Отидете към основна версия

14 Ноември, 2014 11:52, обновена 14 Ноември, 2014 11:52 950 0

Зеленият фонд сред основните теми на срещата на Г-20

  • сащ-
  • замърсяване-
  • парникови емисии-
  • г-20-
  • зенен фонд-
  • оон

Обама ще обещае най-малко $ 2,5 млрд за подпомагане на бедните страни относно изменението на климата

Барак Обама ще направи значително обещание за подпомагане на бедните страни в борбата им с изменението на климата, само няколко дни след историческата му среща с китайския президент по повод парниковите емисии и замърсяването, пише вестник "Гардиан".

С един замах Америка планира да заложи поне 2,5 млрд. долара през следващите четири години, за да помогне на бедните страни да инвестират в чиста енергия и да се справят с покачващото се морско равнище и екстремни метеорологични условия, според информация на служителите в администрацията на Белия дом.

Финансовият ангажимент ще бъде оповестен пред световните лидери по време на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, Австралия. Този ход ще изпрати силен сигнал за решимостта на Обама да действа по отношение на изменението на климата, въпреки политическата победа на Републиканцие в Конгреса след междинните избори.

Залогът на Зеления фонд за борба с климатичните промени се разглежда като критичен за преговорите на ООН за глобалното споразумение за климата. Развиващите се страни са заявили, че без средствата не могат да се подпишат под споразумението за намаляване на емисиите по време на преговорите, които ще се проведат в Лима по-късно този месец.

Анализатори смятат, че сумата от 2,5 млрд долара е била в процес на обсъждане преди срещата на върха в Бризбейн, което е достатъчно, за да докаже, че САЩ са готови да предоставят тези средства.

"Мисля, че това е добър сигнал за отключване на преговорите в Париж през 2015 г.", каза Алекс Дукас, анализатор на международната политика за климата в Института за световни ресурси. Въпреки думата на Обама обаче, Конгресът все още трябва да разреши отпускането на тези средствата. Но някои анализатори твърдят, че ще бъде трудно за републиканците да дадат това финансиране изцяло.

Залогът, който Обама ще даде може да стимулира Великобритания и други страни, да инвестират в Зеления фонд, който досега е събрал малко под 3 милиарда долара, далеч от първоначалната си цел от 10 млрд долара.

Джейк Шмит, който следва международните преговори за климата, за Съвет за отбрана на природни ресурси, заяви: "Той (Обама) се опитва да използва Г-20, като начин да се окаже натиск и да застави страните да поставят своите цели и финансиране на масата."

Има ранни признаци, че някои страни ще финансират Зеления фонд на ООН. Очаква се японски премиер Шиндзо Абе, да обяви сума в размер на 1,5 млрд долара по време на срещата в Бризбейн.

Финансовите ангажименти на САЩ и Япония са в силен контраст с позициите на Канада и Австралия, които са заявили, че няма да внесат средств във фонда за климата.

Всъщност обявяването на финансова помощ за климатичните промени може отново да злепостави страната домакин на срещата на Г-20 - Австралия, която до този момент оказваше яростна съпротива за дискусиите за изменението на климата, които отвличат вниманието от "икономическия растеж и работните места".

Австралийското правителство беше хванато неподготвено, когато Обама и китайският му колега Си Дзинпин обсъдиха проблемите с климата и парниковите газове в навеччерието на срещата на върха.

Австралия бе против задкулисните дипломатическите усилия на лидерите от Г-20 за обещания за субсидиране във фонда за климата.

Премиерът Тони Абът, преди бе настоял Австралия да не прави вноски към фонда, въпреки че стана ясно, че Министерството на външните работи и търговията, което представлява Австралия в международните преговори за климата, обмисля дали Канбера да трябва да направите вноска във фонда. Източници заявиха, че така и не е постигнато окончателно решение.

Питан за фонда преди миналогодишната среща на ООН за климата в Варшава, министър-председателят заяви: "Ние няма да правим вноски за това." Това бе съобщено на една от първите срещи в кабинета на правителството на Абът, който реши, че страната няма да прави вноски във фонда, който бе описан като "социализъм, маскиран като природозащитнчество".

Абът все още гледа на фонда с пренебрежение.

Правителството също така многозначително се дистанцира от подкрепа за фонда в комюнике през ноември миналата година на заседание на правителството - позиция, подкрепена от Канада.

Зеления фонд за климатичните промени има за цел да помогне на бедните страни да намалят своите вредни емисии и да се подготвят за последиците от изменението на климата. От решаващо значение е да се осигури подкрепата на развиващите се нации и да се направи успешна сделка за намаляване на емисиите по време на срещата на ООН в Париж през следващата година.

Повече от 2,8 млрд. долара бяха заложени преди ангажимента на САЩ - включително и 1 милиард от Франция и почти 1 милиард от Германия. Още средства се очаква да постъпят по време на специалната конференция в Берлин на 20 ноември. Великобритания заяви, че ще даде "силен" принос по време на тази среща.
На тази среща на Г-20 изглежда Обама иска да съсредоточи вниманието на останалите страни към изменението на климата и да ги накада да заявят по-твърди позиции.

"Той се възползва от възможностите, които идват, за да докаже на света, че САЩ няма да се отметне от напредъка, който е постигнал за последните пет години, както и че той е твърдо решен да се подготви за силна сделка в Париж" каза Пийт Огдън, който е бивш съветник на Белия дом, а сега е директор на отдела за международния климат и енергия в Центъра за американски прогрес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: