Отидете към основна версия

19 728 21

Надрусани сме оцелели през каменната ера

  • дрога-
  • опиум-
  • вино-
  • наркотици

Дрогата е помогнала на хората от каменната ера да оцелеят и постепенно да се превърнат в доминиращ вид на планетата Земя.

Това е един от основните изводи на изследване на учени от университета във Валядолид в Испания.

Опиумът, магическите гъби и другите психоактивни вещества са били използвани от хората от хилядолетия. Още от каменната ера човешкият род е култивирал и използвал променящи настроението вещества. Учените отдавна твърдят, че подобни субстанции се използвали предимно за религиозни ритуали, но последните проучвания показват, че опиумът е имал много по-широко приложение в ежедневието на древните хора.

Професор Елиза Гуера – Доче е намерила неопровержими доказателства, че в древно Перу за първи път хората от неолита са познали магическите способности на сока от определен кактус. Това е станало около 8600 г. преди Христа. Земеделците в Италия около 6000 г. пр. Христа за първи път са започнали да сеят и отглеждат опиумен мак.

Следи са открити в района на Ла Мармота, намиращо се на около 30-тина км. северозападно от Рим. Това е едно най-добре проучените неолитни селища на Апенините, което е обитавано около 6000 г. пр. Христа. Освен това са намерени и 17 следи от опиум в селища от неолита в Швейцария, Германия и Испания.

С изключение на използването му като растителна храна, има и безспорни доказателства за използване на неговите наркотични свойства, отбелязва в статия за списание „Време и Ум“ Елиза Гуера – Доче.

Следи от опиум мак са намерени по зъбите на мъжки скелет, погребан в пещера близо до Албуньол, Гранада. Находката се датира около 4000 г. преди Христа.

Древните хора използвали и халюциногенни растения. Доказателства, датирани между 8600 г. преди Христа и 5600 преди Христа , показват, че древните жители на пещери в Перу използвали сока от определен кактус, който съдържа халюциногенния алкалоид мескалин.

Археолозите са установили и червеникави следи по зъбите на скелет, датиран около 13 000 пр. Хр., погребан на остров в южните Филипини. Тези следи са причинени от дъвченето на листата на растението бетел.

Този навик е запазен и в наши дни сред жителите на региона и голяма част на Азия. Бетелът продължава да се ползва като лек стимулант.

Следи от марихуана и опиумен мак също са били открити и през бронзовата епоха. Учени се натъкват на тях често в церемониални места, разкрити в днешен Туркменистан.

Овъглени семена канабис също са така били намерени в купички в днешна Румъния. Те са датирани от около 2000 преди Христа.

Около 2100 г. преди Христа местните жители на Северозападна Аржентина са пушели тютюн с примитивни лули. Следи от никотин са открити и в косите на мумии от периода преди пристигането на европейските заселници в Южна Америка.

В Северна Америка има лули, които са датирани около 2000 г. преди Христа. Изследователите посочват, че те биха могли да са използвани за пушене и на други растения. В лула от Северна Америка, датирана от 300 г. пр. Хр., са открити следи от никотин.

Магическите гъби също са често използвани. Следи се намират в италианската алпийска област Пиемонт. Според учените има признаци, че психотропните гъби са били използвани в религиозни ритуали.

Следи от вълщебните гъби са открити в артефакти от Гватемала, Мексико, Хондурас и Салвадор. Находките са датирани между 500 преди Христа и 900 г.

Виното се появява за първи път като напитка в Китай през 7000 г. пр. Христа.

Около 5000 г. пр. Хр. Хората живеещи в планината Загрос в северозападен Иран са пиели вино.

Най-старата професионална винарна е открита в югоизточна Армения и тя е датирана около 4000 пр. Христа.

Древните евразийци са пиели плодови вина, бира, произведена от ечемик и пшеница, така и медовина. Те също консумирали и ферментирали напитки, произведени от мляко и млечни продукти.

Връзката между хората и психоактивни вещества може да се проследи през хилядолетията, отбелязва Елиза Гуера – Доче.

Според нея алкохолът и наркотиците са били използвани само от хора с високо социално положение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини