Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:53 1 597 16

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Не мисля, че от инициативата за запазване на 3 март трябва да се роди нова партия (ВИДЕО)

  • искра баева-
  • инициатива-
  • запазване-
  • трети март-
  • нова партия

Струва ми се, че това правителство ще издържи. Никой от тях не иска предсрочни избори, коментира преподавателят от СУ 

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: Не мисля, че от инициативата за запазване на 3 март трябва да се роди нова партия (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

От самото начало искам да направя едно уточнение: Идеята да се защити трети март като национален празник се появи малко, след като се появи предложението да се търси нова дата за национален празник. Но това не е движение, още по-малко партия. Това е един инициативен комитет. Не всички хора, подкрепили идеята да се запази трети март като национален празник, ще подкрепят идеята да се направи една партия. Аз срещнах проблем с хора, които бяха готови да се подпишат за запазване на трети март ,но казаха: "Ама вие тука правите нова партия". Аз не мисля, че от тази инициатива трябва да се роди нова партия.

Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова проф. Искра Баева. Тя коментира появилите се твърдения, че движението за запазване на трети март като национален празник реално е основата за създаване на една пропрезидентска партия. Тя каза още следното:

Чистият национализъм в България, пък и в Европа няма големи шансове за продължителен успех. Националният въпрос по-скоро се използва за стартиране на някаква обществена подкрепа. Когато започне политиката, вече се вижда за какво точно става дума. Не е добре да се прави нова партия на тази основа. Общественото недоволство е срещу партиите. И вина за това носят политическите елити, това, което стана последните 30 години. Вероятно трябва да се осмисли по някакъв начин обществената организираност. И да се възстанови понятието "парламентарна демокрация" преди да се родят нови и нови партии.

Изборите за европейски парламент са следващата година. За да може една формация да участва в тях, тя трябва да се конструира като партия. Ако това е партия на президента, не числя ,че това е възможно- президентската институция има друга роля в българското общество. Пък да се създаде квази партия, която да чака да изтече мандата на президента, за да се включи и той, това ми се струва твърде прозрачна маневра.

Всички в това правителство разбират, че има само една алтернатива- предсрочни избори. Никой от тях обаче не иска такива избори. И това дава възможност дори и със скандали това правителство да продължи да съществува. Струва ми се ,че този кабинет ще издържи. В момента, в който се застраши съществуването на кабинета ,едната или другата групировка дърпат назад и продължават.

Ветото на президента за бойната техника за Украйна със сигурност може да бъде преодоляно. За мен това вето има друг характер- първо мотивите. Когато се взимат такива решения, трябва да се имат в предвид националните интереси. И друго- начинът ,по който бе отхвърлено това вето. Не с гласуване, а с вербално отхвърляне. Изказаха се Денков, Борисов, Пеевски. Това, което прави впечатление при тези изказвания- те се надпреварват кой ще заяви по-категорична евроатлантическа позиция. Те се надпреварват да се харесат на външните фактори.
Евроатлантическото се поставя над това, което става в страната.

Опитва ли се Делян Пеевски да преформатира ДПС на своя глава, какви са ходовете на останалите политически лидери в страната, както и анализ на международните събития от проф. Баева- вижте във ВИДЕОТО


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търновец

    4 0 Отговор
    Това е политизация а история на България, първо трябва по добре да разберем какво е трети март за България, и какво е била самата война и кой е Марин Дринов - един преводач към щаба на Руския цар който нито е взел участие в организацията на Левски нито се е сражавал в Априлското въстание кой е избирал участниците в Учредителното Събрание?
  • 2 ЕЛИТА Умишлено РУШИ ОБРАЗОВАНИЕТО

    5 5 Отговор
    И ФАЛШИФИЦИРА И С Т О Р И Я Т А !

    Защо днес не се пее " ВЕЛИК е НАШИЯТ ВОЙНИК " - ЗАЩО ?
    Защото Запада ОТНЕ ВСИЧКИ НЕГОВИ ПОБЕДИ 1914- Бяло море , Тракия , Македония !
    Защо Гюрга Пенджурова повече не се чува по радиото ?
    Защото " От Балкана слиза МОМЪК СНАЖЕН - Командир на ОТРЯД -ПАРТИЗАНСКИ ".

    Публикациите на БЛИЦ, УИКИПЕДИЯ, и СМИ скриват ИСТИНАТА за да контролират СЪЗНАНИЕТО на ПРЕНЕБРЕГНАТИТЕ и ОТРИТНАТИТЕ от ПРАВИТЕЛСТВОТО НАРОД !
  • 3 Kирил

    9 3 Отговор
    Според сан Стефано, руската армия остава безсрочно като окупационна.
    С берлинския договор се поставя срок да напусне България
    На 3ти март празнуваме замяната на една окупация с друга.
  • 4 СССР

    0 7 Отговор
    Ура, З-март всегда
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДИКТАТУРА на Криминалният Капитализъм

    4 1 Отговор
    До кога ще сме УРОЧАСВАНИ от неуморните ЛАЙ КУЧКИ от екрана ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    9 1 Отговор
    Хората стоящи зад 3 март са същите, които стоят зад фалшификаторите на българската история.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    По времето на правителството Борисов 2 тогавашния министър на образованието взе за консултант Израелец който писа че Българите просто са живели пет века Турците, или съжителствували, и този и оня от Австрия отричат кланетата и Турското робство, така че не са само Кремълски историчари да рушат история, а Баева да поясни откъде Русите взеха пари за войната - те продадоха Аляска преди това да защитят Порт Артур.
  • 12 ДОЛУ

    4 1 Отговор
    МОЧАТА
  • 13 Абориген

    2 4 Отговор
    Умишлено натрапват тази теза, за да ругаят Президента, не е ли ясно за всички.
  • 14 Българин

    5 1 Отговор
    Защо руско-червената професора не обясни, че след 9 септември 1944 година 3 март е обявен за празник на "великобъргарският шовинизъм " и е отменен. И как русофилите са живели без този дата да бъде национален празник на България?

    Коментиран от #16

  • 15 Никой

    1 2 Отговор
    Лицето Румен Радев което ти обслужваш ,по недоразумение наричано " президент на РБългария " очевидно има спуснат план как по близо да ни държи към Русия, колкото може по близо до една престъпна терористична държава,както и до народ който не знае на кой свят се намира. Свят изцяло измислен от зловещ впиянчен мозък.
  • 16 Ееех

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Защото не сме русофили. Вие ни наричате така.Сега само защото не славиш Украйна и си русофил.