Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 11:42 19 724 21

Надрусани сме оцелели през каменната ера

  • дрога-
  • опиум-
  • вино-
  • наркотици

Дрогата е помогнала на хората от каменната ера да оцелеят и постепенно да се превърнат в доминиращ вид на планетата Земя.

Това е един от основните изводи на изследване на учени от университета във Валядолид в Испания.

Опиумът, магическите гъби и другите психоактивни вещества са били използвани от хората от хилядолетия. Още от каменната ера човешкият род е култивирал и използвал променящи настроението вещества. Учените отдавна твърдят, че подобни субстанции се използвали предимно за религиозни ритуали, но последните проучвания показват, че опиумът е имал много по-широко приложение в ежедневието на древните хора.

Професор Елиза Гуера – Доче е намерила неопровержими доказателства, че в древно Перу за първи път хората от неолита са познали магическите способности на сока от определен кактус. Това е станало около 8600 г. преди Христа. Земеделците в Италия около 6000 г. пр. Христа за първи път са започнали да сеят и отглеждат опиумен мак.

Следи са открити в района на Ла Мармота, намиращо се на около 30-тина км. северозападно от Рим. Това е едно най-добре проучените неолитни селища на Апенините, което е обитавано около 6000 г. пр. Христа. Освен това са намерени и 17 следи от опиум в селища от неолита в Швейцария, Германия и Испания.

С изключение на използването му като растителна храна, има и безспорни доказателства за използване на неговите наркотични свойства, отбелязва в статия за списание „Време и Ум“ Елиза Гуера – Доче.

Следи от опиум мак са намерени по зъбите на мъжки скелет, погребан в пещера близо до Албуньол, Гранада. Находката се датира около 4000 г. преди Христа.

Древните хора използвали и халюциногенни растения. Доказателства, датирани между 8600 г. преди Христа и 5600 преди Христа , показват, че древните жители на пещери в Перу използвали сока от определен кактус, който съдържа халюциногенния алкалоид мескалин.

Археолозите са установили и червеникави следи по зъбите на скелет, датиран около 13 000 пр. Хр., погребан на остров в южните Филипини. Тези следи са причинени от дъвченето на листата на растението бетел.

Този навик е запазен и в наши дни сред жителите на региона и голяма част на Азия. Бетелът продължава да се ползва като лек стимулант.

Следи от марихуана и опиумен мак също са били открити и през бронзовата епоха. Учени се натъкват на тях често в церемониални места, разкрити в днешен Туркменистан.

Овъглени семена канабис също са така били намерени в купички в днешна Румъния. Те са датирани от около 2000 преди Христа.

Около 2100 г. преди Христа местните жители на Северозападна Аржентина са пушели тютюн с примитивни лули. Следи от никотин са открити и в косите на мумии от периода преди пристигането на европейските заселници в Южна Америка.

В Северна Америка има лули, които са датирани около 2000 г. преди Христа. Изследователите посочват, че те биха могли да са използвани за пушене и на други растения. В лула от Северна Америка, датирана от 300 г. пр. Хр., са открити следи от никотин.

Магическите гъби също са често използвани. Следи се намират в италианската алпийска област Пиемонт. Според учените има признаци, че психотропните гъби са били използвани в религиозни ритуали.

Следи от вълщебните гъби са открити в артефакти от Гватемала, Мексико, Хондурас и Салвадор. Находките са датирани между 500 преди Христа и 900 г.

Виното се появява за първи път като напитка в Китай през 7000 г. пр. Христа.

Около 5000 г. пр. Хр. Хората живеещи в планината Загрос в северозападен Иран са пиели вино.

Най-старата професионална винарна е открита в югоизточна Армения и тя е датирана около 4000 пр. Христа.

Древните евразийци са пиели плодови вина, бира, произведена от ечемик и пшеница, така и медовина. Те също консумирали и ферментирали напитки, произведени от мляко и млечни продукти.

Връзката между хората и психоактивни вещества може да се проследи през хилядолетията, отбелязва Елиза Гуера – Доче.

Според нея алкохолът и наркотиците са били използвани само от хора с високо социално положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фффффф

    5 0 Отговор
    аз бих казал, здравото е..не е помогнало да оцелеем.

    Коментиран от #8

  • 2 малкия

    1 0 Отговор
    дрога да има пък м..ната му на другото
    "като няма хляб-пасти"
  • 3 Въх

    1 0 Отговор
    Леле к'ви наркомета са били тия древните.
  • 4 Dimitar Nikolov

    0 0 Отговор
    Така и не се казва, с какво по-точно дрогата ни е помогнала да оцелеем. Че са се зомбирали доста ок в това няма спор, но каква му е ползата ? Днес се знае, че марухуаната се предписва на пациенти болни от глаукома например, защото е доказано, че намалява очното налягане.
  • 5 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    това е истината
  • 6 Барон

    1 0 Отговор
    По време на великото преселение ... мака е заменен с източния коноп.
    Знаех си аз че Аспарух требе да е бил яко напушен за да забие байряка точно тука ...

    Коментиран от #11

  • 7 Nikolai Raikov

    0 0 Отговор
    E TOVA E
  • 8 Аспарух

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "фффффф":

    Здраво еб..е, след запой с вино и дъвчене на листа от кока
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    Къде е гладният прокурор за да се само сезира за рекламиране на дрога и насочване на подрастващото поколение в грешна посока.
  • 10 дженев

    2 0 Отговор
    Чак пък "неопровержими доказателства" май някоя испанска метреса се чуди как да оправдае парите които е потрошила по света......то след 2000 години,ако изследват един днешен скелет и намерят олово в костите сигурно ще пише някоя "видна УЧЕНА"
    госпожа,че сме си яли акумулаторите и за това сме оцелели......
    тъпотии
  • 11 вуяя

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Барон":

    кво ти е виновен Аспарух бе ,това че народа е прост и робски търпелив,не значи че България е лоша държава,просто народа си заслужава съдбата....
  • 12 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Май учените в Испания са били надрусани при това изказване!
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    ЗАГЛАВИЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ИНАЧЕ ИНТЕРЕСНАТА СТАТИЯ!
  • 14 mediator37

    0 0 Отговор
    През всички времена хората са живели напрегнато и не особено щастливо. За дрогата не знам, но за алкохола в умерени дози знам - действа релаксиращо, тонизиращо и антисептично, дава ти възможност да се фокусираш в положителните неща и временно да забравиш гадостите.
    Където не са можели да варят алкохол са се дрогирали с хашиш за да не откачат. И най-важното- няма ли са категорийни държавни служители- ченгета, които да водят титанична борба с наркотиците и за две саски в задния джоб да вкарват в пандиза.
  • 15 manibegai

    0 0 Отговор
    mediator37 звучиш като един истински тревоман..Незанм как може да има хора дето ги пушат тея л..на по-добре иди изпраскай една линия отколкото тия треви това е най-долнопробното нещо на света.хахаха
  • 16 Име

    0 0 Отговор
    Заглавието на тази статия е истински провал. Освен това можеше да прочетеш малко повече и да разбереш, че не сме оцелели надрусани, а сме евоюлирали чрез използването на психоактивни вещества. Имено тези растения са началото на култивирането на каквото и да било.
  • 17 шофьорът

    1 0 Отговор
    До "специалистите" по опиоми,моля пишете каква гъба да дам на тъщата та да спре да ме мрази...

    Коментиран от #18

  • 18 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "шофьорът":

    червена мухоморка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост на Госта

    0 0 Отговор
    Че и до ден днешен оцеляваме от това :D
  • 21 цецо

    0 0 Отговор
    до 17 червената е пироговка бялата орландовка ти избирай