Last news in Fakti

17 Юни, 2016 03:15 7 744 16

Скот Кели: Престоят в космоса има необратими последици за хората

  • скот кели-
  • астронавт-
  • международна космическа станция-
  • мкс-
  • последици-
  • необратими-
  • космос

След завръщането си на Земята астронавтът страдал от кожни обриви, тежест в краката и грип

Скот Кели: Престоят в космоса има необратими последици за хората - 1
Снимка АП/БТА

Астронавтът Скот Кели, който прекара 340 дни на борда на Международната космическа станция, заяви, че престоят в космоса причинява "необратими" последици, които все още не са напълно изяснени, съобщи телевизия "Ей Би Си".

"Средата, на която са изложени астронавтите, по време на престоя си в космоса, е различна от тази на Земята. По-конкретно, астронавтите са изложени на високи нива на радиация и въглероден оксид и микрогравитационна среда. Това води до загуба на костна тъкан и мускули, увреждане на зрението и ефекти върху имунната система", пише астронавтът в подготвителните си бележки за сенатската комисия по наука, космос и технологии.

"Това са много реални проблеми, които трябва да бъдат решени преди човешката раса да бъде в състояние да достигне до дестинации извън Земята и Луната", казва още Кели и продължава: "Космическата среда има трайни последици, които не разбираме напълно."

Поради липсата на гравитация на МКС, кожата на Кели е станала толкова чувствителна, че той не е бил в състояние да пипне каквото и да било в продължение на почти една година. При всеки допир с обикновени земни повърхности Кели получавал обриви и възпаления на кожата.

Астронавтът обяснява още, че краката му били подути "заради смяната на гравитацията, която прави тялото му по-тежко. След завръщането си той развил и грипоподобни симптоми, които най-вероятно се дължат на отслабения имунитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пич

    3 0 Отговор
    Проблема се решава съвсем лесно. Който тръгва из космоса, трябва да вземе със себе си половинката си и тъща си! Това ее гаранция там за дълъг ползотворен живот. Все ще се намери повод да го нахокат, ядосат, забранят да гледа мачове и тиви и изобщо няма да усети как е пропътувал няколко милиона километра - все едно е, че си е тук на земята... Ето, попитайте турският запалянко какво му е причинила любимата му половинка....? Сега нема и тиви и лаптоп.
  • 2 гост

    2 4 Отговор
    Е щом американците са преодоляли силните радиационни полета, за да стигнат до Луната и да се върнат, как ще е проблем? Американците нали не лъжат за разходките си, макар и да има прекалено много доказателства, че май май са обикаляли ниската орбита и са снимали клипчета в студио. Само роботи са успявали да стигнат, понеже не са хора и радиацията не им се отразява толкова. Как преди 50г са се справили със всичко, макар да са карали танкове за коли, а сега да не могат да се справят, когато мощнти компютри се подират на едната ти ръка и тежат не 50кг, а 500гр? И как тогавашните космонафти без каквато и да е защита нямат никакви последици, а този човечец излиза като парцал с трайни последици от престоя, от радиацията, от гравитацията? Много странно, нали?

    Коментиран от #3

  • 3 Бате Цецо

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Основна разлика между полетите до Луната и престоят в МКС е продължителността. Скот е прекарал 340 дни, a Валери Поляков 437 дни. Мисиите на Аполо са с продължителност между 9 и 12 дни. За това и ефектът от липсата на гравитация и наличието на радиация при мисиите на Аполо не е толкова голям.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 опала

    0 0 Отговор
    това е потенциален проблем, тъй като пътуването до марс отнема 6 месеца в космоса, а дори при кацане на Марс, гравитацията е 1/3 по слаба и престоя там до следващия прозорец за отпътуване е 1,5 години
  • 5 гост

    1 2 Отговор
    Най-простия отговор Хибернация.Само трябва да я измислят ,и според мене отговорът и е много по-близо във времето отколкото летене до друга система.
  • 6 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бате Цецо":

    Знам, че престоя е бил по-кратък, но ако са ходили то са преминавали през високо радиоактивни полета, а никой от тях няма каквито и да е следи, последствия или да са документирали някакви проблеми. Когато космонафти се отдалечат от ниската околоземна орбита те докладват проблеми с радиацята, виждат звезди при затоворени очи, а не са навлязли дори в радиоактивните пояси на ван Алън, които уж американците са прекосили без каквито и да е проблеми. Това са последни документации и се смята, че е летално да се премине този регион, а американците въобще не знаят за това.
    И как е възможно да са преминали през толкова опасни региони, да са стояли дни наред в открит космос само с костюми - не че капсулата им дава защита и въпреки това нямат никакви проблеми? Как на записите се чува шум, а в истинските видеа на космонафти работещи на станциите като Мир няма такъв?
    Най-малкото че щом никой човек от друга нация не е ходил след това, значи не може да се направи: Руснаците и Китайците да не са по-изостанали, но само роботи биват изпращани. Да не би човек да е по-тежък от робот, да не би човек да е по-некадърен, не човека е много по-способен и не му трябва сигнал, за да свърши задачата, не му трябват батерии, за да се движи, но човек не може да стигне до там жив и невредим.
  • 7 656

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бате Цецо":

    Дрън дрън че пляс, мисиите Аполо са пълен фалшификат, за да заблудят руснаците и светът навремето. Добре са снимали в пустинята и в студия и нали светът е бил по простоватичък...вярвай Пенке ле, документираните материали са пълна порнография. Днес над 70% от земляните не вярват че янките са стъпвали на месечината но нали трябва да има и балами .
  • 8 sandars

    3 3 Отговор
    Бля, бля-бля, поредната американска или по-точно поамериканчена заблуждаваща статия-ако е истина те са поне век след руснаците и китайците в космоса, защото тук Бате Цецо е писал "Валери Поляков 437 дни", а Полянов е жив човек, а не робот! Някой да е чел нещо за него в този дух???
  • 9 Монго

    1 3 Отговор
    Ако американците бяха стъпили на Луната, македонците щяха да се "стъркалят" с тях...
  • 10 Vasik Atanasova

    3 1 Отговор
    ЕДНА ГОДИНА Е МНОГО ВРЕМЕ В КОСМОСА
  • 11 asd

    4 1 Отговор
    70 % не вярвали на кацането на Луната. Ами нормално е 30% - по-разумната част да вярва, а останалите да не вярват. Ако вярвахме на болшинството, още да си вярваме че земята е плоска и я носят гигантски костенурки. В мисиите навремето са участвали учени от цял свят. Руснаците също не се и опитват да опровергаят официално, но да се пусакт дезинформации от тролове явно си е част от "хибридната война".

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "asd":

    Какви тролове, какво нещо. Все едно терористи с бензин и огън са сринали 3 небостъргача на 11 Сеп. дето единия самолет не го е докосвал ама и той пада. Пентагона очевигно ударен от ракета, никой не се съмнява, другия полет паднал в горите, никакви следи от самолет или хора. Е какво му е истинското на САЩ, и напротив простите хора биха повярвали безапелационно на това, което им се предоставя? Тези които имат малко акъл ще си зададат въпросите за търсене на истината и дали фактите отговарят на техните представи за истинност. Аз не им вярвам, понеже предтавеното от медиите е едно, а много други детайли остават скрити и отричани официално. Всеки един архитект би отрекъл теорията за небостъгачите, но правителството не ги е еня за това.
    И за Луната: как няма доказателства за, костюми, документи, файлове - всичко е изчезнало от НАСА. Защо най-добрите стъпили на луната се оттеглят веднага след това от програмите и не дават никога повече обяснения? Аз лично не вярвам, че във време когато са правили оргомни и тежки коли, толкова ниско технологични и са били много изостанали от руснаците в космическите технологии САЩ изведнъж за няколко години прескача десетилетия развитие и прави ракета и капсула за кацане и луноход и костюми и компютри които изведнъж да ги изстрелят до луната, на базата на какво са ги построили за отрицателно време? На базата на какво тази ракета е успяла да прекара и модул и капсула и луноход зедно с хората и апаратурата и до луната и после обратно, а сегашните не могат да излязат въобще толкова далеч? Не си го представям как преди 50г това е станало, а сега не могат да го направят, как им се разбиваха сувалките, след 40г опит и такива мисии, а не можеха да ги приберат здрави. И защо щом НАСА са такъв капацитет, отказха мисиите и преминаха на частни компании? Всичко е било измама, за да надскочат Русия, нищо реалистично.
  • 13 гост

    2 3 Отговор
    Според официалните документи на лунохода, електрическите му части не са били предвидени за високи температури, каквито са на Луната. Е кой слага части в кола предвидена да се движи на 50-60градуса, а самите части да издържат до 40градуса?
    Как ние виждаме звезди през атмосферата, космонафтите в открит космос виждат звезди, а на Луната не се виждат звезди?
    Има толкова много въпроси и неясноти, липсващи уреди, оборудване и документи, че няма как да е истина. Нали знаете как се пазят военните артефакти - оръдия, танкове, униформи и оръжие в музеите, да, но от единствената и велика мислия до Луната няма подобно нещо, защо ли? За да не им разкрият фалшификатите, нали сме прости и им вярваме.

    Коментиран от #15

  • 14 asd

    3 1 Отговор
    Потърси музей, иди, виж! http://airandspace.si.edu/events/apollo11/objects/. Явно четете разни сектантски жълти сайтчета и вярвате без да проверите. Никой не изстрелва "изведнъж" и "веднъж"- има информация колко време и на какви етапи се е случвало. Елементарни сравнения като с автомобилите не приемам, защото руснаците правят най-смотаните автомобили, но във военната промишленост и космонавтиката са в топ 2. Ако говорим за автомобили - немците и японците трябваше да 3 пъти по-добри от САЩ и 20 пъти по-добри от СССР в космонавтиката.
  • 15 Никой

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Докато човечеството върви напред, все ще има хора, които да отричат всичко било то по политически причини или защото имат по-малко мозъчни клетки от косми на плешивите си глави. Само на русофилски статии за големите"конпсирации" вярвате. Ако изобщо си имаше идея от снимане и устройството на камерите, нямаше да плямпаш остроумици. Както през деня не виждаме звездина Земята, така и през Лунния ден няма как да се виждат. Засега са ходили само на страната огрявана от Слънцето, тоест Слънцето "дави" другите звезди в светлината си и колкото и светлосилна да е камерата, много трудно да се видят. А небето е тъмно, защото няма атмосфера над тебе. То и като се издигнеш на 20км височина, небето над теб е тъмно, но не виждаш звездите през деня. Това е както когато снимаш срещу Слънцето. Обекта пред теб винаги ще изглежда тъмен или Слънцето ще изгори и нещо няма да се вижда, в зависимост от фокуса.
  • 16 Монго

    1 2 Отговор
    А, оправдание пред жена му, че не му е станал...