5 Октомври, 2016 18:57 2 138 7

Гутериш почти сигурно печели битката за ООН

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • българия-
  • генерален секретар-
  • гласуване-
  • вето-
  • ирина бокова-
  • кристалина георгиева

Смазваща преднина на португалеца пред останалите кандидати

Гутериш почти сигурно печели битката за ООН - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Антониу Гутериш ще е следващият генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщи Ей Би Си нюз.

Според добре осведомени източници бившият португалски премиер не е получил нито едно вето от страните, имащи право да наложат такова в Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш е получил 13 гласа "подкрепа" и 2 гласа "без мнение". Никой не е гласувал "против" бившия премиер на Португалия, което е смазваща преднина пред останалите кандидати.

„Имаме ясен фаворит и неговото има е Антониу Гутериш“, заяви пред репортери руският постоянен представител в ООН Витали Чуркин.

Гутериш почти сигурно печели битката за ООН

За да препоръча официално Гутериш за следващ генерален секретар на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врати. Нужни са най-малко 9 гласа подкрепа и нито един против. Утре ще бъде решено официално кой ще заеме поста.

Ирина Бокова отново поведе класацията на жените-кандидатки: 7-7-1. Бокова зае четвърто място, докато Кристалина Георгиева се класира на осмо място (5-8-2). Ако имаше воля да бъде назначена жена за генерален секретар на ООН, това най-вероятно щеше да бъде Ирина Бокова, както се вижда от последното класиране. Осем негативни вота за Георгиева, два от постоянни членки на Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева поздрави Антониу Гутериш от профила си в социалните мрежи, пишейки: „Поздравления за Антониу Гутериш – следващият генерален секретар на ООН“.

Гутериш почти сигурно печели битката за ООН

Постоянният членове на Съвета за сигурност са САЩ, Русия , Китай, Франция и Великобритания.

Антониу Гутериш, роден през 1949 година, завършва Техническия университет в Лисабон. От 1992 до 2002 е генерален секретар на Португалската социалистическа партия (Partido Socialista).В периода 1999 – 2002 е министър-председател на страната си. Той е Върховен комисар за бежанците на ООН от юни 2005 г.

Това бе първият вот за новия български участник в съревнованието Кристалина Георгиева, която беше лансирана от правителството след неубедителното представяне на Ирина Бокова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 prost

    0 0 Отговор
    Има огромна разлика между дипломат и пожарникар. Само крадците са с еднакьв профил!
  • 2 ооооо

    0 0 Отговор
    Сега Борисов да отиде при Евгени Михайлов и да му целуне задника!
    Или при оня квазимодо Иван Кръстев.
    Вместо да подкрепеше Бокова, която беше сред лидерите и имаше всички шансове да оглави ООН, Тиквата направи всичко възможно да опозори България, като номинира неизбираемата Сталинка.
  • 3 аааааааа

    0 0 Отговор
    The Stalinka " nomination " was the Bokova Handicap ...!!! Disgrace for the Bulgarian Traitors Daniel Mitov i Borisov!
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Бокова пред кристалина - знаех си че ще стане така, по Закона на Мърфи просто нямаше как тъпата тъква да не се изложи още повече! Лошото е че излага и нас!

    Сега ако обичат евтините платени тролчета да заповядат да коментират резултатите на Бокова и кристалина!
  • 5 ха ха

    0 0 Отговор
    Боко се дъни здраво Цецка„Кристалина .....май скоро ще се подават оставки.
  • 6 Танев

    0 0 Отговор
    Интересно е противопоставянето в нашето общество с издигането в култ на антикомунизма. Надявам се да замълчат с избирането на Гуегереш за Генерален секретар на ООН, защото той дълго време е бил водач на Социалистическата партия в Португалия, бил е председател на Социалистите в Европа (какъвто е нашия Станишев). За разлика от нашите кон с капаци политици, се нижда, че в международно отношение, хората в другите държани са толерантни към другомислещите. Какво говори това. Говори за недотам образованост на нашите политици и на хората с дясно мислене. Второто доказателство е Бокова. Докато в България, десните ореваха орталъка заради нейния баща, то Светът приема Бокова заради нейните добри качества н умен и интелектуален ръководител. Кристалина се оказа на мястото, където трябва да бъде. Една напориста, но не дотам образована за ръководител жена, без опит в политиката, но притежаваща инат да нахалствува. Хората, които заложиха на нея са същите политически фалшификати, дори по-долу от Кристалина, щом се възхищават от нея. Обикновенно човек се възхищава от по-знаещия и по-можещия от него самия. Затова логичния извод, че нашите политически десни за по-назад от Кристалина.

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Танев":

    Toва противо поставяне, за което говориш, беше много очебийно по времето на Костов - винаги комунизма им беше виновен за всичко, дето става. Полсе, по времето на царя и станишев тая къха реториа позамлъкна, но тъпата тиква боко запя същата песен и куцо, кьораво и сакато му приглася. Не за друго, ами защото поне за годините от както Костов беше на власт, не са мръднали въобще в развитието си, да не говорим че има такива, които са застинали някъде през 80-те!

    Това поведение показава безсилието, некомпетентността и липсата на цели, различни от личното облагодетелстване - много от тия, които лая по миналото са бивши комуняги, нереализира ли се по онова време, ненамазали нищо от живота тогава и след падането на комунизма. На тия жалки хорица не им остава нищо друго освен да лаят по времето, когато са имали нещо в главата, но по различни причини не са постигнали нищо - все пак е в човешката природа да обвиняваме другите за грешките и некадърността си.