Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 10:09 1 483 7

ЕС може да замрази руско-унгарски проект за АЕЦ „Пакш“

  • ес-
  • аец пакш-
  • росатом-
  • санкции

Европейските регулаторни власти проучват руско-унгарския договор, разглеждащ строителството на нови мощности в атомната електроцентрала в град Пакш.

От Брюксел посочват, че някои положения в документа могат да противоречат на общата политика.

В момента ЕС не е повдигал обвинения срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Две комисии от Брюксел разглеждат дали положения в договора за АЕЦ „Пакш“ съответстват на принципите на Общността, разкрива в. „Файненшъл таймс“. В частност чиновниците са смутени, че руският енергиен монополист „Росатом“ е получил договора без търг. Освен това Будапеща не е получила зелен сигнал за подписване на договора от европейската агенция, занимаваща се с въпросите на атомната енергетика.

От в. „Файненшъл таймс“ уточняват, че в момента процедурата се намира на ранен етап и Будапеща ще има възможност да изложи своята позиция.

И опозицията в Унгария се обяви срещу споразуменията с Русия, посочвайки че те са твърде скъпи и увеличават зависимостта от Русия. От своя страна Виктор Орбан обяви, че САЩ са искали да участват в АЕЦ „Пакш“ и сега атакуват, защото не са спечелили договор.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок в унгарската атомна централа Москва ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

„Пакш“ е единствената в Унгария работеща АЕЦ. Тя е построена през 80-те години на миналия ХХ в. от съветски учени. Тя разполага с четири реактора тип ВВЕР-440 с обща мощност от около 2000 МВ. Атомната централа е разположена на 100 км. от столицата Будапеща и на 5 км. от град Пакш.

Атомната централа задоволява около 42% от нуждите на ток. Тя влиза в държавния енергиен холдинг MVM.

Агенция „Ройтерс“ прогнозира, че активизирането на сътрудничеството с Русия няма да се ограничи само в ядрената сфера. MVM е готова да преразгледа в близко време и газовите договори с Русия, които изтичат през 2015 г.

Унгария внася 75% от газа и 80% от петрола. Търговският оборот между Будапеща и Москва за първите девет месеца на 2013 г. е $7,2 млрд. срещу $9,7 млрд. за 2012 г.

Парламентът на Унгария прие през 2009 г. решение за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Пакш“. Търгът за изпълнител беше насрочен за 2011 г., но беще пренасрочен за декември 2013 г., но не се състоя. „Роастом“, френската Areva и американската Westinghouse бяха заявили интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЕШКО

    1 0 Отговор
    Ако беше американска нямаше да разглеждатТака съсипаха и Българската енергетика ПОЗОР
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Абе лека полека си вървим към трета световна война, ама дано да ни се размине.
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    И това ако не е колониализъм здраве му кажи. ЕС се меси навсякъде в бившите соц-държави. Принципите на тази общност са измислени от нея.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Кога европейските регулаторни власти ще разгледат бъдещото строителство на нови мощности в АЕЦ Козлодуй от уестингхаОс и истеричното вдигане цената на електроенергията заради този заробващ договор.
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    "В живота пречка си ми ти..."
  • 6 фггхй

    0 0 Отговор
    хаха в Унгария да забранят на Орбан е все едно в България да забранят на Волен ...няма как да стане

    Орбан в прав текст ви каз ана америка и европа че ерата на неолеберализма и васалитет свърши хахахахахах

    и прави кото си иска мечтайте си да спре строежа на аец тва да не с анаведенит е РОСКО И БОКО
  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    както казах няма да има руска аец в европа.орбан е популист ,както бе и господин първанов с големия си шлем :)!процедурата за такъв проект не зависи само то унгария ,а и е доста продължителна.демек дори орбан да е много настоятелен ,след него ще дойдат политици с по-трезви идеи!