17 Март, 2016 08:46 1 224 1

Лидерите на ЕС ще предложат окончателна сделка на Турция

  • ес-
  • турция-
  • среща на върха-
  • сделка-
  • бежанци-
  • мигранти

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочва, че все още много въпроси остават открити.

Лидерите на ЕС се срещат днес, за да финализират споразумението с Турция, което трябва да спомогне за облекчаването на бежанската криза, съобщава Ройтерс.

Това е второ заседание на Европейския съвет през този месец, което цели да постигне споразумение с Анкара за овладяването на миграционните потоци. Проектът предвижда пристигналите незаконно мигранти в Гърция да бъдат връщани в Турция, а от там сирийски бежанци да бъдат приемани в Европа.

След една година в условия на криза надеждите, че може да са намерили или поне да се забави движението на бежанците, се увеличиха около масата за преговори.

Европейските лидери признават, че няма магическа формула и са изправени пред много пречки през следващите два дни, сред които възмущението, че те планират масовото експулсиране на уязвимите хора в страна, в която правата на човек не се зачитат.

За справяне с кризата Анкара поиска 6 милиарда евро, вместо първоначално договорените 3 милиарда. Страната ще настоява още за ускоряване на процеса на присъединяване и отпадане на визовия режим от юни.

"Работата напредва, но все още има много да се направи", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в поканата си към лидерите за срещата на върха. След обсъждане на икономиката, 28-те лидери ще обсъдят въпроса за миграцията по време на вечерята, като се започне около 20:00 часа местно време.

За петък сутрин е насрочена закуска с турския премиер Ахмет Давутоглу, на която Туск се надява да финализират сделка, която турската премиер първи предложи на ЕС, с подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, по време на специална среща на върха преди 10 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    1 0 Отговор
    Меркел си прави сделки,но с тези условия вместо 1 милион талибани ще дойдат над 80 милиона.Че на това отгоре и 6 милиарда ще даде на ислямист Ердоган да му е по харно.
    Това прилича на данъка който са вземали турците по време на робството за това,че са си изтъркали зъбите докато са ти яли от храната.
    Пълно безумие.По добре инвестирайте тези 6 милиарда в армия която да пази границите на ЕС от Турция а не да и давате за да ни напада.