Отидете към основна версия

1 244 0

ЕК предложи позицията си за сделката с Турция

  • ес-
  • бежанци-
  • европа-
  • криза

Днешният доклад е отговор на заключенията на Съвета, на задължението по член 12 от двете решения на Съвета относно преместването

Снимка: АП/БТА

Европейската комисия (ЕК) изложи днес своя принос за Европейския съвет в четвъртък и за срещата в петък на държавните и правителствени ръководители на ЕС с турския министър-председател Ахмет Давутоглу. В Съобщение до Европейския съвет за следващите оперативни стъпки в сътрудничество ЕС-Турция в областта на миграцията Комисията очертава правните, оперативни и финансови детайли за това как сделката, договорена по принцип на срещата с Турция на 7 март, би могла да бъде осъществена.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: "Предложенията, обсъдени от лидерите на ЕС и Турция за връщане на всички нови нередовни мигранти и хора, търсещи убежище, които пристигат в Гърция от Турция, като временна и извънредна мярка, която да бъде приложена възможно най-скоро, заедно със презаселването на сирийци от Турция в ЕС, може да разруши веднъж и завинаги бизнес модела на трафикантите на хора. Но това може да стане само в съответствие с рамката на международното право и на правото на Европейския съюз".

Комисията докладва днес и по напредъка относно ангажиментите по преместване и презаселване на бежанци. Докладът съдържа препоръка за това как да се подобри реализирането на временната извънредна схема за преместване и презаселване и на Европейската схема за презаселване.

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза: "При изострящата се всеки ден хуманитарна обстановка в Гърция, страните членки трябва спешно да изпълнят ангажиментите си и да предотвратят по-нататъшно влошаване на ситуацията с бежанците в Гърция".

Комисията обсъди и дългосрочните мерки, които трябва да бъдат предприети, особено що се отнася до подобренията на настоящата система, определяща коя страна членка е отговорна за подадените молби за предоставяне на убежище (Дъблинската система).

В днешния доклад Комисията отправя няколко конкретни препоръки към държавите - членки на преместване, като ги приканва да увеличат своите обещания и да съкратят времето, необходимо за обработване на заявленията. Комисията призовава също държавите членки да ограничат допълнителните проверки за сигурност само до надлежно обосновани случаи, да предоставят пакети от информация преди заминаването и да отговарят възможно най-бързо на поканите за набиране на експерти, отправени от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Държавите - членки следва да посочват предпочитанията си за подбор само за да се подобри процесът на съгласуване с цел по-добро интегриране, а не като основание за отхвърляне на исканията за преместване. Гърция и Италия се призовават да увеличат усилията от своя страна, за да осигурят бързо и ефективно функциониране на схемата, особено по отношение на систематичните проверки за сигурност и качеството на информацията, изпращана на държавите членки на преместване. Двете страни следва също така да подобрят своя капацитет за координация, да подобрят капацитета си за приемане, да избегнат рисковете от укриване на кандидатите и да адаптират и подобрят по подходящ начин процедурите за преместване на непридружени непълнолетни лица.

След срещата на върха на лидерите на ЕС с Турция на 29 ноември 2015 г. беше приет Планът за действие между ЕС и Турция. Приемането на доброволната схема е един от важните инструменти в плана и цели да подпомогне Турция да се справи с нарастващия брой на бежанците, както и да се осигури на лицата, които действително се нуждаят от защита, безопасен и законен начин, за да дойдат в Европа. На заседанието си от 7 март Европейският съвет призова за ускоряване на процеса на преместване, за да се облекчи голямата тежест върху Гърция.

Днешният доклад е отговор на заключенията на Съвета, на задължението по член 12 от двете решения на Съвета относно преместването и на ангажимента на Комисията по пътната карта „Завръщане към Шенгенската система“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: