12 Ноември, 2014 09:31 1 003 0

САЩ и Китай с историческо обещание за намаляване на парниковите емисии

  • сащ-
  • китай-
  • парникови емисии-
  • замърсяване-
  • въглероден двуокис

Двете страни заедно произвеждат около 45% от въглеродния двуокис в света

Китай и САЩ разкриха нови цели относно емисиите на парникови газове, по време на срещата на лидерите на двете страни в Пекин, съобщава Би Би Си.

Американският президент Барак Обама заяви, че този ход е "исторически", тъй като той поставя нова цел за намаляване на американските нива на парниковите емисии с между 26%  и 28% до 2025 г. в сравнение с нивата от 2005 г.

Китай не посочи конкретна цел, но заяви че намаляването на емисиите ще достигне своя връх до 2030 година.

Двете страни се споразумяха също така да намалят възможността от военни инциденти по въздух и овода.

Новината дойде по време на държавното посещение на Обама в Пекин, което се състоя след голяма азиатска регионална среща на високо равнище.

Това е първият път когато Китай, най-големият замърсител в света, дава приблизителна дата относно намаляване на емисиите.

”Китай ще се стреми да увеличи използването на не-изкопаеми горива до около 20% до 2030 година”, се посочва в съобщение на Белия дом.

Двете страни заедно произвеждат около 45% от въглеродния двуокис в света.

”Това е крайъгълен камък в американско-китайските отношения”, каза Обама на съвместна пресконференция с китайския президент. Според учените трябва да се предприемат драстични мерки с цел ограничаване на глобалното затопляне до поставената от ООН цел от 2 градуса по Целзий.

Неочакваното обявяване на тези цели е опит да се даде тласък на усилията за осигуряване на глобално споразумение за намаляване на емисиите след 2020 г., което финално ще се  обсъжда следващата година в Париж.

"Ние се договорихме да се увери, че международните преговори по изменението на климата ще постигнат споразумение в Париж," каза китайският президент Си Дзинпин пред репортери след срещата.

Новата цел на САЩ е да повиши предишна цел, която си бе поставил за намаляване на емисиите със 17% до 2020 г.

През септември, Китай заяви на срещата на върха на Организацията на обединените нации за изменение на климата, че скоро ще достигне връх в намаляването на въглеродни емисии, както и че ще направи икономиката по-ефективна относно въглеродните емисии до 2020 г.

Въглеродните емисии на Китай продължават да нарастват, след като бяха построени нови централи на въглища за производство на електроенергия, които подкрепиха бързо развиващата се икономика.

Републиканските лидери в САЩ реагираха остро на това, наричайки го "нереалистичен план", предложен от Обама.

”Този нереалистичен проект, който президентът ще завещае на приемника си, означава със сигурност по-високи цени на енергията и още по-малко работни места”, каза лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл.

ООН предупреди по-рано, че влиянието на глобалното затопляне вероятно ще бъде "сериозно, мощно и необратимо" и ще доведе до проблеми, включително повишаване на морското равнище, по-голям риск от наводнения и промени в добивите.

По същото време ЕС съобщи, че емисиите парникови газове на страните от съюза са намалели с 3.3 % през 2011 г. Очакванията на експертите са тенденцията да се запази с данните за 2012 година. Общият спад в емисиите на парникови газове в Европа за 2011 г. спрямо референтната 1990-та година, възлиза на 18,4 %.

Европейската комисия се надява да убеди държавите-членки на ЕС да удвоят усилията в намаляването на емисиите парникови газове до 2030 г. от 20 на 40 процента. В същото време някои страни, големи потребители на въглища, като Полша, се противопоставят на тази идея, от гледна точка икономическото си развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания