Last news in Fakti

15 Март, 2014 14:09 591 0

Словакия избира президент, премиерът в силна позиция

  • словакия-
  • президентски избори-
  • роберт фицо-
  • андрей кишка

49-годишният бивш комунист Роберт Фицо е един от 14-те кандидати за поста на държавен глава

Словаците днес отиват до урните, за да пуснат гласа си в президентските избори, който изправят настоящия премиер срещу независим претендент, пише Би Би Си.

Фаворит е сегашният премиер Роберт Фицо, чиято евентуална победа може да доведе до монополизиране на властта от неговата социалдемократическа партия "Смер - Социална демокрация". Негов основен опонент е бизнесменът филантроп Андрей Кишка.

Проучванията на общественото мнение прогнозират двамата кандидати да отидат на балотаж на 29 март, тъй като никой не очаква някой от кандидатите да спечели необходимото мнозинство.

Очаква се 49-годишният бивш комунист Фицо, който е един от 14-те кандидата да спечели 35% от подкрепата на заявилите, че ще гласуват

51-годишният Кишка пък е новак в политиката. Често определян като кандидат без харизма, той има подкрепата на около 24 % от избирателите.

Ако Фицо победи, партията му ще контролира едновременно президентството, парламента и правителството, което не се е случвало от обявяването на независимостта на Словакия през 1993 г. досега.

Президентът на Словакия има правомощия да назначава министър-председателя, както и основните фигури в съдебната система.

Въпреки това, той до голяма степен има церемониална роля и парламентът упражнява законодателната власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: