Last news in Fakti

12 Март, 2016 16:09 1 351 0

Астронавтът Скот Кели ще се пенсионира през април

  • скот кели-
  • астронавт-
  • мкс-
  • наса-
  • пенсионира-
  • мисия в космоса

Той прекара 340 дни на Международната космическа станция

Астронавтът Скот Кели ще се пенсионира през април - 1
Снимка АП/БТА

Американският астронавт Скот Кели напуска НАСА през следващия месец, след като прекара близо една година в космоса, съобщи космическата агенция, цитирана от Си Би Ес.

Бившият военноморски пилот, който се присъедини към НАСА през 1996 г., ще се пенсионира на 1 април.

"Едногодишната мисия в космоса беше голямо предизвикателство за всички участващи и ми даде уникална перспектива и много време да помисля каква ще бъде следващата ми стъпка, за да подпомогна по-нататъшните ни възможности в космоса и на Земята“, казва Кели в изявление.

"Аз съм признателен и развълнуван от новите възможности, които се откриват пред мен да подкрепя и споделя постигнатото от НАСА и нашите партньори", допълни той.

52 годишният астронавт не даде повече подробности относно плановете му след пенсионирането.

Въпреки това той ще продължи да участва в медицинските проучвания за ефекта от продължителните космически полети. Учените се интересуват особено дали високата радиация и безтегловността предизвикват генетични промени.

Скот Кели се върна от Международната космическа станция на 2 март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА