Отидете към основна версия

1 426 6

Меркел посрещна Ципрас с военни почести

  • меркел-
  • ципрас-
  • гърция-
  • германия

Германия иска гръцката икономика да расте и да преодолее високата безработица, но това ще изисква структурни реформи и здрави държавни финанси

Гърция трябва да остане в еврозоната и ще й бъде оказана необходимата помощ, ако направи исканите реформи. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера на Гърция Алексис Ципрас след разговори в Берлин, съобщи АФП.

От своя страна Ципрас заяви, че новото правителство на Гърция е решено да проведе реформите, които да помогнат на развитието на страната.

Ципрас бе посрещнат с пълни военни почести от германския канцлер.

И двамата лидери призоваха да се загърбят стереотипите, които заплашват еврозоната.

Ципрас заяви, че „нито гърците са мързеливи, нито  германците са виновни за страданията на Гърция“. „Имаме доста да поработим, за да преодолеем тези стереотипи“, подчерта гръцкият лидер.

Меркел от своя страна изрази съгласие, че за да се гарантира бъдещето на валутния съюз, Европа трябва да преодолее стереотипите, че има добри и лоши членове на еврозоната.

Меркел подчерта още, че Германия иска гръцката икономика да расте и да преодолее високата безработица, но това ще изисква структурни реформи и здрави държавни финанси.

Разговорите  между Меркел и Ципрас са показали, че има желание за сътрудничество, въпреки че различията остават. Новите предложения за реформи на гръцкия премиер ще бъдат оценени от финансовите министри на еврозоната.

Политическото ръководство на Германия смята темата за военни репарации за Гърция за напълно приключена, каза още канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя все пак допълни, че разбира се съществува въпроса за историческата отговорност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: