно. За мен това вето има друг характер- първо мотивите. Когато се взимат такива решения, трябва да се имат в предвид националните интереси. И друго- начинът ,по който бе отхвърлено това вето. Не с гласуване, а с вербално отхвърляне. Изказаха се Денков, Борисов, Пеевски. Това, което прави впечатление при тези изказвания- те се надпреварват кой ще заяви по-категорична евроатлантическа позиция. Те се надпреварват да се харесат на външните фактори.
Евроатлантическото се поставя над това, което става в страната.

Опитва ли се Делян Пеевски да преформатира ДПС на своя глава, какви са ходовете на останалите политически лидери в страната, както и анализ на международните събития от проф. Баева- вижте във ВИДЕОТО

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини