23 Март, 2015 14:01 5 463 10

Твърде късно е да говорим за реформи в Гърция

  • йоаким каламарис-
  • гърция-
  • реформи

Срещата между германският канцлер Ангела Меркел и премиера на Гърция Алексис Ципрас няма да даде резултат, твърди Йоаким Каламарис

Твърде късно е да говорим за реформи в Гърция - 1
Снимка: ikalamaris.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се провежда срещата между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел, на която ще се обсъждат проблемите с дълга на Гърция и списъка от реформи, които страната ще трябва да въведе.

За коментар по темата Факти.бг потърси гръцкият бизнесмен и председател на асоциацията на елините в България – Йоаким Каламарис. Според него срещата няма да доведе до някакви резултати, а самата Германия няма интерес от промяна на финансовата политика към Гърция.

Какво очаквате от срещата между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас?

„Мисля, че ситуацията ще си  остане същата. Просто разговорът ще се проточи за по нататък. Тъй като Германия не я устройва промяна на финансовата политика или "дисциплина", както те казват. Германците обичат да наричат дисциплина ужасните мерки за заздравяване на гръцката икономика. Мисля, че това ще е поредна среща с премиера на Гърция без резултат.


Днес се появиха информации, че Ципрас е изправен пред дилема – изплащането на дълга или   извършване на социалните плащания?

Видяхте ли как той бяга от неговата отговорност и неговите обещания? За мен това е промяна на политиката и обещанията, които той е поел преди изборите.

Способна ли е Гърция да въведе исканите реформи за отпускане на помощ?

Мисля, че е или много късно, или много фатално, за да можем да говорим за реформи. Гръцкият дълг е в размер на 700 милиарда евро. Най-добрият икономист да иска да помогне, трудно би се справил. Това е ако не говорим за частично и то в доста голям размер като процент опростяване на дълга. Иначе като икономист аз не виждам вариант, чрез който можем да говорим за заздравяване на гръцката икономика. По време на дефлация ние взимаме заеми, а това трябва да е обратно. Нещата трябва да се случват при инфлация. В съвременната икономика са убити всякакви икономически теории.  Използват се някакви други инструменти – извънземни, без да се използва фискалния резерв. Без да се ползват примерно сребърни фондове, без да се използват други фондове по енергетика, а директно отиваме и теглим кредити. Виждаме непрекъсната политическа ненаказуемост. А в същото време винаги гражданите са виновни.  Те винаги са тези, които са сгрешили, при положение, че те никога не са били съгласни или не са били питани чрез референдум, или други демократични инструменти, дали приемат тези финансови промени в техния живот.

Как ще коментирате идеята на правителството на Ципрас за облагане с дълг на финансовите транзакции?

Аз много рядко изпадам на ниско ниво в даден разговор, но според мен това е поредната глупост.  Не разбирам с какво би помогнало това. Вместо да се изправи на крака, се гледа да се влошат още повече отношенията. Не забравяйте, че така вие нанасяте удар на гръцките фирми, които са си изнесли производството в България. Ако господин Ципрас наистина иска да помогне на гръцката икономика, не виждам защо не вземе поука от българската данъчна политика, която е в нормални, не ниски, а в нормални размери.

Има ли реална основа в исканията за репарации от Германия за Втората световна война?

Репарациите са един мираж. Германия и съвременна Европа не искат да поемат своите социални и морални отговорности. По време на Втората световна война Гърция има 1 800 000 жертви, а 75% от нейната инфраструктура е унищожена. Може да се каже, че ние сме имали повече жертви в сравнение със Съветския съюз, спрямо нашето население тогава.  Германия знае, че един старт на нейната икономика след Втората световна война с по-малък дълг би изглеждал чудесно тогава. Това трябва да си припомнят нашите германски приятели и нашата германска приятелка Меркел, че на базата на  част от дълга към Гърция те са изградили своята икономика. Т.нар. гастарбайтери са били от гръцки произход, когато те са изградили индустриалното чудо. За съжаление виждате, че икономиката на Европа не е на добро ниво, а ние гледаме как да даваме кредити. Не знам дали биха могли германците да върнат тези средства. Те са шампиони в ЕС относно външно-вътрешна задлъжнялост. Друг въпрос е как те дават пари на гърците. С това трябва да се заемат сериозни психиатри, а не икономисти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бугарин

    0 0 Отговор
    Прав е. Луди са да дават пари на гърците. Но има и нещо забавно. Възходът на Германия се облягал на гръцки гастарбайтери. По тази логика Гърция да се е сринала без нашите овчари и слугини, на които плащат с немски пари, взети назаем.
  • 2 Фан

    0 0 Отговор
    Нерде Ямбол нерде Стамбул. Що снимката (пък била и тя на автора) е от Румъния
  • 3 Българин

    0 0 Отговор
    Нямам претенции да разбирам от икономика, но според моя скромен поглед нещата стоят доста зле за Гърция и то единствено по тяхна вина. И това е така, защото гърците по принцип са си мързеливи и нежелаят за променят своя начин на живот. Тоест с думи прости бих го казал така не може един грък да произвежда на ден примерно 20 евра, а да харчи 50 евра. Че и на всичкото отгоре да се сърди на страните от ЕС, че не искат вече да му отпускат липсващите 30 евра. Мисля, че и на западняците вече им дотегна само да дават пари на гърците сякаш са им задължени, а те да живеят на техен гръб, че пък и нагли на всичкото отгоре. Правят опити да изнудват германците. Ако излезели от ЕС щели да повлекат и Германия. Пълни глупости. Да излизат и да се махат. Стига са плашили. На никой вече не му пука за продънилата се Гърция. Не може само да ядат, да пият узо и да хвърлят салфетки, а сметката да я плащат германците. НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ГРЪЦКА НАГЛОСТ.

    Коментиран от #5

  • 4 turgo

    0 0 Отговор
    седнал българския комунист дето им го ядохме 45 години и после още 25 комунистически капитализъм да плаче на чужд гроб.напишете колко е минималната пенсия в гърция и колко е в българия драги мили знийни комунисти
  • 5 уъгф

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    А за нас Българска простотия.Ние сме понеже все надупени затова сме на този хал..
  • 6 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    не знам защо плюете по гърците , ми вие като можете и сте толкова красиви и умни хайде вие оберете германците да ви вида какво ще направите . гърците са най умната нация защото никога няма да седнат да работят , и ние имаме такъв лаф -накарай мързеливия на работа че да те научи на акъл. винаги ще сме на опашката на европа щото знаем само да работим и то за колкото ни дадат . когато се научим да мислим ще започнем да взимаме пенсии по 2000 лева и заплати по 4000 лева , какво говоря ако сме умни лев няма да има!!!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    не им се плаща на гърците ама няма как.бавно и полека подават за.ниче :)хванати натясно!!!отиде в историята и последната по-голяма европейска страна за която цицането бе основна дейност.сега ще им се наложи на гърците да бачкат,поне две поколения за да избият заемите!дано само не ги излъже акъла да излязат от ес ,тогава ще видят колко е готино да си като сърбите беден и независим:)!

    Коментиран от #8

  • 8 гошо прупрунков

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    мила Деси гърците притежават световния флот мислиш ли че ще им пука при положение че един койтейнеровоз им носи по милион / два на ден а има гърци с по 200 кораба и отгоре . остави ги тия дето просят в метрото те са албанци . ако не си разбрала защо гърците не са излезли още от еврото то е защото още цуцат , а след това ще видиш как един лев пак ще струва половин евро но 10 евра ще струват долар....

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гошо прупрунков":

    гоше ,познавам доста гърци и мога да ти кажа, че за 5-6 години им се сгомни яко,а переспективата им е да продължи.албанци да просят не съм видял ,правят го циганите в гърция,албанците или бачкат или са бандити там.ако минат на драхма ще им фалира целия банков сектор и крадените в годините и спестени парички ще изтекът в канала,което ще ги вкара в нашия сценарии и съм сигурен че няма да го предпочетат макар ,че и там има кръгли идиоти дето се напъват в тази посока.ако излязат от ес първо ще останат без земеделие и животновъдство ,които са интензивно субсидирани от ес после ще им се срути и тyризма с визите и разрешителните режими,а накрая ще им замине и леката промишленост с митата !!!за българския валутен борд не се коси няма да падне въпреки че тук сме пълни тарамбуки по отношение на националния ни интерес,и няма да падне щото в министерството на финансите има отдел от фонда през които минава цялата ни финансова политика.

    Коментиран от #10

  • 10 kotkata

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    абсолютно вярно