Отидете към основна версия

1 714 8

Премиерът на Словакия иска смекчаване на санкции срещу Русия

  • роберт фицо-
  • словакия-
  • санкции-
  • русия-
  • ес
Снимка: АП/БТА

Премиерът на Словакия Роберт Фицо предложи ЕС да смекчи санкции срещу Русия в замяна на ангажимента на Кремъл да се спазват договорените на 12 февруари Мински споразумения.

Фицо смята, че на първо време трябва да се отменят ограниченията срещу руски физически лица.

Санкциите оказват негативно влияние на взаимния диалог между Брюксел и Кремъл, посочи Фицо. Словашкият премиер посочи, че редица местни фирми вече изпитват трудности от ответните действия на ЕС спрямо Русия. Словашките компании търпели загуби, а хората са загубили работни места.

Фицо разкри, че планира да обсъди украинската криза с руския външен министър Сергей Лавров, който е поканен да посети Братислава по случай 70 – година от освобождаването на града по време на Втората световна война.

Роберт Фицо смята, че конфликтът в Украйна може да бъде разрешен по пътя на федерализацията на страната.

„Решение може да се търси във федерализацията и особен статут за Донецка и Луганска области. Но трябва да се уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, посочи Роберт Фицо. Той посочи, че кризата в Донбас не може да се реши по военен път и по тази причина Братислава няма да доставя оръжие на Киев.

На 20 февруари украинският президент Петро Порошенко призова Запада да въведе нови санкции срещу Русия заради ескалацията на кризата в източните части на страната и неспазването от проруските сепаратисти на Минските споразумения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини