Отидете към основна версия

2 166 7

Гутериш почти сигурно печели битката за ООН

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • българия-
  • генерален секретар-
  • гласуване-
  • вето-
  • ирина бокова-
  • кристалина георгиева

Смазваща преднина на португалеца пред останалите кандидати

Снимка: БТА/ XINHUA

Антониу Гутериш ще е следващият генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщи Ей Би Си нюз.

Според добре осведомени източници бившият португалски премиер не е получил нито едно вето от страните, имащи право да наложат такова в Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш е получил 13 гласа "подкрепа" и 2 гласа "без мнение". Никой не е гласувал "против" бившия премиер на Португалия, което е смазваща преднина пред останалите кандидати.

„Имаме ясен фаворит и неговото има е Антониу Гутериш“, заяви пред репортери руският постоянен представител в ООН Витали Чуркин.

За да препоръча официално Гутериш за следващ генерален секретар на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врати. Нужни са най-малко 9 гласа подкрепа и нито един против. Утре ще бъде решено официално кой ще заеме поста.

Ирина Бокова отново поведе класацията на жените-кандидатки: 7-7-1. Бокова зае четвърто място, докато Кристалина Георгиева се класира на осмо място (5-8-2). Ако имаше воля да бъде назначена жена за генерален секретар на ООН, това най-вероятно щеше да бъде Ирина Бокова, както се вижда от последното класиране. Осем негативни вота за Георгиева, два от постоянни членки на Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева поздрави Антониу Гутериш от профила си в социалните мрежи, пишейки: „Поздравления за Антониу Гутериш – следващият генерален секретар на ООН“.

Постоянният членове на Съвета за сигурност са САЩ, Русия , Китай, Франция и Великобритания.

Антониу Гутериш, роден през 1949 година, завършва Техническия университет в Лисабон. От 1992 до 2002 е генерален секретар на Португалската социалистическа партия (Partido Socialista).В периода 1999 – 2002 е министър-председател на страната си. Той е Върховен комисар за бежанците на ООН от юни 2005 г.

Това бе първият вот за новия български участник в съревнованието Кристалина Георгиева, която беше лансирана от правителството след неубедителното представяне на Ирина Бокова. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Добре дошли в цирк ООН

    Битката за поста генерален секретар на ООН тази година е по-оспорвана от Европейското по футбол във Франция и много по-интересна от Олимпиадата в Рио ...
    02.10.2016
    4 191
    4