Отидете към основна версия

7 753 16

Скот Кели: Престоят в космоса има необратими последици за хората

  • скот кели-
  • астронавт-
  • международна космическа станция-
  • мкс-
  • последици-
  • необратими-
  • космос

След завръщането си на Земята астронавтът страдал от кожни обриви, тежест в краката и грип

Снимка АП/БТА

Астронавтът Скот Кели, който прекара 340 дни на борда на Международната космическа станция, заяви, че престоят в космоса причинява "необратими" последици, които все още не са напълно изяснени, съобщи телевизия "Ей Би Си".

"Средата, на която са изложени астронавтите, по време на престоя си в космоса, е различна от тази на Земята. По-конкретно, астронавтите са изложени на високи нива на радиация и въглероден оксид и микрогравитационна среда. Това води до загуба на костна тъкан и мускули, увреждане на зрението и ефекти върху имунната система", пише астронавтът в подготвителните си бележки за сенатската комисия по наука, космос и технологии.

"Това са много реални проблеми, които трябва да бъдат решени преди човешката раса да бъде в състояние да достигне до дестинации извън Земята и Луната", казва още Кели и продължава: "Космическата среда има трайни последици, които не разбираме напълно."

Поради липсата на гравитация на МКС, кожата на Кели е станала толкова чувствителна, че той не е бил в състояние да пипне каквото и да било в продължение на почти една година. При всеки допир с обикновени земни повърхности Кели получавал обриви и възпаления на кожата.

Астронавтът обяснява още, че краката му били подути "заради смяната на гравитацията, която прави тялото му по-тежко. След завръщането си той развил и грипоподобни симптоми, които най-вероятно се дължат на отслабения имунитет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини